Μείωση στους ρυθμούς μετανάστευσης Ελλήνων προς το εξωτερικό, αλλά και απροθυμία επιστροφής συμπατριωτών μας που αναζήτησαν καλύτερη τύχη σε άλλη χώρα εξαιτίας της κρίσης καταδεικνύει έρευνα της “ICAP People Solutions”, η οποία διεξήγαγε για πέμπτη χρονιά έρευνα σχετικώς το brain drain.

Από την έρευνα που έγινε για λογαριασμό του ΣΕΒ προκύπτουν τα εξής:

Σε σχέση με το 2015, λιγότεροι νέοι σε ηλικία αποφασίζουν σήμερα, να φύγουν από τη χώρα (19% vs 36%).

Σχετικά λιγότερα άτομα (18% το 2019 vs 25% το 2015) έχουν φύγει τα 2 τελευταία χρόνια, αλλά από τα άτομα που έχουν ήδη μετακινηθεί στο εξωτερικό αυξήθηκε το ποσοστό αυτών που δηλώνουν ότι δεν θα επιστρέψουν (Το ποσοστό των ατόμων που δηλώνουν ότι θεωρούν απίθανο να επιστρέψουν στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 12% και φθάνει το 42% συνολικά).

Οι βασικές ειδικότητες είναι IT, Διοίκηση Επιχειρήσεων, Οικονομικά, Marketing & Μηχανικοί. Το μορφωτικό τους επίπεδο είναι πολύ υψηλό, ενώ οι περισσότεροι κατέχουν ελληνικά πτυχία

Στη φετινή έρευνα, το δείγμα είναι ωριμότερο σε ηλικία και επίπεδο εργασίας. Το 43% έχει ετήσιες μικτές απολαβές άνω των €60k, ενώ σημειώνεται αύξηση στις ανώτερες θέσεις όπως Διευθυντές και Ανώτερα Στελέχη (+19%) από το 2015 και αντίστοιχη μείωση στους υπαλλήλους (-14%).

Η «έλλειψη αξιοκρατίας και  η διαφθορά» παραμένουν οι κύριοι λόγοι φυγής (+11% από το 2015).

Στην έρευνα συμμετείχαν 942 Έλληνες που έχουν διασκορπισθεί σε 43 χώρες.