Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων βρέθηκαν, την Παρασκευή το πρωί, Κρητικοί αγρότες και κτηνοτρόφοι, καθώς αντιπροσωπεία τους είχε συνάντηση με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σίμο Κεδίκογλου.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σίμος Κεδίκογλου άκουσε τα αιτήματα των αγροκτηνοτρόφων και δεσμεύτηκε να μεταφέρει τα αιτήματα των παραγωγών της Κρήτης στον Υπουργό κ. Σπήλιο Λιβανό, ο οποίος βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για προγραμματισμένη ομιλία στο Συνέδριο Summit 2021.

Ο κ. Κεδίκογλου δεσμεύτηκε για τεχνική συνάντηση συμβούλων του ΟΠΕΚΕΠΕ και των αγροτών προκειμένου να διευθετηθούν προβλήματα. Επίσης, επανέλαβε τη δέσμευση του ΥΠΑΑΤ ότι όπου υπάρχουν διαπιστωμένες αδικίες, θα διευθετηθούν και όλες οι προτάσεις θα μεταφερθούν στην ηγεσία του υπουργείου προκειμένου να προγραμματιστεί νέα συνάντηση, υπό τον κ. Σπ. Λιβανό.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο κ. Χιλετζάκης με το Ράδιο Κρήτη, μετά τη συνάντηση με τον υφυπουργό, ανέφερε ότι “θα φτιαχτεί μια επιτροπή τεχνοκρατών από όλη την Κρήτη, από όσους γνωρίζουν τα θέματα των ενισχύσεων. Ο κ. Κεδίκογλου δεσμεύτηκε για συνάντηση με τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, Δημ. Μελά και τη γ.γ. του ΥπΑΑΤ, Χρ. καλογήρου, για να αναλύσουμε το θέμα συγκεκριμένα με παραδείγματα και να καταλάβει και ο ίδιος ο πρόεδρος με ποιο τρόπο υπάρχει λύση στα προβλήματα των πληρωμών. Την ερχόμενη εβδομάδα κλείσαμε και ραντεβού με τον ίδιο τον κ. Λιβανό.”

Έξω από την είσοδο του υπουργείου, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν δημιουργήσει φράγμα, όπως μετέδωσε  η ΕΡΤ. Οι παραγωγοί μεταξύ άλλων ζητούν να μην υπάρξει περικοπή των επιδοτήσεων, διευθέτηση του θέματος της κατάρτισης των δασικών χαρτών σε σχέση με τα βοσκοτόπια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Κρητικοί αγρότες και κτηνοτρόφοι  μετακινήθηκαν το πρωί της Παρασκευής με το μετρό χωρίς να φορούν μάσκα, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό. Στη συνέχεια πήγαν στο ΥΠΑΑΤ, όπου λίγο αργότερα τους επισκέφθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης, ο οποίος συζήτησε και φωτογραφήθηκε μαζί τους, χωρίς μάσκα.

Τι υποστηρίζει ο ΟΠΕΚΕΠΕ

Για το θέμα με τις επιδοτήσεις και τα βοσκοτόπια είχε μιλήσει τις προάλλες από το Ηράκλειο της Κρήτης ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Δημήτρης Μελάς.

“Έχουμε έναν υπερδιπλασιασμό στον αριθμό των ζώων που δεν είναι δυνατόν να εξηγηθεί, έχουμε έναν αριθμό ενηλίκων που δεν δικαιολογεί τον αριθμό των νεαρών, ανταποκρίνεται σε διπλές και τριπλές γέννες και σε πολυδημίες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ. Πρόσθεσε ακόμη ότι η υπέρμετρη αύξηση οδηγεί και σε υπέρμετρη ζήτηση βοσκοτόπων.

«Στην Κρήτη έχουμε μία ακόμη εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ιδιαιτερότητα. Έχουμε ένα σύνολο βοσκοτοπικών εκτάσεων, γύρω στα 310 χιλιάδες εκτάρια, δηλαδή 3 εκατομμύρια στρέμματα βοσκοτόπων, από τα οποία τα 240.000 δηλώνονται ως ιδιωτικά. Σε όλη την Ελλάδα, με στοιχεία του 2020, έχουμε περίπου 1.300.000 εκτάρια από τα οποία μόλις 214.000 δηλώνονται ως ιδιωτικά. Ενώ οι απαιτήσεις με βάση το εθνικό απόθεμα είναι 280.000 εκτάρια στην Κρήτη να έχουμε μόλις 70 με 75 χιλιάδες εκτάρια δημόσιο βοσκότοπο να διανείμουμε. Έτσι, η Κρήτη παίρνει 205.000 εκτάρια βοσκοτόπων από την υπόλοιπη Ελλάδα, κάτι που δημιουργεί «ασφυξία» στο σύνολο των βοσκοτόπων της επικράτειας. Αυτό ενόψει νέας ΚΑΠ θα έπρεπε να περιοριστεί. Έχουμε φτάσει στο σημείο η Κρήτη να έχει πολύ περισσότερα βοσκοτοπικά δικαιώματα από τις εκτάσεις που δικαιολογούν στην περιφέρεια, πράγμα που είναι ασύμβατο με την κοινοτική διάρθρωση» τόνισε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Μελά «όλες οι προσπάθειες έχουν στόχευση να φτάσουμε στο σημείο να επωφελείται ο πραγματικός κτηνοτρόφος. Θα πρέπει να δούμε σε περιοχές υπάρχουν ιδιαιτερότητες. Αν για παράδειγμα στην Κρήτη οι υπέρμετρες ιδιωτικές εκτάσεις που δηλώνονται τελικά αποδειχθεί ότι αρκετές από αυτές είναι δημόσιες, αυτές θα κατανεμηθούν εκ νέου στους κτηνοτρόφους, θα αλλάξουν το συντελεστή και θα αυξήσουν τα χρήματα που παίρνουν. Τα επόμενα χρόνια δεν είναι απαισιόδοξα, αρκεί να εξορθολογήσουμε την κατάσταση στην κατεύθυνση που πρέπει».

Νέα πρόσκληση Λιβανού σε αγρότες για διάλογο

“Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πάντα επιζητεί τον διάλογο με τους παραγωγούς” τονίζεται σε ανακοίνωση του Υπ.ΑΑΤ.

“Για το λόγο αυτό κι επειδή από στις 22 Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη για να συμμετάσχει στο «Θεσσαλονίκη Summit 2021» και σε συνάντηση με την Διεπαγγελματική Φέτας, κάλεσε τους εκπροσώπους του Συντονιστικού για τη σταφίδα, συνεταιριστικές οργανώσεις, ομάδες παραγωγών, επιμελητήρια και την Παναιγιάλειο σε συνάντηση στην Αθήνα.
Στην πρόσκληση ανταποκρίθηκαν αρκετοί παραγωγοί και εκπρόσωποι επιμελητηρίων. Ως εκ τούτου, οι αιτιάσεις της Συντονιστικής δεν έχουν βάση” σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.

“Στην ίδια λογική ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κάλεσε τους εκπροσώπους του Συντονιστικού από την Κρήτη σε σύσκεψη για την Πέμπτη 4/11, πάντα με το σκεπτικό ότι υπάρχει ανελαστικό πρόγραμμά του στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι, όμως, απάντησαν αρνητικά.
Με δεδομένο ότι την Κυριακή και τη Δευτέρα έχει προγραμματιστεί επίσκεψη του ΥΠΑΑΤ στη Λέσβο για τη συνδιάσκεψη της ΚΑΠ και ταυτόχρονα είναι εκπρόσωπος της κυβέρνησης στις εορταστικές εκδηλώσεις για τον απελευθέρωση της νήσου, ο κ. Λιβανός επαναλαμβάνει την πρόσκληση για διάλογο με τις Συντονιστικές Επιτροπές για την προσεχή Τρίτη. Ενώ παράλληλα βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες παραγωγοί είναι πολλά. Η παγκόσμια οικονομική κρίση καθιστά ακόμα πιο δύσκολη την κατάσταση. Τα προβλήματα όμως λύνονται μόνο με διάλογο. Όσοι τον αρνούνται είναι υπόλογοι στο σύνολο των αγροτών, καθώς δείχνουν ότι στόχος τους είναι η υπηρέτηση άλλων σκοπιμοτήτων και συμφερόντων” καταλήγει η ανακοίνωση του Υπ.ΑΑΤ.