Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο για την ελληνική οικονομία του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου, τόνισε πως «το σχέδιο “Ηρακλής” αποτελεί μια σημαντική συστημική λύση προς την κατεύθυνση μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων».

«Το θέμα όμως δεν τελειώνει εδώ, καθώς με το συγκεκριμένο Σχέδιο διευθετούνται δάνεια περίπου 30 δισ. ευρώ από τα 75 δισ. ευρώ συνολικά. Παραμένουν άλλα 40 δισ. ευρώ», συμπλήρωσε στη συνέχεια.

Στο πλαίσιο αυτό, η Τράπεζα της Ελλάδος εργάζεται και για άλλες συστημικές λύσεις που θα εξετάζουν και το ζήτημα της αναβαλλόμενης φορολογίας των τραπεζών που βοήθησε στην εποχή της κρίσης και σήμερα εμποδίζει την προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών ανέφερε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Αναφερόμενος γενικότερα στην οικονομική κατάσταση, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι «τώρα ατενίζουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία», επισημαίνοντας όμως ότι «δεν πρέπει να υποτιμάμε τα προβλήματα που έχει αφήσει η κρίση».

Τόνισε ότι «οι μεταρρυθμίσεις είναι εκείνες που θα μας οδηγήσουν σε υψηλότερη οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική ευημερία».

Ζαββός: Συστημική και καινοτόμα λύση το σχέδιο «Ηρακλής»

Την καθοριστική συμβολή του σχεδίου «Ηρακλής» στην προσπάθεια που καταβάλλουν οι ελληνικές τράπεζες για την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου.

«Το σχέδιο “Ηρακλής” αποτελεί μια συστημική και καινοτόμα λύση, φιλική προς τους επενδυτές, που μπορεί να διευθετήσει ένα απόθεμα 30 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσω κρατικών εγγυήσεων 12 δισ. ευρώ, χωρίς ωστόσο να επιβαρυνθεί ο Έλληνας φορολογούμενος και χωρίς καμία δημοσιονομική επίπτωση», τόνισε.

«Έχει γίνει ένα πρώτο βήμα. Δεν τελειώνουμε εδώ. Ανοίγει η πορεία για τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού τραπεζικού συστήματος», είπε, επισημαίνοντας ότι αμέσως μετά την ψήφιση του σχεδίου «Ηρακλής» ακολουθεί η κατάθεση νομοσχεδίου για την κεφαλαιαγορά.

Στο ίδιο πάνελ με τον κ. Ζαββό συμμετείχαν κορυφαία στελέχη του τραπεζικού συστήματος. Το κοινό συμπέρασμα των παρεμβάσεων των Γιώργου Ζανιά, πρόεδρου της Eurobank, Χρήστου Μεγάλου, διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς και Παύλου Μυλωνά, διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας ήταν ότι η συμβολή του σχεδίου «Ηρακλής» στη μείωση των «κόκκινων» δανείων θα είναι ουσιαστική.

Όπως τόνισαν τα κορυφαία στελέχη των συστημικών τραπεζών, θα δοθεί έτσι η δυνατότητα στις τράπεζες να επιστρέψουν στην κανονικότητα, δηλαδή στην χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Σύμφωνα με τους ίδιους το εγχώριο τραπεζικό σύστημα είναι έτοιμο να χρηματοδοτήσει κάθε βιώσιμο επιχειρηματικό σχέδιο. Τα επιτελικά στελέχη έδωσαν επίσης μεγάλη έμφαση στη νέα πρόκληση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος που είναι η ψηφιακή του μετάβαση που θα το οδηγήσει στην νέα εποχή.