«Ευελπιστούμε ότι ο τελικός αριθμός αφίξεων τουριστών από τη Σουηδία στην Ελλάδα θα αγγίξει τις 800.000, όπως καταγράφηκε το 2019», δήλωσε σε συνέντευξή του στον Δημήτρη Μάνωλη για το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρεσβευτής της Σουηδίας στην Ελλάδα Γιόχαν Μπόργκσταμ (Johan Borgstam), με αφορμή τη συμμετοχή του στο Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται από 6 έως τις 9 Απριλίου.

Σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις, ο Σουηδός πρέσβης τόνισε πως είναι φιλικές και σταθερές. «Οι πολιτικοί, πολιτιστικοί και επιχειρηματικοί δεσμοί είναι ισχυροί και αναπτύσσονται περαιτέρω» υπογράμμισε ειδικότερα.

Έντονο ενδιαφέρον από τις σουηδικές επιχειρήσεις για την ελληνική αγορά

Εν συνεχεία, κατέγραψε το έντονο ενδιαφέρον από τις σουηδικές επιχειρήσεις για την ελληνική αγορά, κάνοντας ειδική μνεία στο Ελληνο-Σουηδικό Επιχειρηματικό Επιμελητήριο. Είναι το έκτο μεγαλύτερο επιχειρηματικό επιμελητήριο στην Ελλάδα, σημείωσε και προσέθεσε πως παράρτημά του εγκαινιάστηκε το 2021 στη Στοκχόλμη. Αυτό αντανακλά το έντονο ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά από τις σουηδικές επιχειρήσεις, υπογράμμισε και ανέφερε ενδεικτικά ότι εταιρείες όπως η Atlas-Copco, η INTRUM, η Ericsson, η H&M, η ABB, η SKF, η Volvo, η IKEA, η Electrolux έχουν σημαντικές δραστηριότητες στην Ελλάδα.

Το 7ο επιχειρηματικό φόρουμ Ελλάδας – Σουηδίας θα είναι αφιερωμένο στο κλίμα

Ερωτηθείς για τη συνεργασία των δύο χωρών με αιχμή την προτεραιότητα της ΕΕ για μια πράσινη οικονομία και ένα βιώσιμο μέλλον, καθώς και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, ο Γιόχαν Μπόργκσταμ απάντησε πως για αρκετά χρόνια, οι δύο χώρες ανταλλάσσουν ιδέες και συζητούν πιθανούς τρόπους για να οικοδομήσουν πραγματικά βιώσιμες οικονομίες. Σε αυτό το πλαίσιο, έκανε γνωστό ότι το θέμα στο 7ο επιχειρηματικό φόρουμ Ελλάδας – Σουηδίας, που θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο στην Αθήνα από το Ελληνο-Σουηδικό Εμπορικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με την πρεσβεία, είναι «Δράση για το κλίμα».

Μάλιστα, δήλωσε πως οι σουηδικές εταιρείες είναι εντυπωσιασμένες με το φιλόδοξο σχέδιο της Ελλάδας για πράσινη μετάβαση στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και συμπλήρωσε ότι χάρη στην τεχνογνωσία και την τεχνολογία αιχμής τους μπορούν να συνεισφέρουν σε αυτό.

Όλα τα κράτη έχουν καθήκον να σέβονται το ένα την κυριαρχία του άλλου

Όσον αφορά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Σουηδός πρέσβης είπε πως η βάναυση και απρόκλητη επίθεση χαρακτηρίζεται από αδιάκριτη βία κατά των αμάχων. «Διασαλεύθηκε η ειρήνη στην Ευρώπη. Ο Πρόεδρος Πούτιν προσπαθεί να αρνηθεί στον ουκρανικό λαό ένα ελεύθερο και δημοκρατικό μέλλον. Η θέση μας είναι σαφής: Η ευρωπαϊκή τάξη ασφαλείας δεν είναι διαπραγματεύσιμη. Η υπεράσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας είναι απαραίτητη για την ασφάλεια της Ευρώπης στο σύνολό της.

Σε ερώτηση αν προτίθεται η Σουηδία να συμμετάσχει στο ΝΑΤΟ, είπε όπως η Ουκρανία και όλα τα άλλα κράτη, έχει το δικαίωμα να κάνει τις δικές της επιλογές πολιτικής ασφάλειας. «Αυτές είναι θεμελιώδεις πτυχές του διεθνούς δικαίου και της ευρωπαϊκής τάξης ασφάλειας: Όλα τα κράτη έχουν καθήκον να σέβονται το ένα την κυριαρχία του άλλου» τόνισε.

Κρίσιμη η έγκριση της Στρατηγικής Πυξίδας

Παράλληλα, προέταξε την ανάγκη για μια ισχυρή ΕΕ που συμβάλλει στην προώθηση της ειρήνης και της ασφάλειας, τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκοσμίως. «Η Σουηδία συμμετέχει σε στρατιωτικές εκπαιδευτικές αποστολές της ΕΕ στο Μάλι, τη Σομαλία και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία» σημείωσε.

Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, ο Σουηδός πρέσβης έκανε ειδική αναφορά στη Στρατηγική Πυξίδα της ΕΕ. «Η έγκριση της Στρατηγικής Πυξίδας της ΕΕ από τους υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών της ΕΕ στις 22 Μαρτίου ήταν κρίσιμη. Η Στρατηγική Πυξίδα θα ενισχύσει τη συνεργασία της ΕΕ για την ασφάλεια και την άμυνα με τους εταίρους. Καθορίζει την κατεύθυνση για τα επόμενα χρόνια και αυτό είναι σημαντικό, ιδίως υπό τη σκιά της απρόκλητης επιθετικότητας της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας» υποστήριξε.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις ευρωτουρκικές σχέσεις με αιχμή τις τουρκικές προκλήσεις έναντι της Ελλάδας, τόνισε πως η Σουηδία υποστηρίζει τα συμπεράσματα που εγκρίθηκαν πέρυσι από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στα οποία τονίστηκε το στρατηγικό συμφέρον της ΕΕ για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και για την ανάπτυξη μιας συνεργατικής και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Άγκυρα. «Η αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι καίριας σημασίας. Όπως σημειώθηκε τότε, η ΕΕ είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Τουρκία με σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο για την ενίσχυση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, με την επιφύλαξη των καθορισμένων προϋποθέσεων που ορίστηκαν προηγουμένως» υπογράμμισε.