Οι παρεμβάσεις των κ. Φίλη και Σακελλαρίδη, αν αναγνωστούν συνδυαστικά, δείχνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια αριστερή αντιπολίτευση που λειτουργεί, όπως το έθεσε βουλευτής του κόμματος με τον οποίο συνομίλησε η «Κ», ως «ενοχλητική μύγα».

Διπλή «ενόχληση» από τα αριστερά δέχθηκαν χθες ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας, υπενθυμίζοντας αυτό που κατά κοινή παραδοχή θεωρείται δεδομένο: πως η μετεξέλιξη του κόμματος και η δημιουργία του «νέου ΣΥΡΙΖΑ» δεν θα είναι υπόθεση στρωμένη με ροδοπέταλα.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Αρχικά ήταν ο Νίκος Φίλης, ο οποίος επανακάμπτοντας στα πολιτικά δρώμενα μετά την περιπέτεια της υγείας του, σχολίασε την απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα σχετικά με τη μη αναγραφή του θρησκεύματος στους τίτλους σπουδών. Ο πρώην υπουργός Παιδείας χαρακτήρισε «ηχηρό» το μήνυμα, σημειώνοντας πως «πρέπει να ακουστεί και να γίνει σεβαστό από όλες τις πολιτικές δυνάμεις και ειδικά από αυτές που άσκησαν εξουσία, συμπεριλαμβανομένου και του ΣΥΡΙΖΑ, που είτε συναίνεσαν και συμβιβάστηκαν με τον προκλητικό αυτόν αναχρονισμό είτε δεν τόλμησαν να τον καταργήσουν».

Η αιχμή προς την κυβερνητική θητεία ήταν σαφής και δείχνει πως η πολιτική και ιδεολογική ζύμωση στο εσωτερικό του κόμματος κάθε άλλο παρά έχει λήξει. Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας και πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γαβριήλ Σακελλαρίδης, αναφερόμενος στο προσφυγικό, έκανε λόγο για «τεράστιες ευθύνες» της προηγούμενης κυβέρνησης, «οι οποίες δεν παραγράφονται ανεξάρτητα από την πολιτική που θα ακολουθήσει η σημερινή κυβέρνηση». Συγκεκριμένα, ο κ. Σακελλαρίδης επεσήμανε τις «άθλιες συνθήκες στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης των νησιών», τις καταγγελίες «για βίαιες επαναπροωθήσεις στον Εβρο» και την «αβεβαιότητα για τη συνέχιση του προγράμματος ΕΣΤΙΑ για τη στέγαση». Η τοποθέτηση Σακελλαρίδη (newspost) ήρθε σε ένα χρονικό σημείο όπου ο ΣΥΡΙΖΑ είχε βάλει ψηλά στην ατζέντα το προσφυγικό, θεωρώντας πως πρόκειται για ένα θέμα πρόσφορο για αντιπολίτευση, όμως μετά τα «φίλια πυρά» του πρώην στελέχους του κόμματος «προσγειώθηκε» στην πραγματικότητα. Οι δύο παρεμβάσεις των κ. Φίλη και Σακελλαρίδη, αν αναγνωστούν συνδυαστικά, δείχνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει –τόσο εντός όσο και εκτός κόμματος– μια αριστερή αντιπολίτευση που λειτουργεί, όπως το έθεσε βουλευτής του κόμματος που συνομίλησε η «Κ», ως «ενοχλητική μύγα».

Πρέσπες στο προσκήνιο

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει την προετοιμασία ενόψει της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Στην Κουμουνδούρου το τελευταίο διάστημα οι συσκέψεις είναι αλλεπάλληλες, με τον Αλέξη Τσίπρα να βλέπει κομματικά στελέχη και να πραγματοποιεί αλλεπάλληλες συναντήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην αξιωματική αντιπολίτευση έχει ληφθεί η στρατηγική απόφαση να δοθεί έμφαση στις Πρέσπες. Η λογική είναι, όπως το θέτει κομματική πηγή, πως «η Νέα Δημοκρατία άσκησε αντιπολίτευση με λαϊκισμό» και τώρα, «έχοντας λυμένο ένα μεγάλο εθνικό θέμα, αποδέχεται τις θετικές παραμέτρους της συμφωνίας». Πλην της συμφωνίας των Πρεσπών, ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να «σηκώνει» και τα θέματα της οικονομίας και της εργασίας. Οσον αφορά το πρώτο, χθες υπήρξε δήλωση του Αλέξη Χαρίτση όπου κατηγόρησε το Μαξίμου ότι παρέπεμψε στις καλένδες υποθετική μείωση των πλεονασμάτων. Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει γιατί «απέρριψε, χωρίς καμία διαπραγμάτευση, την άμεση μείωση των πλεονασμάτων στο 2,5% χωρίς προαπαιτούμενα». Επίσης, ο κ. Χαρίτσης, επιχειρώντας να κατευνάσει τα «πανηγύρια», όπως τα χαρακτήρισε, της Ν.Δ. για τις δηλώσεις της κ. Λαγκάρντ σχετικά με τα πλεονάσματα, σημείωσε πως «αυτή είναι η διαχρονική θέση του ΔΝΤ, θέση που το Ταμείο συνδύαζε πάντοτε με σκληρά μέτρα λιτότητας».
πηγή: Καθημερινή