Γ. Αμυράς: Παραλάβαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ «πυρηνική» βόμβα αλλά την απενεργοποιούμε

by news

Στη Ρόδο βρίσκεται σήμερα (10/4), για το ζήτημα των δασικών χαρτών -προερχόμενος από την Κάρπαθο- ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς. Μετά από πρόσκληση του περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου.

Ο υφυπουργός -ο οποίος, συνοδεύεται από τον γενικό γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος, καθηγητή Κωνσταντίνο Αραβώση– συμμετείχε το πρωί σε σύσκεψη στην περιφέρεια, με τον περιφερειάρχη και τον δήμαρχο Ρόδου, Αντώνη Καμπουράκη.

Ακολούθησαν διαδοχικές συναντήσεις με τους βουλευτές της Δωδεκανήσου, Μάνο Κόνσολα, Βασίλη Υψηλάντη και Γιάννη Παππά και τον πρόεδρο του ΤΕΕ τμ. Δωδεκανήσου, Αντώνη Γιαννικουρή. Παρουσία και του δικηγόρου, Μιχάλη Παπαγεωργίου, που έχει ασχοληθεί επισταμένως με το θέμα και -κατόπιν πρότασης του περιφερειάρχη- συμμετέχει στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή του υπουργείου.

Αύριο Κυριακή, οι κκ Αμυράς και Αραβώσης, μαζί με τον περιφερειάρχη θα μεταβούν σε Σύμη και Χάλκη για να εξετάσουν από κοντά όλα τα ζητήματα που έχουν ανακύψει σχετικά με τους δασικούς χάρτες και να δοθούν λύσεις και οριστικό τέλος στα προβλήματα που ταλανίζουν τους πολίτες και τη δημόσια διοίκηση.

Στην τοποθέτησή του ο υφυπουργός επισήμανε πως η κυβέρνηση παρέλαβε από τον ΣΥΡΙΖΑ μία «πυρηνική» βόμβα. Την οποία απενεργοποιεί.

«Αγαπητέ κ περιφερειάρχη θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ζεστή φιλοξενία που μας προσφέρεται απλόχερα, αλλά και για κάτι ακόμα. Ήσασταν ο πρωτοπόρος το 2018 που χτυπήσατε το καμπανάκι του κινδύνου για τον νόμο τότε της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ περί των δασικών χαρτών, που είχατε δει ξεκάθαρα ότι θα προκαλούσε ένα τσουνάμι αδικιών και προσβολής της ιδιοκτησίας των πολιτών.

Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για το Νότιο Αιγαίο, τη Δωδεκάνησο, η οποία έχει και γεωπολιτική σημασία εξαιρετική, αλλά έχει και έναν δυναμισμό που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ανακοπεί.

Εμείς λοιπόν παραλάβαμε στα χέρια μας μια πραγματική “πυρηνική” βόμβα. Ωστόσο, αυτήν τη βόμβα την απενεργοποιούμε.

Με εντολή του πρωθυπουργού και με τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης, αποφασίσαμε πρώτα από όλα -και για αυτό είμαστε σήμερα εδώ, στην καρδιά του Νοτίου Αιγαίου- για να συζητήσουμε και να σας παρουσιάσουμε τις λύσεις στα “απόνερα” που μας προκάλεσαν οι αναρτήσεις των δασικών χαρτών βασισμένοι δυστυχώς στην πολλή κακή νομοθέτηση που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε λύσεις και θα τις συζητήσουμε. Ούτως η άλλως τις έχουμε συζητήσει και για το ιδιοκτησιακό καθεστώς στη Δωδεκάνησο και για τα χορτολίβαδα και τον περίφημο ασπάλαθο που φεύγει από την εξίσωση.

Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε απαντήσεις και για τα χερσωμένα, αν και αυτό δεν αφορά ιδιαίτερα το Νότιο Αιγαίο Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε και το ζήτημα των δασωμένων αγρών .

Έχουμε τις λύσεις, εξετάζουμε στην απόλυτη λεπτομέρειά της την νομολογία των ελληνικών δικαστηρίων και του Συμβουλίου της Επικρατείας και έχουμε τους τρόπους να αποδεσμεύσουμε το δυναμικό των ανθρώπων που θέλουν να συνεχίσουν ναν καλλιεργούν τη γη τους ή να θέλουν να την αξιοποιήσουν με διαφόρους τρόπους, τουριστικά ή αλλιώς. Είμαστε δίπλα σας κ. περιφερειάρχη.

Σας ευχαριστούμε για αυτήν την εποικοδομητική συνεργασία και να τονίσω ότι το δόγμα πλέον με την κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλάζει.

Δεν θα τρέχει ο πολίτης να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας. Το κράτος πρώτα από όλα και η δημόσια διοίκηση οριζοντίως θα λύσει και θα διορθώσει τα σφάλματα που πυροδότησαν δυστυχώς αυτά τα προβλήματα.

Και να πω βεβαίως ότι αυτά τα προβλήματα που ανέκυψαν και εμφανίστηκαν με την ανάρτηση των δασικών χαρτών, είναι προβλήματα άλυτα εδώ και δεκαετίες.

Αρκεί να σας πω ότι, για παράδειγμα, έχουμε εντοπίσει προβλήματα ιδιοκτησιακής φύσης και χαρακτηρισμού της γης στη Νότια Εύβοια που ανάγονται στο 1831.

Στην Κρήτη ανάγονται στο 1855. Έχουμε τα τελευταία 70 χρόνια τεράστια ιδιοκτησιακά ζητήματα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, για αυτό λοιπόν ήρθε η ώρα εμείς να πούμε ότι, ναι βεβαίως θέλουμε τους δασικούς χάρτες διότι πρέπει να ξέρουμε που βρίσκεται το δάσος για να το προστατέψουμε, αλλά συγχρόνως να ξέρουμε ποιες είναι οι ιδιοκτησίες των πολιτών ώστε να τις διασφαλίσουμε.

Αυτές οι εκκρεμότητες δεκαετιών πλέον τελειώνουν. Είμαστε αποφασισμένοι, η κυβέρνηση, ο υπουργός ο κ. Σκρέκας, εγώ προσωπικά, ο γενικός γραμματέας, όλοι έχουμε σκύψει πάνω στο ζήτημα για να δώσουμε τις λύσεις, ώστε ο πολίτης πλέον να αντιλαμβάνεται ότι το κράτος τον υπολογίζει και τον θεωρεί ως το ιερό δισκοπότηρο αυτής της εθνικής προσπάθειας .Σας ευχαριστώ».

Ο περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, εξέφρασε για μια ακόμη δημοσίως τις ευχαριστίες του για τα πολιτικά και επιστημονικά αντανακλαστικά της κυβέρνησης στο μείζον αυτό ζήτημα.

Αναλυτικά η τοποθέτησή του: «Σήμερα έχουμε τη χαρά να είναι μαζί μας ο υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Αμυράς, μαζί με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, κ. Κωνσταντίνο Αραβώση και τους συνεργάτες του, για ένα ζήτημα που έφερε πολύ μεγάλη αγωνία στους νησιώτες, αυτό των δασικών χαρτών. Ξεκινήσαμε το 2018.

Ήμασταν πολύ λίγοι τότε αυτοί που είχαμε υψώσει τη φωνή και είπαμε ότι γίνεται κάτι πάρα πολύ βίαιο εις βάρος των νησιωτών, που επηρεάζει όλες τις εκφάνσεις της ζωής τους και αποτελεί την πιο σκληρή επίθεση που δέχτηκαν στη σύγχρονη ιστορία τους, στην οικονομική και στην κοινωνική τους ζωή.

Τότε το χαρακτηρίσαμε ως δήμευση ιδιωτικής περιουσίας και η τοποθέτησή μας αυτή θεωρήθηκε ακραία. Η πράξη όμως τη επιβεβαίωσε. Μας κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση πολλά τραύματα. Αυτό είναι το μεγαλύτερο.

Μεγαλύτερο ακόμη και από τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ που μας αφαίρεσε. Όλο αυτό το διάστημα σταθήκαμε στην πλευρά του δικαίου, με πολύ σοβαρά επιχειρήματα, απολύτως τεκμηριωμένοι, για να πούμε ότι το κράτος πρέπει να σέβεται τον πολίτη.

Περιμέναμε, στην κεντρική πολιτική σκηνή, να βρούμε πολιτικό προσωπικό που να έχει αίσθηση καθήκοντος και υπευθυνότητα. Στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, τα βρήκαμε.

Κι επειδή εμείς δεν είμαστε της επαναστατικής γυμναστικής ούτε επαγγελματίες γκρινιάρηδες, με την ίδια ευκολία που κάνουμε την καταγγελία όταν παραβιάζεται το δίκιο μας, έτσι λέμε και το “μπράβο” όταν βρίσκουμε ανοιχτά αυτιά.

Σας ευχαριστούμε πολύ που έχετε ανοιχτά αυτιά, που έχετε πολιτικά αντανακλαστικά και το υπουργείο σας έχει ήδη λάβει πολιτικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες για να αντιμετωπιστεί αυτό το τεράστιο ζήτημα, πολύ μεγάλης σημασίας ειδικά για τη ζωή στα νησιά, όπου σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα οι επιπτώσεις από την ανακοίνωση των δασικών χαρτών ήταν πολύ βαρύτερες.

Επιτέλους βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο, επιτέλους έχουμε συνομιλητή και να ξέρετε ότι ο σεβασμός στους πολίτες είναι ο οδηγός, το δίκαιο είναι ο οδηγός και από τη στιγμή που κινούμαστε στον ίδιο δρόμο με την σημερινή κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, είμαι αισιόδοξος ότι θα φέρουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Σας ευχαριστώ πολύ κ. υπουργέ».

 

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα