Το panic button, η λειτουργία του οποίου ξεκίνησε χθες σε Αττική και Θεσσαλονίκη, είναι μια ψηφιακή εφαρμογή που χορηγείται δωρεάν σε γυναίκες-θύματα ενδοοικογενειακής βίας, οι οποίες, αφού την εγκαταστήσουν σε κινητό τηλέφωνο έξυπνης τεχνολογίας (smartphone), έχουν τη δυνατότητα άμεσης και ασφαλούς ειδοποίησης της Ελληνικής Αστυνομίας σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, που συνδέονται με απειλή ή κίνδυνο της ζωής ή σωματικής ακεραιότητας.

 

Γράφει ο ΦΩΤΗΣ ΚΑΡΥΔΑΣ

 

Συγκεκριμένα, το θύμα, πατώντας παρατεταμένα την αντίστοιχη ένδειξη στην οθόνη του κινητού του τηλεφώνου, ενεργοποιεί την εφαρμογή και αυτόματα αποστέλλεται γραπτό μήνυμα (SMS) στο Επιχειρησιακό Κέντρο της Αμεσης Δράσης, το οποίο περιλαμβάνει τις απαραίτητες πληροφορίες για τον εντοπισμό του.

Ήδη στην πιλοτική του μορφή το panic button έσωσε μια ζωή, της βαφτιστήρας του γνωστού τραγουδιστή Τριαντάφυλλου όπως η ίδια εξομολογήθηκε πρόσφατα στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα». Η 22χρονη Χριστίνα ξυλοκοπήθηκε βάναυσα από τον 33χρονο σύντροφό της. Η νεαρή κοπέλα είχε ενεργοποιήσει το panic button στο κινητό της και εξαιτίας αυτού κατάφερε να σωθεί.

Κανείς δεν πρέπει να νιώθει ευάλωτος σε μια σύγχρονη κοινωνία. Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν είναι κάτι αυτονόητο, όπως φαίνεται σήμερα. Η πολιτεία, η εκάστοτε κυβέρνηση, η κοινωνία συνολικά, αλλά και ο καθένας από εμάς ξεχωριστά οφείλει να αγωνίζεται με θάρρος για την προάσπισή τους.

Καμία γυναίκα δεν πρέπει να ζει μέσα στον φόβο. Καμία γυναίκα δεν πρέπει να νιώθει απροστάτευτη. Είναι αδιανόητο να ακούμε στην εποχή μας για δολοφονίες γυναικών. Είναι αδιανόητο να μετράμε 20 γυναικοκτονίες τον τελευταίο χρόνο και χιλιάδες γυναίκες να κακοποιούνται σωματικά με βαναυσότητα και να μην μπορούν να βάλουν ένα τέλος σε αυτόν τον Γολγοθά τους.

Τα τελευταία χρόνια η χώρα μας έχει κάνει σημαντικά βήματα στο κρίσιμο πεδίο της ενδοοικογενειακής βίας και ευρύτερα της προστασίας των γυναικών από την κακοποίηση. Το «Κομβίον Πανικού» είναι μια ψηφιακή λύση προς αυτήν την κατεύθυνση.

«Όταν μια γυναίκα κακοποιείται, γεννιέται ένας ανήλικος παραβάτης. Όταν ένα παιδί κακοποιείται, πεθαίνει ο πολιτισμός». Ως εδώ!