Έργο-πιλότο για την ειδική επαγγελματική αγωγή επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός: Μόνιμες προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή

14

Για ένα «εμβληματικό έργο» «πιλότο για όλη την επικράτεια» που «θα δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά με ειδικές ανάγκες να μπορούν να μεγιστοποιήσουν τις δικές τους ιδιαίτερες δυνατότητες», έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επισκέφθηκε το Ειδικό Εργαστήρι Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στη Νεάπολη Λάρισας, ένα κτίριο που βρίσκεται στην τελική φάση υλοποίησης και αναμένεται να υποδεχθεί τους πρώτους μαθητές με το νέο έτος του 2020. Τον πρωθυπουργό υποδέχθηκαν και ξενάγησαν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και η διευθύντρια του ειδικού σχολείου Αντιγόνη Παλικαρά.

*Προσλήψεις με μόνιμες συμβάσεις στην ειδική αγωγή*

«Θέλω όμως να κάνω και μία ειδική μνεία στους δασκάλους, τους καθηγητές, όλους όσοι στελεχώνουν την ειδική αγωγή στη χώρα μας. Ξέρετε πολύ καλά ότι αποτέλεσε και δική μας προτεραιότητα, σε συνέχεια πρωτοβουλιών που έχουν αναληφθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, η πρόσληψη με μόνιμες συμβάσεις πια προσωπικού στην ειδική αγωγή» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης για να προσθέσει: «Ξέρω πολύ καλά ότι και εσείς, όσοι εργάζεστε στα ειδικά σχολεία, κάνετε κάτι παραπάνω από ένα συνηθισμένο, ένα απλό διδακτικό έργο. Κάνετε μία κατάθεση ψυχής η οποία πολύ συχνά υπερβαίνει το αυστηρό πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας. Θέλω ειλικρινά από καρδιάς να σας ευχαριστήσω και να σας συγχαρώ».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη επίσης την Περιφέρεια που δρομολόγησε με μεγάλη ταχύτητα ένα έργο εμβληματικό, πιλότο, όπως ανέφερε για όλη την επικράτεια, ένα ειδικό σχολείο υπερσύγχρονων προδιαγραφών το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά με ειδικές ανάγκες να μπορούν να μεγιστοποιήσουν τις δικές τους ιδιαίτερες δυνατότητες.

*«Το βλέμμα μας σε όσους έχουν ανάγκη»*

Ο Πρωθυπουργός έστειλε επίσης το δικό του μήνυμα για τις άγιες αυτές οι μέρες: «Θέλω να πω ότι αυτές τις άγιες μέρες, ας στρέψουμε όλη την προσοχή μας σε αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη. Ας θυμηθούμε τους λιγότερο προνομιούχους, αυτούς οι οποίοι δυσκολεύονται, αυτούς οι οποίοι μπορεί να μην έχουν κάποιον συμπολίτη τους, κάποιον δικό τους άνθρωπο δίπλα τους και ας δώσουμε όσο περισσότερο μπορούμε χαρά, αγάπη, στήριξη, όχι μόνο στους δικούς μας ανθρώπους, αλλά και σε αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη».

Ο πρωθυπουργός συνεχάρη την Περιφέρεια που δρομολόγησε με τόση μεγάλη ταχύτητα ένα ειδικό σχολείο υπερσύγχρονων προδιαγραφών, το οποίο ταυτόχρονα θα υποστηρίζει και τους γονείς αλλά και τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι επιτελούν ένα τόσο ειδικό, ένα τόσο σπουδαίο έργο.

Αναφέροντας πως έχει επισκεφθεί πολλά ειδικά σχολεία σε όλη τη χώρα, σημείωσε ότι αυτό το σχολείο βάζει τον πήχη πολύ ψηλά- «νομίζω ότι δεν υπάρχει καλύτερο σχολείο σε επίπεδο προδιαγραφών και αυτό υποχρεώνει και τις υπόλοιπες περιφέρειες να κινηθούν σε αντίστοιχους ρυθμούς», είπε.

Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική μνεία στους γονείς των παιδιών, λέγοντας πως γνωρίζει πάρα πολύ καλά «με πόση αγάπη και με πόση αυτοθυσία περιβάλλουν τα παιδιά τους και πόσο οι ίδιοι νοιάζονται περισσότερο ίσως από οποιονδήποτε να έχουν τα παιδιά αυτά ίσες ευκαιρίες στη ζωή τους» και τους διαβεβαίωσε πως η Πολιτεία στέκεται πάντα κοντά τους, πως «αποτελούν μια ειδική κατηγορία των ΑμεΑ που αξίζουν όμως όλη την φροντίδα της Πολιτείας».

Επιπλέον αναφέρθηκε στους δασκάλους και τους καθηγητές, όλους όσοι στελεχώνουν την ειδική αγωγή στη χώρα, τονίζοντας ότι αποτέλεσε για τη σημερινή κυβέρνηση προτεραιότητα η συνέχεια πρωτοβουλιών που είχαν ληφθεί από την προηγούμενη, «η πρόσληψη με μόνιμες πλέον συμβάσεις προσωπικού στην ειδική αγωγή». «Και ξέρω πολύ καλά ότι εσείς όσοι εργάζεστε στα ειδικά σχολεία κάνετε κάτι παραπάνω από ένα απλό διδακτικό έργο, κάνετε κατάθεση ψυχής η οποία πολύ συχνά υπερβαίνει το αυστηρό πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας. Θέλω ειλικρινά από καρδιάς να σας ευχαριστήσω και να σας συγχαρώ».

Καταλήγοντας κάλεσε αυτές τις μέρες να θυμηθούμε τους λιγότερο προνομιούχους «και ας δώσουμε όσο περισσότερο μπορούμε χαρά, αγάπη, στήριξη».

Καλωσορίζοντας τον πρωθυπουργό, ο περιφερειάρχης σημείωσε ότι η παρουσία του «είναι σημαντική, είναι ανθρώπινη, είναι ουσίας». Και περιγράφοντας το «ένα και μοναδικό, σύγχρονο ειδικό κτίριο Επαγγελματικής Κατάρτισης, Εργαστήριο, για παιδιά με αναπηρία» ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την βοήθεια του. «Και η σημερινή του παρουσία εδώ, δίνει ένα μήνυμα: Να φτιάξουν παντού τέτοια σχολεία και την αγάπη τους στα παιδιά με αναπηρία. Αλλά και την μεγάλη φροντίδα που κάνει για τις οικογένειες των παιδιών με αναπηρία», τόνισε.

Όπως ανέφερε ο κ. Αγοραστός, το Ειδικό Εργαστήρι Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στη Νεάπολη αποτελείται από δώδεκα αίθουσες, έξι ξεχωριστά εργαστήρια μουσικοθεραπείας, ανθοκομίας και χειροτεχνίας, ηλεκτρονικών υπολογιστών, κλειστό γυμναστήριο. Το βασικότερο όπως είπε είναι το εργαστήριο αυτόνομης διαβίωσης: αίθουσες για όλους, για κοιμητές μαμάδες, αίθουσες ύπνου, αίθουσες εκτόνωσης, αίθουσες ερημίας. «Ένα σύγχρονο κτήριο 2.500 τμ, με όλες τις προδιαγραφές» είπε προσθέτοντας ακόμη πως «έχουμε εξοπλίσει πλήρως όλα τα ειδικά σχολεία στη Θεσσαλία με ειδικό εξοπλισμό που μας ζήτησαν».

Από την πλευρά της η διευθύντρια του σχολείου αναφέρθηκε στη μεγάλη τιμή που ο πρωθυπουργός «επέλεξε το δικό μας σχολείο να εμφανιστεί σήμερα», τονίζοντας πως «αυτό είναι ένα μήνυμα για την ευαισθησία που υπάρχει για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, και για τους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες». Ανέφερε ακόμα ότι ο κ. Αγοραστός έχει ανεβάσει τον πήχη πάρα πολύ ψηλά. «Έχουμε κάνει βήματα, άλματα θα έλεγα, έχουμε να διεκδικήσουμε πολλά περισσότερα πράγματα, ώστε αυτή η κατηγορία παιδιών να έχουνε μια εκπαίδευση η οποία τους αξίζει πραγματικά», τόνισε η κ. Παλικαρά.

Με την επίσκεψη στο Ειδικό Εργαστήρι Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στη Νεάπολη Λάρισας, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, ολοκλήρωσε την περιοδεία του στη Θεσσαλία.

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr