Μέτρα πολλών ταχυτήτων που θα μπουν σε εφαρμογή ανάλογα με την διάρκεια των περιορισμών και την ζημιά που θα προκαλέσουν ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών για να καλυφθεί μέρος της απώλειας σε κλάδους όπως η εστίαση, η διασκέδαση, τα θέατρα τους κινηματογράφους τα γυμναστήρια και οι παιδότοποι.

Σημείο αναφοράς θα είναι οι αποφάσεις της Παρασκευής για το αν θα συνεχιστούν ή γίνουν πιο αυστηρά τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης που επιβάλλει η ταχεία εξάπλωση της μετάλλαξης ” Ο”.

Στην πρώτη γραμμή του πακέτου των μέτρων που μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα είναι η επέκταση του μέτρο της αναστολής των συμβάσεων εργασίας με τους εργαζόμενους να αμείβονται με την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 543 ευρώ.

Αν οι περιορισμοί επεκταθούν έως και το τέλος του μήνα (κάτι που είναι πιθανό) υπάρχουν πληροφορίες και από το υπουργείο οικονομικών, αλλά και από το υπουργείο Ανάπτυξης, ότι εξετάζεται και κάποια άμεση ενίσχυση στις επιχειρήσεις που πλήττονται άμεσα.

Η ενίσχυση αυτή αναμένεται να έχει την μορφή ενίσχυσης που δόθηκε με το άνοιγμα της αγοράς ή μέσω κάποιων εγγυημένων από το δημόσιο δανείων. Δικαιούχοι, θα είναι αυτοί που θα μπορέσουν να αποδείξουν με βάση τις δηλώσεις τους, ότι είχαν μείωση του τζίρου του άνω του 20% σε σύγκριση με το 2019.

Ωστόσο, αυτή η άμεση ενίσχυση θα αρχίσει να συζητείται στο τέλος του μήνα. Ο λόγος, είναι ότι τότε θα είναι διαθέσιμα τα στοιχεία για τον τζίρο επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην εστίαση, την διασκέδαση και άλλους κλάδους οι οποίοι επλήγησαν από τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, κυρίως κατά τις ημέρες των εορτών.

Εξετάζονται επίσης αν οι περιορισμοί συνεχιστούν και τον Φεβρουάριο , να δοθούν φορολογικές και ασφαλιστικές διευκολύνσεις με την μορφή αναβολής πληρωμής των τρεχουσών υποχρεώσεων. Στην ίδια λογική μπορεί να παραταθεί -εμμέσως- και η αποπληρωμή των οφειλών της πανδημίας, μέσω της ρύθμισης από 36 έως 72 δόσεις.

Με δεδομένο ότι η απροθυμία των επιχειρήσεων να ενταχθούν στην ρύθμιση συνεχίζεται η προθεσμία για την ένταξη η οποία λήγει στις 26 Ιανουαρίου μπορεί να παραταθεί άλλον ένα μήνα, ώστε να περάσει κάτω από το ραντάρ των θεσμών.

Στο μεταξύ, το σύνολο των επιχειρήσεων έχει να επωφεληθεί από την παράταση της έναρξης αποπληρωμής των 3 δισ. από τις επιστρεπτέες προκαταβολές αλλά και του μέτρου της κάλυψης των παγίων δαπανών, – για όσους έχουν υπόλοιπο στο πιστωτικού τους σημείωμα – μέχρι και το τέλος Ιουνίου.

Μέτρα χαμηλού κόστους

Πάντως, αρμόδιες πηγές του ΥΠΟΙκ επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία, ότι δεν θα πρέπει να περιμένει κανείς μέτρα ανάλογα αυτών που δόθηκαν το 2020 και το 2021. Τούτο διότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει εντελώς. Τα δύο προηγούμενα χρόνια, οι κλάδοι που ενισχύθηκαν δίχως περιορισμούς, ήταν κλειστοί με κρατική εντολή. Τώρα όπως, η οικονομία λειτουργεί κανονικά έστω και με περιορισμούς. Επίσης οι περιορισμοί πλήττουν ένα σχετικά μικρό κομμάτι της πραγματικής.

Το οικονομικό επιτελείο, έχει κατά νου ότι παρά την συνέχιση της ισχύος της ρήτρα συνολικής διαφυγής και για φέτος γνωρίζει ότι το μεγαλύτερο κομμάτι δημοσιονομικής προσαρμογής -μετά την κρίση του κορονοϊού – θα πρέπει να γίνει φέτος. Τούτο, με δεδομένο ότι από το 2023, όταν θα επανέλθουν οι δημοσιονομικοί κανόνες η Ελλάδα θα πρέπει να μπορεί να πετύχει τους στόχους που θα τεθούν χωρίς να χρειαστεί να προχωρήσει σε περιοριστικά μέτρα.

Πηγή: capital.gr