Για το άγριο διπλωματικό «πόκερ» ξένων παικτών στη Λιβύη, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ ο Κωνσταντίνος Φίλης, Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων.

Εξήγησε ότι υπάρχουν διεργασίες στο στρατόπεδο των δυνάμεων που στηρίζουν τον Χαλίφα Χαφτάρ και πως τόσο η Μόσχα όσο και το Κάιρο εξετάζουν αν όντως ο Λίβυος στρατάρχης είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να προωθήσει τα συμφέροντά τους.

Ο κ. Φίλης τόνισε ότι η Ρωσία προσπαθεί εξ αποστάσεως να διατηρήσει την εμπλοκή της στη Λιβύη, όπου και ενδιαφέρεται να αποκτήσει πάτημα. Μεγάλο είναι όμως και το ενδιαφέρον της Αιγύπτου, καθώς τυχόν επικράτηση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας από τον Σάρατζ, θα δημιουργήσει πρόβλημα στον πρόεδρο αλ Σίσι, καθώς η Μουσουλμανική Αδελφότητα στο εσωτερικό της Αιγύπτου θέλει να τον ανατρέψει.

Σύμφωνα με τον κ. Φίλη, η Τουρκία τους τελευταίους μήνες ανέτρεψε τα δεδομένα και κατάφερε να έχει ισχυρό ρόλο στη χώρα, ενώ ερώτημα παραμένει αν και πότε το Κάιρο θα αποφασίσει να εμπλακεί στρατιωτικά.

Ο αιγυπτιακός στρατός είναι ισχυρότερος από τον τουρκικό πρόσθεσε ενώ έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα ότι γειτνιάζει με τη Λιβύη σε αντίθεση με την Τουρκία. «Η Αίγυπτος επίσης μπορεί να στείλει κανονικό στρατό. Η Τουρκία αυτή τη στιγμή συνδράμει μέσω μισθοφόρων. Οπότε δεν είναι εύκολα τα πράγματα εκεί για την Άγκυρα και αυτό το καταλαβαίνει», σημείωσε.

Το ιταλικό ενδιαφέρον για τη Λιβύη, οφείλεται στις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές που για την ώρα συγκρατεί ο Σάρατζ αλλά και στα ενεργειακά της αποθέματα. Ο κ. Φίλης εξήγησε ότι η Ιταλία θέλει να παίξει στο μεσογειακό πεδίο ένα πρωτεύοντα ρόλο από ευρωπαϊκής πλευράς και σε αυτό συγκρούεται με τη Γαλλία στην παρούσα φάση.

Οι τρεις γραμμές στο εσωτερικό της ΕΕ έναντι της Άγκυρας

Με αφορμή την επίσκεψη Μπορέλ στην Αθήνα και την ξεκάθαρη δήλωση στήριξης της Ελλάδας έναντι της τουρκικής προκλητικότητας, ο κ. Φίλης εξήγησε πως όσο η Τουρκία δείχνει να περιφρονεί τους πάντες και τα πάντα είναι σαφές ότι δημιουργείται μια ομάδα κρατών η οποία αντιλαμβάνεται ότι αν δεν μπει φρένο στην Τουρκία, αργά ή γρήγορα θα έρθει και η σειρά τους.

Εξήγησε ότι στο εσωτερικό της ΕΕ υπάρχουν τουλάχιστον τρεις γραμμές αυτή τη στιγμή:

Η πρώτη, υπό τη Γαλλία και την Ελλάδα είναι η «πιο σκληρή» και υποστηρίζει ότι χρειάζεται αναθεώρηση της πολιτικής έναντι της Τουρκίας, προκειμένου να έχει ασφαλώς καρότο, αλλά να έχει και μαστίγιο.

Μια δεύτερη γραμμή, εκφράζεται από ηγέτες, αυταρχικούς, όπως είναι ο Μπορίσοφ στη Βουλγαρία ή ο Όρμπαν στην Ουγγαρία. Όπως εξήγησε ο κ. Φίλης τους αρέσει να συνεννοούνται απευθείας με τον Ταγίπ Ερντογάν και τον έχουν στηρίξει σε κρίσιμες στιγμές. «Να θυμίσω ότι ο Μπορίσοφ είχε προσκαλέσει τον Ερντογάν δυο ημέρες μετά τα γεγονότα στον Έβρο, όπου Τουρκία είχε βάλει απέναντί στο σύνολο της ΕΕ», ανέφερε ο κ. Φίλης.

Με την τρίτη γραμμή συντάσσονται χώρες όπως η Γερμανία και εσχάτως η Ιταλία. Κινούνται στη λογική ότι η Τουρκία είναι ένας πολύ σημαντικός εταίρος για εμπορικούς λόγους και για λόγους ασφαλείας, ενώ αναχαιτίζει για την ώρα και τα ρεύματα προσφύγων και μεταναστών. Οι χώρες αυτές εκτιμούν ότι η Τουρκία είναι μια χώρα σύμμαχος που δεν πρέπει να αφεθεί να παρεκκλίνει περαιτέρω αλλά πρέπει να επανέλθει σε τροχιά ευρωπαϊκή.

Πηγή: skai.gr