Στις 6 Σεπτεμβρίου 2022, ξεκίνησε επίσημα η παγκόσμια δράση με τίτλο: «Εβδομάδες Κινεζικού Τουρισμού και Πολιτισμού 2022» με πρωτοβουλία του Κινεζικού Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και της China Daily. Ανώτατοι αξιωματούχοι όπως ο Hu Heping, Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Κίνας και ο Tou Zhen, Πρόεδρος της China Daily, συμμετείχαν στην τελετή έναρξης, που πραγματοποιήθηκε στην Κίνα, μαζί με επικεφαλής πολιτιστικών και τουριστικών οργανισμών απ’ όλον τον κόσμο.

Στην Ελλάδα συγκεκριμένα, η «Εβδομάδα Κινεζικού Τουρισμού και Πολιτισμού 2022» διοργανώνεται από το Πολιτιστικό Κέντρο της Κίνας στην Αθήνα και ξεκινά στις 8 Σεπτεμβρίου 2022. Η δράση αυτή θα έχει τη μορφή μιας «δια ζώσης + διαδικτυακής» καμπάνιας με διαδικτυακές δραστηριότητες που θα περιλαμβάνουν την «Εμπειρία Κινεζικού Πολιτισμού» και τον «Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ζωδιακού Σχεδίου». Οι δια ζώσης δραστηριότητες περιλαμβάνουν «τους Πρεσβευτές Πολιτιστικών Ανταλλαγών Κίνας-Ελλάδας» και την περιοδεύουσα φωτογραφική έκθεση με θέμα: «Παγκόσμια Κληρονομιά στην Κίνα» και «Μαγευτική Φύση της Κίνας».

Το Πολιτιστικό Κέντρο της Κίνας στην Αθήνα θα ξεκινήσει από τις 8 Σεπτεμβρίου την ανάρτηση βίντεο και φωτογραφικών εκθέσεων σε όλες τις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που διαθέτει. Το υλικό αυτό θα είναι χωρισμένο σε πέντε θεματικές ενότητες με τίτλο: «Ανακούφιση από τη φτώχεια μέσω της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς», «Αγροτική Αναζωογόνηση», «Αστικές Υποδομές», «ο Πολιτισμός του Κίτρινου Ποταμού» και «Πολιτισμός και Τουρισμός στον Δρόμο του Μεταξιού». Μέσα από αυτά, το ελληνικό κοινό και οι Κινέζοι που ζουν στην Ελλάδα θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν μια απολαυστική και συναρπαστική διαδικτυακή εμπειρία γύρω από τον κινεζικό πολιτισμό και τουρισμό.

Το περιεχόμενο των πέντε θεματικών ενοτήτων παρουσιάζει μια σειρά περιεκτικών και σύγχρονων εικόνων των κινεζικών πόλεων μέσα από διαφορετικές οπτικές γωνίες και αναδεικνύει την εσωτερική ελκυστικότητα και τον ιστορικό θησαυρό των διαφορετικών πόλεων με ένα μοναδικό και όμορφο τρόπο.

Παγκόσμιος Διαγωνισμός Κινεζικού Ζωδιακού Σχεδίου
Το 2023, σύμφωνα με την κινεζική παράδοση είναι το Έτος του Κουνελιού. Το κουνέλι με τη ζωηρή και χαριτωμένη μορφή του αγαπάται σε πολλές χώρες και περιοχές του κόσμου. Περισσότερες πληροφορίες και τις προϋποθέσεις συμμετοχής στον διαγωνισμό μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του διαγωνισμού: (http://zodiac_design_competition.bocec.cn) .

Ήδη από τις 30 Αυγούστου έως τις 3 Σεπτεμβρίου διεξήχθη στην Αθήνα η πενθήμερη εκδήλωση με τίτλο: «Πρεσβευτές Πολιτιστικών Ανταλλαγών Κίνας- Ελλάδας» με σκόπο να εορταστεί η 50η επέτειος από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Κίνας από την οπτική των παιδιών των δύο χωρών, έτσι ώστε να μάθουν για τη μακρά ιστορία και τον πολιτισμό των δύο χωρών, να συγκρίνουν τις παραδόσεις και να εντοπίσουν τις ομοιότητες αλλά και τις διαφορές, να ξεδιπλώσουν τα χαρακτηριστικά τους, να καλλιεργήσουν την πολιτιστική και καλλιτεχνική αντίληψη και να σπείρουν την ελπίδα για αμοιβαία εκτίμηση των πολιτισμών.

Μέσα από μαθήματα για την αισθητική των παραδοσιακών ελληνικών φορεσιών, τη σύγκριση της κινεζικής και της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής και των μουσικών οργάνων καθώς και με την εμπειρία του κινέζικου Kung Fu, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να μάθουν και να εξασκηθούν ώστε να αντιληφθούν και να αντλήσουν μια ολοκληρωμένη γνώση για τους πολιτισμούς των δύο χωρών. Αφού επισκέφθηκαν το Μουσείο της Ακρόπολης, το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Επιστήμης και Τεχνολογίας και τον Ναό της Αρτέμιδος, τα παιδιά μπόρεσαν να κατανοήσουν τον αρχαίο πολιτισμό της Ελλάδας. Μαζί με τους Κινέζους και Έλληνες ζωγράφους, την κα Liang Dongmei, τον κ. Μύρτο και την καλλιγράφο και ζωγράφο κα Lin Qinghua, τα παιδιά συμμετείχαν στις εκδηλώσεις για την 50ή επέτειο μέσω της δημιουργίας ενός τεράστιου ζωγραφικού πίνακα με τίτλο «Φιλία» και ένα έργο καλλιγραφίας που έφτιαξαν όλοι μαζί. Παράλληλα, είχαν τη χαρά να γνωρίσουν μια κινεζική διασημότητα και να ακούσουν τις ιστορίες του που αποτελούν έμπνευση για την υιοθέτηση μιας θετικής στάσης απέναντι στη ζωή. Επιπλέον, «οι μικροί πρεσβευτές» παρουσίασαν μια εξαιρετική παράσταση στο πλαίσιο της οποίας ανέδειξαν τις δεξιότητές τους, ενώ μέσω του ομαδικού διαγωνισμού, στον οποίο τα παιδιά βαθμολογήθηκαν μέσω παιχνιδιών, ανέπτυξαν δεξιότητες όπως η ομαδική ευαισθητοποίηση και συνεργασία. Στις δράσεις που συμμετείχαν τα παιδιά περιλαμβάνεται και η ζωγραφική σε πέτρες, οι οποίες θα πωληθούν και τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα δοθούν σε φιλανθρωπικές οργανώσεις. Τέλος, τα παιδιά που έλαβαν μέρος στη δράση αυτή θα συμμετάσχουν και στον παγκόσμιο διαγωνισμό «Μικροί Πολιτιστικοί Πρεσβευτές» του Ιδρύματος China Soong Ching Ling 2022.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το βράδυ της 3ης Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε η τελευταία παράσταση της δράσης «Πρεσβευτές Πολιτιστικών Ανταλλαγών Κίνας- Ελλάδας» στο Δημαρχείο Χολαργού με τη συμμετοχή άνω των 400 καλεσμένων και νέων πρεσβευτών, ανάμεσα στους οποίους ήταν ο σύμβουλος της Πρεσβείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα, Ding Yonghua, η κυρία Γεωργία Πίσπα, συνεργάτης της Υφυπουργού Υγείας Ζωής Ράπτη και Υπ. Δρ Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ, η κυρία Δήμητρα Ρουφογάλη, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Διεθνών Σχέσεων & Εθιμοτυπίας και ο διευθυντής του Πολιτιστικού Κέντρου της Κίνας στην Αθήνα κ. Ren Ren.

Επίσης παρουσιάστηκε μια επιλογή ταινιών από το «China Image Festival» που ανέδειξε τη μακρά ιστορία και τον πολιτισμό της Κίνας καθώς και τα επιτεύγματα της σύγχρονης Κίνας στον τομέα της ανάπτυξης και των υποδομών.

Η πολιτιστική βραδιά ολοκληρώθηκε με μια σειρά παραστάσεων από παιδιά τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Κίνα. Η ημερομηνία της εκδήλωσης συνέπεσε με το παραδοσιακό κινεζικό Μεσο-φθινοπωρινό Φεστιβάλ και έτσι οι «νεαροί πρεσβευτές» είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις ευχές τους και την ελπίδα «να είμαστε όλοι ευλογημένοι με μακροζωία -αν και μακριά ο ένας από τον άλλο- και να μπορούμε να μοιραζόμαστε την ομορφιά του φεγγαριού». Αποκορύφωμα της βραδιάς ήταν το θερμό χειροκρότημα, τα τραγούδια και τα χαμόγελα των παιδιών και των προσκεκλημένων. Όπως οι μικροί πρεσβευτές επικοινωνούν με την τέχνη, που αποτελεί μια κοινή γλώσσα επικοινωνίας στον κόσμο, έτσι και όλοι μπορούν να απολαύσουν την αρχαία ιστορία και τον πολιτισμό των δύο χωρών.

Η συμμετοχή των παιδιών ήταν διαρκής αφού όλα τα σκηνικά της εκδήλωσης φτιάχτηκαν από τα παιδιά και τους γονείς τους με υλικά που είναι φιλικά προς το περιβάλλον, ενώ οι χειροποίητες κατασκευές των παιδιών πωλήθηκαν και τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν δόθηκαν για τη στήριξη της πόλης του Χολαργού.

Η φωτογραφική έκθεση με θέμα «Παγκόσμια Κληρονομιά στην Κίνα» και «Μαγευτική φύση της Κίνας» παρουσιάζεται ακόμα στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» .

Σκοπός της πρωτοβουλίας «Εβδομάδες Κινεζικού Τουρισμού και Πολιτισμού 2022» είναι να προωθήσει τη συνεργασία μεταξύ της Κίνας και του εξωτερικού μέσω των ανθρωπιστικών ανταλλαγών, της τουριστικής προώθησης και της γνωριμίας με την Κίνα.