Για «ιστορικό αποτέλεσμα» της COP15 έκανε λόγο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναφερόμενη στη συμφωνία που υιοθέτησαν περισσότερες από 190 χώρες στη διάσκεψη του Μόντρεαλ με στόχο να σταματήσει η καταστροφή της βιοποικιλότητας και των απαραίτητων για την ανθρωπότητα πόρων της φύσης.

Η συμφωνία συνιστά «έναν οδικό χάρτη για την προστασία και την αποκατάσταση της φύσης», σημείωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, προσθέτοντας ότι «συμπληρώνει» αυτή του Παρισιού για το Κλίμα. «Ο κόσμος έχει πλέον δύο πεδία δράσης για να προχωρήσει προς μια βιώσιμη οικονομία ως το 2050».

Παράλληλα ο Ευρωπαίος Επίτροπος για το Περιβάλλον Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους σημείωσε ότι η συμφωνία αυτή «μπορεί πράγματι να αλλάξει την κατάσταση». «Βεβαίως θα πρέπει τώρα να περάσουμε από τα χαρτιά στην υλοποίηση. Αυτό είναι εν γένει το πιο δύσκολο κομμάτι», προειδοποίησε.

«Θα μπορούσε να είναι πιο ισχυρή, αλλά για άλλη μια φορά οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι πρόκειται για συμβιβασμό».

Η συμφωνία που επετεύχθη κατά την 15η Διάσκεψη της Σύμβασης του ΟΗΕ για την Βιοποικιλότητα, τη λεγόμενη COP15 Βιοποικιλότητα, στο Μόντρεαλ, χαρακτηρίστηκε από τον Καναδό υπουργό Περιβάλλοντος Στίβεν Γκιλμπό, ως «μια πραγματικά ιστορική στιγμή», καθώς όπως πρόσθεσε, «επιτέλους πετύχαμε τη ‘στιγμή του Παρισιού’ για τη βιοποικιλότητα εδώ στο Μόντρεαλ».