Εικόνα υποχώρησης της επιδημίας του AIDS στην Ελλάδα αποτυπώνει η τελευταία επιδημιολογική επιτήρηση της λοίμωξης από τον ΕΟΔΥ για το 2021, όμως δεν πρέπει να εφησυχάζουμε.

 

Γράφει ο Φώτης Καρύδας

 

Η 1η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS το 1988, με απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) και στη συνέχεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Το AIDS είναι μία από τις φονικότερες επιδημίες στην παγκόσμια ιστορία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΥ, από το 1981 που παρατηρήθηκε κλινικά στις ΗΠΑ, περί τα 75 εκατ. άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV και πάνω από 32 εκατ. άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους (2018). Το 2018, 37,9 εκατ. άνθρωποι είναι φορείς του ιού HIV.

Θεραπεία για τις λοιμώξεις από τον HIV δεν υπάρχει. Ωστόσο, τα αποτελεσματικά αντιρετροϊκά φάρμακα μπορούν να ελέγξουν τον ιό και να βοηθήσουν στην πρόληψη της μετάδοσης έτσι ώστε τα άτομα με HIV λοίμωξη να απολαμβάνουν υγιή, μακρά και παραγωγική ζωή. Μεταξύ του 2000 και του 2017, οι νέες μολύνσεις από τον HIV μειώθηκαν κατά 36% και οι θάνατοι που σχετίζονται με τον HIV μειώθηκαν κατά 38%, λόγω της θεραπείας με αντιρετροϊκά φάρμακα.

Εικόνα υποχώρησης της επιδημίας του AIDS στην Ελλάδα αποτυπώνει η τελευταία επιδημιολογική επιτήρηση της HIV λοίμωξης από τον ΕΟΔΥ για το 2021. Aυτή η εικόνα όμως δεν σημαίνει πως πρέπει να εφησυχάζουμε.

Την απόφαση της κυβέρνησης να νομοθετήσει την πλήρη ένταξη στην άυλη-ηλεκτρονική συνταγογράφηση των οροθετικών ασθενών που λαμβάνουν αντιρετροϊκή αγωγή, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πέρυσι ίδια μέρα, κατά τη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της Ενωσης Ασθενών Ελλάδας στο Μέγαρο Μαξίμου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS. Μια εξαιρετική πρωτοβουλία.

Ταυτόχρονα όμως είναι σημαντική η συνεισφορά και της κοινωνίας των πολιτών. Ενας σημαντικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός που κάνει εξαιρετική δουλειά για τους οροθετικούς ανθρώπους στη χώρα μας είναι η «Θετική Φωνή» (positivevoice.gr). Αξίζει όλοι να στηρίξουμε την προσπάθειά τους. Το κέντρο πρόληψης και σεξουαλικής υγείας Checkpoint σε συνεργασία με τη «Θετική Φωνή» έχει πραγματοποιήσει παραπάνω από 100.000 δωρεάν εξετάσεις HIV και αντίστοιχα 22.000 για ηπατίτιδα Β, 25.000 για ηπατίτιδα C και 5.000 για σύφιλη τα τελευταία δέκα χρόνια λειτουργίας του. Στα κέντρα πρόληψης και σεξουαλικής υγείας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έχουν γίνει παραπάνω από 1.500 διαγνώσεις HIV, ενώ το 71% των διαγνωσθέντων ατόμων έχουν διασυνδεθεί επιτυχώς μέσω των Checkpoints στις αντίστοιχες μονάδες λοιμώξεων.

Δυστυχώς τα στερεότυπα του παρελθόντος ακολουθούν ακόμα τη νόσο HIV σε πολλές περιπτώσεις. Είμαστε υποχρεωμένοι να τα σπάσουμε και να σταθούμε δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους με όλες τις δυνάμεις μας.