Στις εφτά χώρες που ξεχωρίζουν σε παγκόσμιο επίπεδο για τα οικονομικά τους επιτεύγματα, σε μια περίοδο που επικρατεί η απόλυτη απαισιοδοξία, λόγω ύφεσης και πληθωρισμού, αναφέρεται άρθρο του Ruchir Sharma, Προέδρου του Rochefeller International, στους Financial Times.

Στη λίστα των χωρών που χαρακτηρίζονται ως «οικονομικά θαύματα» βρίσκεται  και η Ελλάδα, ενώ τον κατάλογο συμπληρώνουν το Βιετνάμ, η Ινδονησία, η Ινδία, η Πορτογαλία, η Σαουδική Αραβία και η Ιαπωνία.

Οι χώρες που περιλαμβάνονται στη λίστα με τα σύγχρονα οικονομικά θαύματα χαρακτηρίζονται από σχετικά ισχυρή ανάπτυξη, μέτρια επίπεδα πληθωρισμού και οι υψηλές αποδόσεις – σε αντίθεση με την παγκόσμια τάση.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο Ruchir Sharma υπογραμμίζει πως η χώρα ανακάμπτει και έχει λάβει ιδιαίτερα μεγάλη ώθηση από τις ξένες επενδύσεις και τον τουρισμό, ο οποίος λόγω Covid είχε φτάσει στο 15% του ΑΕΠ, από 20%.

Κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είχαν φτάσει στο 50%, ενώ πλέον το ποσοστό αυτό έχει καταγράψει απίστευτη μείωση και διαμορφώνεται σε λιγότερο από 10%. Η ανάπτυξη της χώρας ξεπερνά το 4%, ενώ ο πληθωρισμός υποχωρεί γρήγορα, γεγονός που οδηγεί τη χώρα σε γρήγορη οικονομική ανάκαμψη.

Ο Ruchir Sharma σημειώνει πως τόσο η Ελλάδα όσο και η Πορτογαλία – που επίσης περιλαμβάνεται στη λίστα του με τα οικονομικά θαύματα – βρίσκονται σε φάση ανάκαμψης έχοντας μειώσει τα ελλείμματά τους, ενώ είναι λιγότερο εκτεθειμένες στις αναταράξεις της εφοδιαστικής αλυσίδας που σχετίζονται με τη Ρωσία.

Ο συγγραφέας καταλήγει σημειώνοντας πως παρά τα τα σημαντικά επιτεύγματα, οι χώρες αυτές θα μπορούσαν να χάσουν τη δυναμική τους αν υπήρξε κάποια αλλαγή στην ηγεσία, την πολιτική που εφαρμόζεται ή να επικρατούσε εφησυχασμός.