Ίσως η πιο άβολη στιγμή στη διάρκεια της σταδιοδρομίας ενός διπλωμάτη είναι όταν μετά το πέρας της προβλεπόμενης θητείας του χρειάζεται να αφήσει έναν τόπο, με τον οποίο σχετίσθηκε έντονα η καθημερινότητά του, ασκώντας τα καθήκοντά του. Αυτό συνέβη και με τον πρέσβη του Μεξικού Ντανιέλ Ερνάντεθ Γιόσεφ, που μετά σχεδόν πέντε χρόνια έντονης παρουσίας του στη διπλωματική έδρα της χώρας του στην Αθήνα ετοιμάζει τις αποσκευές του για να αναχωρήσει στις αρχές του χρόνου στη γενέτειρά του, ώστε να του ανατεθεί η νέα του αποστολή.

Πριν αναχωρήσει από την Αθήνα, ο κος Ερνάντες εμπιστεύθηκε το ΑΠΕ-ΜΠΕ προκειμένου να κάνει έναν απολογισμό από την παραμονή του στην Ελλάδα και να μοιρασθεί τις εντυπώσεις που του άφησε η χώρα μας και να αναφερθεί στο έργο που ανέλαβε για την προσέγγιση των δύο χωρών σε πολλούς τομείς κοινής συνεργασίας.

Μιλώντας στον συντάκτη του ΑΠΕ-ΜΠΕ Γιώργη-Βύρωνα Δάβο, ο κος Ερνάντες δήλωσε πως “φεύγει με εξαιρετικές εντυπώσεις από την Ελλάδα”. “Εκείνο που με εξέπληξε για πρώτη φορά κατεβαίνοντας από το αεροπλάνο ήταν το φώς της Ελλαδας. Ένα φως ιδιαίτερο, που μεταμορφώνει τα πάντα γύρω του, δίνει χρώμα στα κτήρια, στα πρόσωπα των ανθρώπων. Κατανοείς πόσο είναι ανοικτοί οι Έλληνες, από το φώς που πλημμυρίζει τα πάντα γύρω τους, το νοιώθει κανείς περπατώντας στην Αθήνα. Ένα άλλο που με εξέπληξε περπατώντας στην Αθήνα, στις γειτονιές της Πλάκας, στο Μοναστηράκι, στου Ψυρρή, είναι πως ο κόσμος, κυρίως βλέπεις πολλούς νέους ανθρώπους, βρίσκεται έξω στους δρόμους, στα καφενεία, συζητά δυνατά κι ελεύθερα, αναπτύσσει τις απόψεις του και λέει την άποψή του για ό,τι σκέφτεται για τη ζωή, την πολιτική, την κουλτούρα”.

Αλλά και η υπόλοιπη Ελλάδα εντυπωσίασε τον Μεξικανό διπλωμάτη: “ταξίδεψα στην Ελλάδα και ανακάλυψα πως η χώρα δεν είναι μόνο τα νησιά, η Μύκονος ή η Σαντορίνη, που όλοι γνωρίζουν στο εξωτερικό και επιζητούν να επισκεφθούν. Εμένα προσωπικά μου άρεσε πολύ η Σκόπελος, ενώ ταξίδευσα και στο εσωτερικό της χώρας, στη Βόρειο Ελλάδα, στη Θράκη, τη Μακεδονία και με συνεπήρε η Χαλκιδική, οι παραλίες, το φώς της, η φύση της. Ανακάλυψα πως υπάρχουν και τα βουνά της Ελλάδας, μία φύση μοναδική, με δάση και βουνοκορφές. Κάτι που δεν γνωρίζουν όλοι, όμως έχει μία ιδιαίτερη ομορφιά”.

Περνώντας στον απολογισμό της θητείας του, ο Μεξικανός πρέσβης δήλωσε  πως “προσπάθησα, όσο μπόρεσα -γιατί δυστυχώς στο μέσο της θητείας μου ενέσκηψε, όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά και στην ανθρωπότητα, η πανδημία–να κάνω γνωστή την πραγματική εικόνα της χώρας μου, που εν πολλοίς παραμένει τμηματική και στην Ελλάδα. Ξέρετε, όλοι έχουν σχηματίσει μία εικόνα του Μεξικού ως χώρας τουριστικής, με μουσική μαριάτσι, με τα γαστρονομικά προϊόντα της και μία άποψη της κουλτούρας της. Ωστόσο, λίγοι γνωρίζουν ή αναλογίζονται πως το Μεξικό είναι μία μεγάλη σε πληθυσμό χώρα και παρ’ όλο που είχε την ατυχία να γειτνιάζει με τον οικονομικό και πολιτικό γίγαντα που είναι οι ΗΠΑ αποτελεί μία μεγάλη περιφερειακή δύναμη”.

“Το Μεξικό είναι μία μεγάλη εξαγωγική δύναμη στον αγροτοδιατροφικό τομέα, είναι πρώτη δύναμη στον κόσμο στις εξαγωγές λάιμ και αβοκάντο, με μεγάλες εξαγωγές σε λεμόνια για χυμούς και άλλα προϊόντα. Προφανώς όλοι γνωρίζουν πως το Μεξικό είναι ηγετική δύναμη στην κατασκευή αυτοκινήτων. Πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες εμπιστεύονται τη χώρα μου για την κατασκευή των μοντέλων της, καθώς έχει προνομιακή πρόσβαση στην αμερικανική και παγκόσμια αγορά και κεντρική θέση στα δίκτυα μεταφορών προς την Ασία και την Ευρώπη”, πρόσθεσε.

“Λίγοι, όμως γνωρίζουν τη μεταποιητική βιομηχανία του Μεξικού που είναι μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο. Αυτή τη στιγμή η χώρα έχει το παγκόσμιο μονοπώλιο στην κατασκευή κι εξαγωγή για μεγάλες εταιρείες σε επίπεδες οθόνες. Το σύνολο σχεδόν από τις οθόνες που χρησιμοποιούνται για τις τηλεοράσεις, τα κινητά, τα τάμπλετ κι όποια άλλη εφαρμογή στην καθημερινότητά μας, κατασκευάζονται στο Μεξικό. Επίσης το Μεξικό είναι ένας μεγάλος προμηθευτής σε βασικά ανταλλακτικά μεγάλες επιχειρήσεις τεχνολογίας αιχμής στις ΗΠΑ και τον Καναδά, μεταξύ τους και τη ΝΑSA “, τόνισε ο κος Ερνάντες.

“Επίσης το Μεξικό είναι μία χώρα που παράγει μηχανικούς. Κάθε χρόνο στη χώρα αποφοιτούν 110.000 μηχανικοί κάθε ειδικότητας, που τροφοδοτούν τις τεχνικές και επιχειρηματικές υποδομές της χώρας, την έρευνα και την παραγωγή. Η ύπαρξη ενός τέτοιου καλά εκπαιδευμένου προσωπικού κάνει το Μεξικό έναν ανταγωνιστικό τόπο για άμεσες ξένες επενδύσεις σε πολλούς τομείς της αναπτυγμένης τεχνολογίας και της παραγωγής”, επεσήμανε ο πρέσβης.

Στη συνέχεια ο κος Ερνάντεθ αναφέρθηκε στη σημαντική πολιτική παρουσία του Μεξικού, ως περιφερειακής δύναμης στον κόσμο: “η χώρα μου είναι μία από τις μεγάλες περιφερειακές δυνάμεις, τόσο σε μέγεθος πληθυσμού, όσο και οικονομίας, ανάλογη με τα κράτη που συνθέτουν οργανισμούς όπως οι BRICS. Το Μεξικό ανήκει και ασκεί επιρροή σε μία γεωπολιτική περιοχή που με βάση την διαδικασία περιτροπής έχει πάντα τουλάχιστον δύο μέλη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου λαμβάνονται σημαντικές αποφάσεις και διεξάγονται ψηφοφορίες για πολλά καίρια ζητήματα της παγκόσμιας πολιτικής. Ορισμένα από αυτά, πχ για την Κύπρο αφορούν και την Ελλάδα”

Ως παράδειγμα μίας τέτοιας παρέμβασης, που είχε ενδιαφέρον για την Ελλάδα, ο κος Ερνάντες ανέφερε την ” ενεργό συνδρομή του Μεξικού, το 2019, με μία Amicus Curiae στη διεκδίκηση από την πλευρά της Ελλάδος της επιστροφής ενός αγαλματιδίου που χρονολογείται από τη γεωμετρική εποχή, στη δικαστική διαμάχη ανάμεσα στο ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού και τον οίκο δημοπρασιών Sotheby’s στην Νέα Υόρκη”. Επίσης επεσήμανε το γεγονός ότι το Μεξικό και η Ελλάδα έχουν συνυπογράψει το σύμφωνο της Διάσκεψης της Λευκωσίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης για τα Εγκλήματα κατά της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

” Παράλληλα”, πρόσθεσε ο Πρέσβης, “το Μεξικό, στη διάρκεια της εμπορικής αντιπαράθεσης της ΕΕ με τις ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ λειτούργησε ως διάμεσος, ή ακόμη κι ως παρακαμπτήριος οδός για τα εμπορεύματα από την Ευρώπη που λόγω του αμερικανικού προστατευτισμού δεν μπορούσαν ή τα εμπόδιζε η υψηλή φορολογία να εισέλθουν στην αγορά των ΗΠΑ. Επίσης σημαντική είναι και η παρέμβασή του στις εργασίες της G20, ως μέλος της, για σημαντικές αποφάσεις που επηρεάζουν και την Ευρώπη”.

Ιδιαίτερα στάθηκε ο κος Ερνάντες στην συμμετοχή του Μεξικού στο άτυπο όργανο επιρροής μέσα στην G20 που έχει συσταθεί από το Μεξικό, την Ινδονησία, τη Νότιο Κορέα, την Τουρκία και την Αυστραλία (ΜΙΚΤΑ). To όργανο αυτό προωθεί θέματα με κοινό ενδιαφέρον ανάμεσα στις χώρες αυτές, με έμφαση στην ενέργεια, την επισιτιστική ασφάλεια, την οικονομία, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την ασφάλεια, τον πολιτισμό. Μάλιστα, στις 9 Δεκεμβρίου, οι πρεσβευτές της ΜΙΚΤΑ συμμετείχαν σε μία κοινή παρουσίαση των στόχων της, ενόψει της ανάληψης της προεδρίας του οργάνου από την Τουρκία στο Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (ΙΔΟΣ).

Αναφορικά με την πολιτιστική συνεργασία που, επί των ημερών του προωθήθηκε ανάμεσα στην Ελλάδα και το Μεξικό, ο πρέσβης υπενθύμισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το καλλιτεχνικό γεγονός “Συνάντηση Νέων Ελλάδα-Μεξικό” το 2019. Ένα δρώμενο που έφερε κοντά καλλιτέχνες από τις δύο χώρες, που από κοινού εκφράσθηκαν σε τέσσερεις τοίχους στον σταθμό του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου στον σταθμό ΕΙΡΗΝΗ, ενώ ζωγράφισαν και ένα τραμ. Οι καλλιτέχνες έζησαν και μοιράσθηκαν μαζύ εμπειρίες, που αργότερα αποτύπωσαν στην ανοικτή συζήτηση που ακολούθησε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.

Ακριβώς με αυτήν την αφορμή ο πρέσβης του Μεξικού αδράχνει την ευκαιρία για να διατυπώσει τη μεγάλη ομοιότητα που διέκρινε ανάμεσα στη νεολαία των δύο χωρών: “χαίρομαι που διαπιστώνω πως, όπως στη χώρα μου το Μεξικό, έτσι κι εδώ στην Ελλάδα οι νέοι αποτελούν δυναμικό στοιχείο της κοινωνίας. Βγαίνουν έξω, μιλούν ελεύθερα, διεκδικούν. Καλλιεργούν τη φαντασία τους και δημιουργούν με παρρησία και όρεξη.Εγώ πιστεύω ακράδαντα πως μία χώρα που έχει ένα τόσο δυναμικό νεανικό πληθυσμό, τον οποίο εμπιστεύεται και προωθεί, μπορεί να κοιτάζει προς το μέλλον με ελπίδα, γιατί οι νέοι είναι μία δύναμη ανανέωσης και προόδου”.

Καταλήγοντας ο κος Ερνάντες δήλωσε καταγοητευμένος από την Ελλάδα και διαβεβαίωσε πως στο μέλλον και ιδιωτικά είναι βέβαιο ότι θα επιστρέψει για να την επισκεφθεί, καθώς επιθυμεί να γνωρίσει και άλλα μέρη της, να γευθεί ακόμη περισσότερο τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της.