Εστω με έξι μήνες καθυστέρηση, η Κομισιόν έρχεται να υιοθετήσει τον πυρήνα της πρότασης του Ελληνα πρωθυπουργού και να δώσει επιτέλους απάντηση στην κρίση που απειλεί την Ευρωπαϊκή Ενωση.

 

Γράφει ο Νίκος Αρμένης 

 

Απόλυτη δικαίωση των ελληνικών θέσεων αποτελούν οι ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της εκτόξευσης των τιμών του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος. Εστω με έξι μήνες καθυστέρηση, η Κομισιόν έρχεται να υιοθετήσει τον πυρήνα της πρότασης του Κυριάκου Μητσοτάκη και να δώσει επιτέλους απάντηση στην ενεργειακή κρίση.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός ήταν εκείνος που από τον Μάρτιο κατέθεσε πρόταση έξι σημείων προκειμένου να μπει φρένο στο ράλι ανόδου που διαφαινόταν ότι θα κατέγραφαν οι τιμές στην ενέργεια. Ηταν εκείνος που τόνιζε σε κάθε ευρωπαϊκό συμβούλιο και με κάθε ευκαιρία την ανάγκη ευρωπαϊκής απάντησης απέναντι στα σχέδια του Βλαντιμίρ Πούτιν να μετατρέψει την ενέργεια σε μοχλό πίεσης και «όπλο» αποσταθεροποίησης στην Ευρώπη.

 

Στο ελληνικό πλαίσιο

Οι ανακοινώσεις που έγιναν επιτέλους από την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κινούνται ξεκάθαρα στο πλαίσιο που εδώ και καιρό έχει σχεδιάσει και υλοποιεί η ελληνική κυβέρνηση στον κρίσιμο τομέα της ενέργειας.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος τόνισε πως ο μηχανισμός ανάκτησης υπερεσόδων που πρότεινε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εφαρμόζεται ήδη στην Ελλάδα καθώς η χώρα μας αντέδρασε άμεσα και χωρίς καθυστέρηση. Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός έχει αναφερθεί κατ’ επανάληψη και στην ανάγκη καθιέρωσης περισσότερο αντιπροσωπευτικού δείκτη για την αγορά φυσικού αερίου, την ανάγκη διαφύλαξης των όρων ανταγωνισμού και τη γρήγορη αλλαγή του ενεργειακού μείγματος με έμφαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Ολα αυτά γίνονται πλέον επίσημες πολιτικές της ΕΕ και αποτελούν έμπρακτη επιβεβαίωση της πολιτικής που ακολουθείται στην Ελλάδα.

«Η Ελλάδα στηρίζει τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θεωρεί ότι αυτές είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για την αντιμετώπιση της μεγάλης ενεργειακής κρίσης», δήλωσε μεταξύ άλλων ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, κάνοντας λόγο για σημαντική ημέρα για την ενωμένη Ευρώπη.

Την ίδια στιγμή και μόλις λίγες ημέρες πριν από το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ μεταξύ άλλων για να μιλήσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, αποκτά ιδιαίτερη σημασία η δήλωση του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Τζορτζ Τσούνη για τη συμβολή της χώρας μας στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. «Η Ελλάδα γίνεται ενεργειακός κόμβος, όχι στα χαρτιά, στην πραγματικότητα. Η Ελλάδα θα είναι η λύση για να βοηθήσει την Ευρώπη να ξεπεράσει αυτήν την ενεργειακή κρίση. Και αυτό θα είναι πολύ σημαντικό για την οικονομία της Ελλάδας και θα είναι επίσης πολύ σημαντικό σε γεωστρατηγικό επίπεδο», δήλωσε ο κ. Τσούνης σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ.

Με την απόφαση της Κομισιόν οι εταιρείες ενέργειας θα πληρώσουν 140 δισ. για τη στήριξη των Ευρωπαίων καταναλωτών και στις 30 Σεπτεμβρίου οι υπουργοί Ενέργειας θα τοποθετηθούν εκ νέου σε έκτακτη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την επιβολή πλαφόν στα έσοδα των παραγωγών ηλεκτρικού ρεύματος ενώ η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υποσχέθηκε μια εις βάθος μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Πάντα πάνω στο τραπέζι είναι οι εισηγήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για την επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, η αποσύνδεση των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος και η κοινή προμήθεια.

Οι χθεσινές εξελίξεις από την πλευρά των Βρυξελλών δείχνουν ότι μία ακόμη φορά ο Ελληνας πρωθυπουργός εμφανίζεται να πρωταγωνιστεί στη λήψη των αποφάσεων στην ΕΕ. Από το Μέγαρο Μαξίμου υπενθυμίζουν ότι τόσο η δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης όσο και το ψηφιακό πιστοποιητικό για την covid-19 ήταν προτάσεις του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος και στα ενεργειακά εμφανίζεται πιο μπροστά από τους περισσότερους ομολόγους του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

 

Ηγετικός ρόλος

Ταυτόχρονα επισημαίνουν το κλίμα στις τελευταίες συναντήσεις του με ξένους ηγέτες. Τόσο σε αυτήν με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν τη Δευτέρα στο Παρίσι, όσο και προχθές με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι. Και στις δύο επιβεβαιώθηκε ο ηγετικός ρόλος της Ελλάδας στην Ευρώπη και στα Βαλκάνια απέναντι στον ενεργειακό πόλεμο που έχει εξαπολύσει η Μόσχα, καθώς και η συμβολή προσωπικά του Ελληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Είναι η πιο καλή απάντηση στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι δήθεν ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι απομονωμένος στην Ευρώπη. Είναι τόσο απομονωμένος που η Ευρώπη υιοθετεί τα τελευταία χρόνια τις περισσότερες από τις προτάσεις του», λένε στο κυβερνητικό στρατόπεδο, επισημαίνοντας ότι αντίστοιχη είναι η εικόνα που έχει πλέον η Ελλάδα και ως παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με την Τουρκία να είναι εκείνη που θολώνει τα νερά τόσο με την προκλητική και ανιστόρητη ρητορική απέναντι στη χώρα μας όσο και με το γεγονός ότι επιχειρεί να πατάει σε δύο βάρκες καθώς είναι η μόνη χώρα που δεν επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία.