Καταπέλτης για τις ευθύνες του κρατικού μηχανισμού και των αυτοδιοικητικών παραγόντων σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι είναι η εισαγγελική πρόταση που παραπέμπει σε δίκη συνολικά 27 άτομα, ανάμεσά τους την πρώην περιφερειάρχη Ρένα Δούρου, τον τότε δήμαρχο της περιοχής Ηλία Ψινάκη, υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προσταςίας.

Ανάμεσα σε αυτούς που παραπέμπονται σε δίκη είναι ο πρώην επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, ο σημερινός αρχηγός της Πυροσβεστικής Στέφανος Κολοκούρης, στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, της ΕΛ.ΑΣ., της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, και βέβαια ο 70 χρονος που ευθύνεται για την έναρξη της φωτιάς στο Νταού Πεντέλης.

Ο εισαγγελέας που ανέλαβε την αξιολόγηση του συνόλου της ογκωδέστατης δικογραφίας, Γεώργιος Πολυκράτης στην πρόταση του, που αριθμεί 680 σελίδες, τα λέει όλα. Ποιοι πρέπει να δικαστούν για τους 102 θανάτους και τους τουλάχιστον 32 τραυματίες, για ποια αδικήματα και κυρίως γιατί επήλθε αυτή η πρωτοφανή καταστροφή.

Η εισαγγελική πρόταση, αποτελεί επιτομή κυβερνητικής ανικανότητας και κρατικής ανοργανωσιάς, καθώς ο εισαγγελέας περιγράφει τα εγληματικά λάθη, τις πλημμέλειες, την ανικανότητα, την ασυννενοησία και τις αμέλειες που οδήγησαν τόσους ανθρώπους σε τραγικό θάνατο και δεκάδες σε καταστροφή της περιουσίας τους και των κόπων μιας ζωής.

Κωδικοποιημένα τα αίτια της φονικής πυρκαγιάς και των τραγικών αποτελεσμάτων της όπως εμφανίζονται, εμπεριστατωμένα, στο εισαγγελικό πόρισμα-πρόταση:

Δεν υπήρξε η αναγκαία προληπτική εναέρια επιτήρηση
Ανεπαρκής η κινητοποίηση των αρμοδίων για την καταστολή της πυρκαγιάς.
Δεν διατέθηκαν άμεσα όλες οι διαθέσιμες επίγειες και εναέριες δυνάμεις, λαμβανομένου υπόψιν ότι είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά στην Κινέττα.
Δεν υπήρξε ορθή επιχειρησιακά διαχείριση των εναέριων μέσων.
Άστοχη η αποτίμηση του μεγέθους του κινδύνου.
Καθυστέρηση διάγνωσης της κρισιμότητας της κατάστασης
Εσφαλμένη επιχειρησιακή προτεραιότητα κατά την αντιμετώπιση πλειόνων πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν σε μικρή χρονική απόσταση
Ανετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού.
Μη άμεση χρησιμοποίηση των διαθεσίμων μέσων
Βαρύτατες αμέλειες που συνετέλεσαν στο βαρύτατο αποτέλεσμα της πυρκαγιάς
Στα συμπεράσματα της εισαγγελικής πρότασης καταγράφεται ότι οι καταστροφικές συνέπειες: «Ανάγονται στη σύγχυση, έλλειψη σχεδιασμού συντονισμού και αναποτελεσματική συνεργασία των συναρμόδιων κρατικών αρχών που επέδειξαν ανετοιμότητα, αιφνιδιασμό και καθυστέρηση στην κινητοποίηση όλων των υφιστάμενων δυνατοτήτων αρχικά πρόληψης και ακολούθως περιστολής των τραγικών συνεπειών της φωτιάς (έγκαιρη εκκένωση οικισμών, απομάκρυνση και διάσωση πολιτών, άμεση κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης)».

Και οι 27, ο καθένας με το δικό μερίδιο ευθύνης παραπέμπονται να δικαστούν για:

Ανθρωποκτονίες από αμέλεια κατά συρροή που τελέστηκαν δια παραλείψεων από κατά νόμο υπόχρεους.
Σωματικές βλάβες από αμέλεια κατά συρροή που τελέστηκαν δια παραλείψεων από κατά νόμο υπόχρεους.
Ο ηλικιωμένος που έβαλε τη φωτιά στο Νταού Πεντέλης με αποτέλεσμα να εξαπλωθεί και να προκαλέσει τον όλεθρο στο πέρασμά της, διώκεται για εμπρησμό. Μόνον ένας απαλλάσσεται και συγκεκριμένα, ο συγκυβερνήτης του συντονιστικού ελικοπτέρου.

Ο εισαγγελέας παρέδωσε την πρόταση του σε λιγότερο από τρεις μήνες.

Η πρόταση θα εξεταστεί από το δικαστικό συμβούλιο που αν συμφωνήσει -δύσκολα θα συμβεί το αντίθετο, λόγω του ότι νομικά και σε πραγματικά περιστατικά η εισαγγελική πρόταση είναι θεμελιωμένη- θα ανοίξει ο δρόμος για τη δίκη μετά από τρία και πλέον χρόνια που πέρασαν από την αποφράδα ημέρα του Ιουλίου του 2018.