Ευρωζώνη: Αρνητικό το επενδυτικό κλίμα, δυσκολεύεται στις εξαγωγές η Γερμανία

13
Αντιπρόεδρος ΕΚΤ: «Όλα ανοικτά για τη νομισματική πολιτική στην Ευρωζώνη» tomanifesto.gr manifesto to manifesto manifesto gr manifesto.gr tomanifesto manifestogr μανιφεστο manifesto news efimerida manifesto eidhseis to manifesto eidiseis

Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα υποχώρησε τον Απρίλιο η εμπιστοσύνη των επενδυτών για την οικονομία της Ευρωζώνης, την ώρα που οι παραγγελίες για γερμανικά αγαθά σημείωσαν απότομη πτώση τον Φεβρουάριο, σε μια πρώτη γεύση του πόσο σαρωτικό αναμένεται το χτύπημα του κορωνοϊού στην οικονομική δραστηριότητα.

Ο δείκτης Sentix για το επενδυτικό κλίμα στην Ευρωζώνη καταποντίσθηκε στο ιστορικό χαμηλό του -42,9 τον Απρίλιο από -17,1 του Μαρτίου, καθώς η οικονομία της Ζώνης του Ευρώ είναι σε βαθιά ύφεση εξαιτίας του κορωνοϊού. Η ορμή της ύφεσης είναι πολύ πιο ισχυρή τον Απρίλιο από ό,τι τον Μάρτιο, παρατηρεί ο γενικός διευθυντής της Sentix, Πάτρικ Χάσι. «Η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από ό,τι το 2009», σημειώνει. «Ποτέ άλλοτε δεν είχε καταγραφεί τόσο μεγάλη κατάρρευση της εμπιστοσύνης σε όλες τις περιοχές του κόσμου και μέσα σε ένα μήνα», προσθέτει ο κ. Χάσι.

Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία του μπλοκ, ο δείκτης εμπιστοσύνης υποχώρησε στο -36 από -16,9 του Μαρτίου, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2009. Σε μία ακόμη ένδειξη για το σφοδρό χτύπημα που θα υποστεί η γερμανική οικονομία εξαιτίας του Covid-19, οι παραγγελίες για αγαθά «made in Germany» υποχώρησαν 1,4% τον Φεβρουάριο, μήνα πριν από την επιβολή του Lockdown. Οι παραγγελίες για εξαγωγές ήταν μειωμένες κατά 3,6% και οι παραγγελίες στο εσωτερικό της χώρας κατά 1,7%.

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr