Μια παλιά υπόθεση, αρκετά γνωστή σε όσους έχουν μελε­τήσει την ιστορία του ΚΚΕ της εποχής του Εμφυλίου, έχει «γαργαλίσει» το εν­διαφέρον με το που έκανε την εμφάνισή της στα social media κι έφτασε να προκαλέσει και την αντίδραση του γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσουμπά από το βήμα της Βουλής.

Ο λόγος για τις τεταμένες σχέσεις μετα­ξύ των μελών του κόμματος στο βουνό, με πρωταγωνιστές τον Νίκο Ζαχαριάδη και τον Μάρκο Βαφειάδη. Το χάσμα στη σχέση αυτών των δύο είναι πασίγνωστο ακόμη κι από τις συνεντεύξεις που είχε δώσει ο ίδιος ο Βαφειάδης στα τε­λευταία χρόνια της ζωής του, όταν δεν ήταν στο ΚΚΕ αλλά στο ΠΑΣΟΚ.

Μια από τις κατηγορίες που του είχε προσάψει το 1949, λοιπόν, ανα­σύρθηκε τώρα ξανά, από τον καθηγητή Ιστορίας του Johns Hopkins Σεργκέι Ράντσενκο, σε μια ανάρτηση στο Twitter. Σε ένα από αυτά τα έγγραφα ο Βαφειάδης αναφέρεται στη δεύτερη σύζυγο του Ζαχαρι­άδη, Ρούλα Κουκούλου, και τον συνδέει και με τη δική του πρώην σύζυγο, Δέσποινα Κεβίδου.

Το συγκεκριμένο έγγραφο όμως, όπως και όλα τα υπό­λοιπα που έβγαλε, δεν είναι καινούργια «αποκάλυψη» όπως παρουσιάστηκε από κάποιους, προκαλώντας την αντίδραση του Κουτσουμπά που έκανε λόγο για «φιντάνια». Είναι ένα από τα πολλά έγγραφα που έχουν βρεθεί στα Ρωσικά Κρα­τικά Αρχεία Νεότερης Ιστορίας που περιλαμβάνονται και σε δημοσιεύσεις ιστορικές του ίδιου του ΚΚΕ. Το συγκεκρι­μένο δε το είχε δημοσιεύσει ολόκληρο το 2019 ο ιστορικός Νίκος Παπαδάτος στο βιβλίο «Ακρως Απόρρητο – Οι σχέσεις ΕΣΣΔ-ΚΚΕ/1944-1952». Είχε ημερομηνία 20 Δεκεμβρίου 1949 και απευθυνόταν προς την ΚΕ του ΚΚΣΕ, την ηγεσία της ΕΣΣΔ δηλαδή, τον Στάλιν, τον Μολότοφ, τον Μπέρια, τον Μπουλγκάνιν κ.λπ.

Τι είχε αναφέρει, λοιπόν, ο Βαφειάδης; Οτι η πρώην σύζυγός του, η Κεβίδου, είχε «σχετιστεί» με τον Ζαχαριάδη. Οχι όμως λόγω έρωτα αλλά επειδή, σύμ­φωνα με τον Βαφειάδη πάντα, ήταν πράκτορας των «Αγγλοαμερικάνων» και είχε σταλεί στο βουνό με εντολή να πλησιάσει τον Ζαχαριάδη «με οποιοδήποτε τίμημα». Σε άλλες πηγές έχει αναφερθεί η μαρτυρία της Κεβίδου, η οποία αρνιόταν τις κατηγορίες του Βαφειάδη, ενώ λέγεται ότι τον είχε κατηγορήσει, με δική της επιστολή στο ΚΚΣΕ, για ακραίες και επιθετικές σκηνές ζηλοτυπί­ας, όπως είχαν γράψει το 2016 στο βιβλίο «Το κόκκινο τανγκό» ο Κώστας Κουτσομύτης κι ο Ευάγγελος Μαυρουδής.

Στην ίδια επιστολή ο Βαφειά­δης χαρακτηρίζει και τη Ρούλα Κουκούλου «πράκτορα». Προς επιβεβαίωση ότι κι αυτή είναι μια παλιά γνωστή ιστορία, όπως είπε ο Κουτσούμπας, είναι ότι οι σχέσεις του Ζαχαριάδη και του Βαφειάδη με την Κουκούλου έχουν καταγράφει σε πολλές πηγές κι είχε μιλήσει κι η ίδια η Κουκούλου σχετικά. Ο Γιώργος Λεονταρίτης το 2014 στο βιβλίο του «Πορεία Αριστερά – Οταν κομμουνιστές και σοσιαλιστές είχαν φτερά», καταγράφεται το ειδύλλιο που αναπτύχθηκε μεταξύ του Ζαχαριάδη και της δεύτερης συζύγου του στο βουνό κι αναφέρεται ότι «την είχε βάλει στο μάτι και ο Βαφειάδης», αλλά «εκείνη ούτε ζωγραφιστό δεν ήθελε να τον βλέπει».

από τον Μικροπολιτικό των Νέων