Το πετρέλαιο δεν κατάφερε να διατηρήσει τα υπέρογκα κέρδη της Δευτέρας, αλλά παραμένει σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα από εκείνα στα οποία έκλεισε την περασμένη εβδομάδα. Η διόρθωση ήταν αναμενόμενη, αφού η χθεσινή άνοδος της τάξης της 14,6% ήταν η μεγαλύτερη από το 1988, όταν και έκανε το ντεμπούτο του στην αγορά το συμβόλαιο του Μπρεντ. Οι φόβοι για μία ανάφλεξη στον Περσικό Κόλπο, ωστόσο, επιμένουν και αποτυπώνονται στις πιέσεις σε ενεργητικό ρίσκου, όπως οι μετοχές.

Η τιμή του αργού τύπου Μπρεντ υποχώρησε νωρίτερα το πρωί της Τρίτης στις ασιατικές αγορές έως και 1,78% στα 67,79 δολάρια το βαρέλι και στις 9:55 ώρα Ελλάδος παρουσιάζει πτώση 0,64% στα 68,85. Χθες είχε ανέλθει ενδοσυνεδριακά έως και τα 72 δολάρια και έκλεισε λίγο πάνω από τα 69 δολ.  Η τιμή του αμερικανικού αργού (WTI) υποχωρεί περίπου 1% στα 62,27 δολάρια το βαρέλι. Νωρίτερα είχε σημειώσει πτώση έως και 1,92% στα 61,69 δολάρια το βαρέλι, ύστερα από άλμα 14,7% τη Δευτέρα, στην μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο  από τον Δεκέμβριο του 2008.

Στο μέτωπο των μετοχών ο πανασιατικός δείκτης MSCI Asia-Pacific (εκτός Ιαπωνίας) καταγράφει πτώση μεγαλύτερη του 1% λίγο πριν από το κλείσιμο των αγορών. Στο Τόκιο ο Nikkei παραμένει εν πολλοίς αμετάβλητος, χάρη σε ένα ράλι των πετρελαϊκών εταιρειών, που αντισταθμίζει την πτώση άλλων κλάδων. Ωστόσο στη Σαγκάη ο Σύνθετος Δείκτης υποχωρεί 1,97% και στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng είναι στο -1,47%.

Τα futures ευρωπαϊκών και αμερικανικών μετοχών δείχνουν επίσης πτώση αν και συγκρατημένη. Οι επενδυτές περιμένουν ουσιαστικά το σήμα της Σαουδικής Αραβίας για το πώς θα αντιδράσει και την επίσημη απάντηση των ΗΠΑ, που κατηγορούν ευθέως για τις επιθέσεις στις εγκαταστάσεις της Aramco το Ιράν.

Όσον αφορά στις τιμές των καυσίμων στην εγχώρια αγορά, αυτές θα εξαρτηθούν εν πολλοίς από το εάν θα διατηρηθούν τα επόμενα 24ωρα τα κέρδη της Δευτέρας στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου. Παράγοντες της αγορές υπολογίζουν ότι σε κάθε περίπτωση η επιβάρυνση θα φανεί πολύ σύντομα.

Πιθανότατα έως την Παρασκευή οι πρώτες αυξήσεις θα έχουν ήδη «περάσει» στις αντλίες των πρατηρίων και της χώρας μας. Ακόμη χειρότερα, στην περίπτωση που ενισχυθεί περαιτέρω η άνοδος, όπως φοβάται μερίδα αναλυτών, θα υπάρξουν και επόμενα «κύματα» ανατιμήσεων, τα οποία θα ακολουθήσουν από την επόμενη εβδομάδα.

ΠΗΓΗ: Ναυτεμπορική