Ερώτηση Μεϊμαράκη για την μεταλιγνιτική εποχή στη Δυτική Μακεδονία

by Έλσα

Τη λήψη μέτρων για τη «δίκαιη και ασφαλή μετάβαση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στη μεταλιγνιτική εποχή προς όφελος των πολιτών», ζητά με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ο αντιπρόεδρος της ΚΟ του ΕΛΚ και επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Συγκεκριμένα, καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να του απαντήσει εάν είναι «διατεθειμένη να χρηματοδοτήσει ένα νέο πράσινο βιώσιμο αναπτυξιακό πρόγραμμα για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας», καθώς οι κάτοικοι της περιοχής «έχουν ήδη πληγεί από την απολιγνιτοποίηση». Επισημαίνει, δε, ότι η παραγωγή λιγνίτη αποτελεί σχεδόν το 50% του ΑΕΠ της περιοχής και, κατά συνέπεια, η επίδραση που θα έχει η πράσινη μετάβαση είναι δυσανάλογη και πρέπει να «χρηματοδοτηθεί κατάλληλα» στο πλαίσιο της Green Deal.

Κατά την αυριανή Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ αναμένεται να λάβουν αποφάσεις για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, δηλαδή, για το ύψος των κονδυλίων που θα χορηγηθούν για τα ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως είναι, για παράδειγμα, η Κοινή Αγροτική Πολιτική και η Πολιτική Συνοχής, ενώ θα συζητήσουν και για το πώς θα χρηματοδοτηθεί η Πράσινη Συμφωνία (Green Deal) για τη μετάβαση της Ευρώπης στην πράσινη εποχή. Έχουν, δε, προηγηθεί έντονες διαβουλεύσεις μεταξύ των κρατών-μελών, αλλά και μεταξύ των ευρωπαϊκων θεσμικών οργάνων για το συγκεκριμένο θέμα.

Η πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Μεϊμαράκη έχει ως εξής:

«Η Σύνοδος Κορυφής της 20ής Φεβρουαρίου καλείται να λύσει τοn γόρδιο δεσμό του Ευρωπαϊκού Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027. Είναι αδιαμφισβήτητο πως ο παράγοντας που έχει καταστήσει αγεφύρωτες τις θέσεις των κρατών-μελών στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, είναι η χρηματοδότηση του Green Deal σε συνάρτηση με τη συνέχεια της χρηματοδότησης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων που υλοποιούνται σήμερα, όπως η Κοινή Αγροτική Πολιτική και η Πολιτική Συνοχής.

Το Green Deal αναμένεται να αποτελέσει την πιο δραστική οικονομική μετάβαση που έχει επιχειρηθεί ποτέ σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η επιτυχία του δεν θα κριθεί μόνο από τη δυνατότητα της ΕΕ να μειώσει τις εκπομπές ρύπων, αλλά θα κριθεί κυρίως από τη δυνατότητά της να διασφαλίσει την ίση μετάβαση των ευρωπαϊκών κοινωνιών στην πράσινη εποχή. Οι νέες πολιτικές απαιτούν νέες χρηματοδοτήσεις και η πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για χρηματοδότηση 1,3% είναι λογική και απολύτως αναγκαία.

Υπ’ αυτό το πρίσμα, θα ήθελα να αναφερθώ συγκεκριμένα στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, η οποία βασίζεται στην παραγωγή λιγνίτη, που αποφέρει 2-2,5 δισ. ευρώ τζίρο, το 45% του ΑΕΠ της περιοχής, προσφέροντας δυνητικά 25.000 θέσεις εργασίας.

Με βάση τα παραπάνω ρωτώ την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

1) Πώς θα μπορέσει το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, υπό την παρούσα προβλεπόμενη χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Προϋπολογισμού, να συνεισφέρει ουσιαστικά και έγκαιρα στη Δυτική Μακεδονία, οι πολίτες της οποίας έχουν ήδη πληγεί από τη απολιγνιτοποίηση;

2) Δεδομένου ότι η παραγωγή λιγνίτη αποτελεί σχεδόν το 50% του ΑΕΠ της περιοχής, με ποιους τρόπους θα ληφθεί υπόψη η δυσανάλογη επίδραση που θα έχει η πράσινη μετάβαση στην περιοχή, ώστε να χρηματοδοτηθεί κατάλληλα;

3) Είναι διατεθειμένη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να χρηματοδοτήσει ένα νέο πράσινο βιώσιμο αναπτυξιακό πρόγραμμα για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας;

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα