Στον Κάλαμο, στους Αγίους Αποστόλους, ξεβράστηκε το πτώμα του αγνοούμενου άνδρα από τις φονικές πλημμύρες στην Εύβοια, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους οχτώ.

Μία ημέρα μετά την τραγωδία που στοίχισε τη ζωή σε 7 ανθρώπους, η εικόνα στο χωριό Αγιος Νικόλαος Ευβοίας  είναι αποκαλυπτική της καταστροφής.

Αυτοκίνητα έχουν παρασυρθεί, ενώ παιδική χαρά, που είχε χτιστεί σε σημείο που είχε μπαζωθεί, βρίσκεται μέσα στο νερό, καθώς το έδαφος από κάτω της υποχώρησε. Ο δρόμος έχει κοπεί.

 

Στα Ψαχνά Ευβοίας, οι δρόμοι  είναι καλυμμένοι με λάσπες, ενώ στο ποτάμι, όπου η στάθμη του νερού έχει πλέον πέσει, αυτοκίνητα, κάδοι, κορμοί δέντρων, μαρτυρούν την ορμή της κακοκαιρίας.

Το νερό ξεπέρασε το ύψος της γέφυρας, και μπήκε στο χωριό, φέρνοντας την καταστροφή.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας, δεν υπήρχε ηλεκτρικό αλλά και νερό σε πολλά σπίτια, και οι κάτοικοι προσπαθούσαν με φακούς να μαζέψουν τις λάσπες, με τη συνδρομή της Πυροσβεστικής.

Αυτό συνεχίζεται και σήμερα, καθώς περισσότερα από 120 σπίτια και μαγαζιά έχουν υποστεί καταστροφές. Η υδροδότηση έχει αποκατασταθεί σε κάποιες περιοχές, ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο για την ηλεκτροδότηση.

Όπως σημειώνουν οι κάτοικοι, ό,τι έγινε, έγινε μέσα σε 15 λεπτά.

Σημειώνεται ότι πέρυσι στα βουνά γύρω από την περιοχή σημειώθηκαν πυρκαγιές, με το ποτάμι να «κατεβάζει» εχτές κορμούς καμένων δέντρων.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οι δήμοι Χαλκιδέων και ο δήμος Διρφύων Μεσσαπίων που έχουν δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα, κυρίως στις περιοχές Ψαχνά, Βασιλικά, Πολιτικά, Σταυρό, Κοντοδεσπότι, Λευκαντί και Μπούρτζι, με την καταστροφή να είναι ανυπολόγιστη.

Στις πληγείσες περιοχές μεταβαίνει σήμερα Δευτέρα ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης.

Κλιμάκιο ψυχολόγων από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθηνών στέλνει, σήμερα, στην περιοχή το Υπουργείο Υγείας στην Εύβοια, για την ψυχολογική και ψυχοκοινωνική στήριξη όσων επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες.

Οι ψυχολόγοι θα παράσχουν τις υπηρεσίες τους σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, για όσο διάστημα χρειαστεί.

Τα αίτια της καταστροφής

Για ένα ξεχωριστό φαινόμενο που δεν μπορεί να συγκριθεί με την περίπτωση της Μάνδρας έκανε λόγο ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ για τη φονική πλημμύρα που έπληξε περιοχές της Ευβοιας.  

 

«Ο κοινός παρονομαστής στην μεγάλη καταστροφή ήταν ο μεγάλος όγκος βροχή που υπερέβαινε τα 360 χιλιοστά» είπε ο κ. Λέκκας σημειώνοντας πως μεγάλη έκπληξη προκάλεσε η μεγάλη έκταση της  περιοχής που προβλήθηκε από την καταιγίδα, η οποία έφτανε τα 400 τετρ. χλμ.

Έκανε λόγο για τρεις υδρολογικές λέκανες που επηρεάστηκαν του Λήλαντα, νότια της Χαλκίδας, των Ψαχνών στο ενδιάμεσο και των Πολιτικών, στο βόρειο κομμάτι.

Στη λεκάνη του Λίλαντα, όπου στην παλαιά διευρυμένη κοίτη του ποταμού έχουν κτιστεί δεκάδες αυθαίρετα, έχουν σημειωθεί κατ’ επανάληψη καταστροφές, είπε ο κ. Λέκκας. Είπε πως οι ζημιές σε τεχνικά έργα και γέφυρες λόγω της ορμής του νερού είναι σημαντικές.

Στα Ψαχνά, όπως εξήγησε, υπήρξε ενίσχυση των φαινομένων λόγω και του ότι η γύρω περιοχή είχε καεί πέρσι και παρά τα αντιπλημμυρικά έργα στην πόλη, οι ζημιές ήταν πολλές.

Στα Πολιτικά, ωστόσο, που καταλαμβάνει έκταση μόλις 16 τ.χλμ και χωρίς να έχει καμένο δάσος αναπτύχθηκαν και εκεί πλημμυρικά φαινόμενα με τεράστιες συνέπειες.

«Η διερεύνηση των αιτιών είναι μια πολύ δύσκολη περίπτωση. Βρισκόμαστε προς μιας νέας κατάστασης, νέων φαινομένων και νέων διαδικασιών» τόνισε.