Υπό τη στενή παρακολούθηση μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού καθώς και άλλων μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκεται το τουρκικό ωκεανό γραφικό «Τσεσμέ», το οποίο αργά χθες το βράδυ εισήλθε στο βόρειο άκρο της περιοχής ερευνών του – πλησίον της Λήμνου – σύμφωνα με την παράτυπη Navtex που εξέδωσαν προ ημερών οι Τούρκοι.

Οι επιτελείς αναμένουν να δουν ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του «Τσεσμέ», αλλά βέβαια δεν είναι τυχαίο ότι η Αγκυρα επέλεξε να το στείλει σε μια περιοχή που τέμνει τον 25ο μεσημβρινό. Οι Τούρκοι παγίως ισχυρίζονται ότι ακριβώς εκεί χωρίζεται το Αιγαίο σε δύο περιοχές Ερευνας και Διάσωσης.

Πάντως η παράτυπη Navtex και η αποστολή του «Τσεσμέ» στο Βόρειο Αιγαίο (ανάμεσα σε Λήμνο, Σκύρο, Αγιο Ευστράτιο, Λέσβο) δεν είναι η μοναδική προκλητική ενέργεια της Αγκυρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες το τουρκικό υπουργείο Αμυνας κατηγορούσε την Ελλάδα ότι εκείνη αυξάνει την ένταση. Και βέβαια όλα αυτά δεν συμβαίνουν σε μια τυχαία χρονική στιγμή αλλά παραμονές του νέου γύρου των διερευνητικών επαφών. Ακριβώς γΓ αυτόν τον λόγο σε «Πεντάγωνο» και ΥΠΕΞ οι επιτελείς παρακολουθούν πολύ προσεκτικά κάθε κίνηση της γείτονος.

Την ίδια ώρα, η Αθήνα επιμένει στους χαμηλούς τόνους τόσο απέναντι στις δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων όσο και στην παράτυπη Navtex για το «Τσεσμέ» (με ισχύ έως τις 2 Μαρτίου). Εχοντας ήδη προχωρήσει σε διάβημα και ρηματική διακοίνωση για το ωκεανογραφικό, το ΥΠΕΞ υπογραμμίζει ότι η Αθήνα εξακολουθεί να περιμένει την απάντηση της Αγκυρας για τον 62ο γύρο των διερευνητικών επαφών, που θα πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα, με τις ημερομηνίες να έχουν ήδη προταθεί και να προσδιορίζονται στην πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου.

Το τουρκικό υπουργείο Αμυνας, πάντως, με διαρροές πηγών του στο Αναντολού κατηγορούσε χθες την Αθήνα για αύξηση της έντασης στο Αιγαίο. Ισχυριζόταν πως οι έρευνες του «Τσεσμέ» είναι νόμιμες και σύμφωνες με τις διεθνείς συμφωνίες. Ταυτόχρονα υποστήριζε πως η ελληνική πλευρά πραγματοποιεί έρευνες μεταξύ της Κρήτης και της Πελοπόννησου και ότι έχει κάνει παρόμοιες έρευνες με αυτές του «Τσεσμέ» στην περιοχή του Βόρειου Αιγαίου το 2000.

του Μάνου Χαραλαμπάκη από Τα Νέα