Επιτραπέζιο «δίνει» την κατεχόμενη Κύπρο στην Τουρκία- Οργισμένη αντίδραση Κενεβέζου

by MANIFESTO

Αποσύρεται από την αγορά επιτραπέζιο παιχνίδι των εκδόσεων Ψυχογιός το οποίο παρουσίαζε την κατεχόμενη Κύπρο ως έδαφος της Τουρκίας προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του πρέσβη της Κύπρου στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της πρεσβείας της Κύπρου, «τις τελευταίες ώρες, πολλές και εκτεταμένες είναι οι δικαιολογημένες αντιδράσεις αναγνωστών, σχετικά με την έκδοση και κυκλοφορία, από τον εκδοτικό οίκο Ψυχογιός, βιβλιοπαιχνιδιού, που περιλαμβάνει εκπαιδευτικό πάζλ και εικονογραφημένο βιβλίο, με τίτλο «Μαθαίνω και εξερευνώ: Η Ευρώπη», όπου στη σελίδα 17 υπάρχει η εξής ανακριβής και ανιστόρητη αναφορά για την Κύπρο: «Η Κύπρος είναι νησί της Μεσογείου και το βόρειο τμήμα της ανήκει στην Τουρκία».

Σχετικά, σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη έκδοση και η απαράδεκτη για την Κύπρο αναφορά, περιήλθε στην αντίληψή μας, ήδη από την 20η Ιουλίου 2020, και την επομένη, 21η Ιουλίου 2020, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Κενεβέζος, σε σχετική επιστολή του, προς τον εκδοτικό οίκο, ανέφερε, μεταξύ άλλων : «Οι συνέπειες της τουρκικής εισβολής − κατεχόμενα, νεκροί, αγνοούμενοι, πρόσφυγες, εγκλωβισμένοι, έποικοι, ψευδοκράτος, παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και λεηλασία της πατρογονικής μας γης − υπήρξαν καταστροφικές. Λαμβάνοντας υπόψιν σας τα παραπάνω, παρακαλούμε, όπως με άμεσο τρόπο προχωρήσετε σε ενέργειες για τη διόρθωση των απαράδεκτων, για να μην πω άθλιων, αυτών αναφορών και την επανόρθωση του σοβαρού αυτού λάθους που, όπως αντιλαμβάνεστε, θίγει σοβαρά εθνικά ζητήματα, εκθέτοντας τον εκδοτικό σας οίκο. Παρακαλούμε όπως έχουμε το συντομότερο δυνατόν την απάντησή σας καθώς και ενημέρωση σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες θα προβείτε. Ειλικρινώς θλίβομαι».

Σε απαντητική απολογητική επιστολή του, με ημερομηνία 23 Ιουλίου 2020, ο εκδοτικός οίκος Ψυχογιός μας ενημέρωσε ότι το κείμενο έχει διορθωθεί για τη νέα έκδοση, επισυνάπτοντας, μάλιστα αντίγραφο της διορθωμένης σελίδας 17, όπου αναγραφόταν: «Η Κύπρος είναι νησί της Μεσογείου και το βόρειο τμήμα της είναι υπό τουρκική κατοχή».

Δεδομένων των παραπάνω, η χθεσινή ανακοίνωση των εκδόσεων Ψυχογιός με την οποία εκφράζουν τη λύπη τους και αποδέχονται το μέγεθος του λάθους τους, αναφέροντας ότι, μόλις τώρα, προφανώς μόνο υπό το βάρος των κλιμακούμενων αντιδράσεων στο διαδίκτυο και εφτά ολόκληρους μήνες μετά την επικοινωνία μας, το βιβλιοπαιχνίδι κατέβηκε από τον ιστότοπό τους και αποσύρεται από όλη την αγορά μας δημιούργησε δικαιολογημένη έκπληξη.

Εάν αυτές οι επιβεβλημένες ενέργειες του εκδοτικού οίκου δεν υλοποιήθηκαν, ως όφειλαν και δεσμεύτηκαν τον περασμένο Ιούλιο, αμέσως μετά την αρχική επικοινωνία μας και παρά τις όποιες διαβεβαιώσεις, αξιώνουμε και αναμένουμε να υλοποιηθούν τώρα».

Οι εκδόσεις με ανάρτησή τους στο facebook απολογούνται- καθυστερημένα- και σημειώνουν:

«Αγαπητοί αναγνώστες λυπούμαστε ιδιαίτερα για το λάθος στην έκδοσή μας «Μαθαίνω και εξερευνώ: Η Ευρώπη» και την αποσύρουμε από την αγορά προχωρώντας σε διόρθωση κι επανεκτύπωση.

Προφανώς και τα κατεχόμενα δεν μπορούν να μεταφραστούν ότι «ανήκουν» στην Τουρκία.

Προφανώς και το λάθος του μεταφραστή δεν έπρεπε να ξεφύγει και από τον επιμελητή μας.

Έχουμε εκδώσει πολλούς τίτλους για την Κύπρο μας και κατανοούμε το μέγεθος του λάθους, ειδικά σε μια παιδική έκδοση που περνάει μηνύματα στα παιδιά μας.

Ζητούμε και πάλι συγγνώμη και δηλώνουμε πως το προϊόν κατέβηκε από το site μας και από αύριο αποσύρεται από όλη την αγορά».

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για το παιχνίδι «Μαθαίνω και εξερευνώ: Η Ευρώπη», ένα παζλ που συνοδεύεται με βιβλίο και μαθαίνει στα παιδιά τις χώρες της Ευρώπης.

Μεταξύ άλλων έγραψε: «η Κύπρος είναι νησί της Μεσογείου και το βόρειο τμήμα της ανήκει στην Τουρκία».

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα