Eurogroup: H δόση της Ελλάδας και οι επίδοξοι διάδοχοι του Σεντένο

36

Η τρίτη δόση των μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ύψους 748 εκατ. ευρώ, βρίσκεται στην ατζέντα της σημερινής (11/6) συνεδρίασης του Eurogroup, το οποίο θα αποφασίσει αν θα εγκρίνει την εκταμίευσή της.

Στη συνεδρίαση, η οποία θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα (16.30 ώρα Ελλάδας) μέσω βιντεοδιάσκεψης, το Eurogroup θα εξετάσει την έκτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα που κατάρτισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έδωσε στη δημοσιότητα στις 20 Μαΐου.

Η έκθεση της Κομισιόν διαπίστωνε ότι «λαμβάνοντας υπόψη τις έκτακτες συνθήκες από την έξαρση του κορονοϊού, η Ελλάδα έχει λάβει τα αναγκαία μέτρα για να επιτύχει τις προβλεπόμενες συγκεκριμένες μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις».

Η δόση των 748 εκατ. ευρώ αφορά τη μεταφορά των κερδών που είχαν κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα και την άρση της προσαύξησης του περιθωρίου επιτοκίου που είχε αποφασισθεί για ορισμένα δάνεια που είχε πάρει η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Στη συνέχεια, το Eurogroup θα συνεδριάσει σε διευρυμένη σύνθεση – υπουργοί Οικονομικών όλων των χωρών της ΕΕ – για να συζητήσει σχετικά με την οικονομική κατάσταση στην ΕΕ και τα μέτρα στήριξης της ανάκαμψης της οικονομίας της.

Οι διάδοχοι του Σεντένο

Πρωταγωνιστής της συνεδρίασης αναμένεται να είναι ο Μάριο Σεντένο μετά την δήλωση με την οποία έκανε γνωστό πως δεν θα θέσι εκ νέου υποψηφιότητα ανοίγωντας τον δρόμο για τους υπουργούς οικονομικών της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και του Λουξεμβούργου. 

Η προεδρεία του Eurogroup, παρότι δεν έχει κάποιο νομικό στάτους, έχει αναδειχθεί ως ένα ιδιαίτερα κρίσιμο πόστο, καθώς έχει κληθεί να δώσει λύση σε πολύ σοβαρά οικονομικά ζητήματα τα τελευταία 12 χρόνια, συμπεριλαμβανομένου και εκείνου της Ελληνικής οικονομικής κρίσης.

Οι υπουργοί οικονομικών της Ισπανίας  , της Ιρλανδίας Paschal Donohoe και του Λουξεμβούργου, Pierre Gramegna αναμένεται να γνωστοποιήσουν τις υποψηφιότητες του για το Eurogroup μόλις ο Μάριο Σεντένο το ζητήσει, κάτι που δεν αποκλείεται να γίνει σήμερα.

Οι διαφορές Βορρά-Νότου, τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργήσει ουκ ολίγες φορές τεταμένο κλίμα και πολύωρες  διαπραγματεύσεις σε ό,τι αφορά λύσεις που αναζητούνται για τον προϋπολογισμό της Ευρωζώνης.

Ο νέος επικεφαλής του Eurogroup θα πρέπει να έχει εκείνες τις ικανότητες που θα ισορροπήσουν τις διαφορές μεταξύ των χωρών, φέρνοντας παράλληλα νέες προτάσεις προς επίλυση των όποιων αντιπαραθέσεων προς όφελος των πολιτών της Ευρώπης έναντι των κρίσεων που ενδεχομένως επέλθουν.

Ο υπουργός οικονομικών του Λουξεμβούργου, Pierre Gramegna με ένα tweet, αμέσως μετά την ανακοίνωση Σεντένο ότι αποχωρεί, του έδωσε συγχαρητήρια για τα όσα πέτυχε στην θητεία του και κυρίως για την αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας του κορωνοϊού.

 

Ο υπουργός οικονομικών της Ιρλανδίας, Donohoe, έκανε δήλωση σύμφωνα με την οποία εκφράζει τη λύπη του για την απόφαση Σεντένο να αποχωρήσει, αποκαλώντας τον ως φίλο.

Η Ισπανίδα υποψήφια, Nadia Calviño, που προέρχεται από τον ίδιο ιδεολογικό-πολιτικό χώρο με τον Σεντένο, τους σοσιαλιστές, έγραψε ότι η συνεργασία μαζί τους ήταν μεγάλη χαρά.

Την υποψηφιότητα της Καλβίνο αναμένεται να στηρίξει τόσο η Γερμανία όσο και η Γαλλία δεδομένης της στήριξης που ι ίδια παρείχε στις προτάσεις τους για το προϋπολογισμό της Ευρωζώνης.

 

 

 

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr