Την απόφαση του επί της ενοχής της 37χρονης θα ανακοινώσει σε λίγη το δικαστήριο το οποίο μετά την ολοκλήρωση των αγορεύσεων διέκοψε τη συνεδρίαση του για να διασκεφθει.

Λίγο πριν αποσυρθεί το δικαστήριο ο εισαγγελέας της έδρας Χαράλαμπος Μαστραντωνάκης ζήτησε το λόγο για να απαντήσει στην υπεράσπιση.

Ο εισαγγελικός λειτουργός τόνισε πως «Η κατηγορούμενη δεν ήθελε να καταστρέψει το πρόσωπο της Ιωάννας, τη ζωή της κατέστρεψε. Ρίχνοντας στο πρόσωπο το καυστικό υγρό, αποδέχονταν ότι μπορεί να το εισπνεύσει, να το καταπιεί, να πάει στον τράχηλο και να πεθάνει».

Κατά τον Εισαγγελέα «Ήταν εκδίκηση που έφθανε ακόμη και μέχρι την αποδοχή του θανάτου».

Το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου ζήτησε νωρίτερα  για την 37χρονη κατηγορούμενη για την επίθεση με βιτριόλι σε βάρος της Ιωάννας Παλιοσπύρου, ο συνήγορός της Σάκης Κεχαγιόγλου.

Ο συνήγορος τόνισε στο δικαστήριο πως μόνο αυτό το ελαφρυντικό διεκδικεί για την εντολέα του καθώς η οικονομική της κατάσταση δεν της επιτρέπει να δείξει εμπράκτως την ειλικρινή της μεταμέλεια.

«Αν μπορέσουν τα επόμενα χρόνια η Έφη και η οικογένειά της να βοηθήσουν οικονομικά την Ιωάννα θα ήταν μια πράξη ηθική. Η Ιωάννα είναι αξιοπρεπέστατη. Και η οικογένειά της. Δεν ξέρω αν εγώ θα ήμουν τόσο αξιοπρεπής στη θέση της. Το ελαφρυντικό, κύριοι ένορκοι, αναγνωρίζεται ανεξάρτητα από τη βαρύτητα της πράξης» είπε ο κ. Κεχαγιόγλου.

Ο συνήγορος ανέπτυξε το σκεπτικό του για τη μετατροπή της κατηγορίας και επικαλέστηκε αποφάσεις δικαστηρίων που έχουν αναγνωρίσει σε δράστες ανάλογων επιθέσεων το αδίκημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης και όχι αυτό της απόπειρας ανθρωποκτονίας το οποίο αποδόθηκε στην εντολέα του.

Μάλιστα έκανε αναφορά στην επίθεση με καυστικό υγρό σε βάρος μητροπολιτών στη Μονή Πετράκη, όπου το αδίκημα που αποδόθηκε στο δράστη ήταν της βαριάς σκοπούμενης βλάβης λέγοντας πως στην περίπτωση της Έφης «ήταν σφάλμα της εισαγγελίας η δίωξη που ασκήθηκε. Κατά τη γνώμη μου ήθελε να τραυματίσει, δεν την ήθελε νεκρή. Είχε 100 τρόπους αν ήθελε να τη σκοτώσει».

Κατά τον συνήγορο, η 37χρονη έπεσε θύμα της εμμονής της «γιατί ερωτεύτηκε, γιατί παθιάστηκε με το λάθος άνθρωπο… Είναι ένοχη γιατί ζήλεψε και οργίστηκε. Είναι ένοχη γιατί δεν ζήτησε τη βοήθεια ειδικού για να αντιμετωπίσει το πάθος της. Αντί για αυτό πήγαινε στις χαρτορίχτρες. Είναι ένοχη απέναντι στη Ιωάννα γιατί της καστέστρεψε την υγεία και το πρόσωπο. Είναι ένοχη απέναντι στην οικογένεια της Ιωάννας και την οικογένειά της και είναι ένοχη και απέναντι στον εαυτό της της, γιατί κηλίδωσε το όνομά της και θα περάσει στην ιστορία ως βιτριολίστρια», είπε ο συνήγορος και κατέληξε: «Αλλά είναι αθώα για την απόπειρα ανθρωποκτονίας για την οποία κατηγορείται».

Στο δικαστήριο αγορεύει ο έτερος συνήγορος υπεράσπισης.

Η ώρα της απόφασης

Η δίκη για την υπόθεση ξεκίνησε στις 15 Σεπτεμβρίου με την Ιωάννα να εμφανίζεται στο δικαστήριο με ειδική μάσκα, καπέλο και γυαλιά και γάντια προκαλώντας με την εικόνα της ένα κύμα συγκίνησης αλλά και συμπάθειας και αλληλεγγύης για όσα ακόμη και σήμερα υφίσταται από το καυστικό υγρό που της έριξε η 37χρονη. Στην δικαστική αίθουσα το εδώλιο την πρώτη ημέρα της δίκης παρέμεινε άδειο καθώς η κατηγορούμενη δεν θέλησε να μεταχθεί στο δικαστήριο.

Η Έφη εμφανίστηκε σε επόμενες συνεδριάσεις και αρκετές φορές η παρουσία της προκαλούσε φόρτιση στην πλευρά του θύματος .

Ένα μήνα από την έναρξη της δίκης, η κατηγορουμένη απολογήθηκε για την πράξη της λέγοντας πως όλα όσα έγιναν ήταν μία “υπόθεση” μία σκέψη “που καρφώθηκε στο μυαλό” της για την Ιωάννα και τον 40χρονο άντρα που ενδιέφερε την ίδια. Η Έφη δήλωσε πως κίνητρο στην πράξη της, ουσιαστικά ήταν η ζήλια της , η “εμμονή της” γιατί πίστευε πως ο άντρας αυτός είχε σχέση και με την Ιωάννα.

Ο Εισαγγελέας ζητώντας την ενοχή της για απόπειρα ανθρωποκτονίας ,έκανε λόγο για “ανθρωποκτόνο εγωισμό” και προέτρεψε τους δικαστές να απορρίψουν τον ισχυρισμό της περί μετατροπής της κατηγορία σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη : “Οπωσδήποτε θεώρησε ως πιθανό τον θάνατο της παθούσας και το επιδοκίμασε”.

Το δικαστήριο πιθανότατα σήμερα, θα αποφανθεί αν θα αποδεχθεί την πρόταση του Εισαγγελέα , αν θα κηρύξει ένοχη την Έφη όπως κατηγορείται ή αν θα μετατρέψει την κατηγορία, επιβάλλοντας σε κάθε περίπτωση την ανάλογη ποινή.

Η κατηγορούμενη όπως εισάγεται η υπόθεση, είναι αντιμέτωπη με ποινή που ως ανώτατο όριο έχει τα 15 χρόνια κάθειρξης. Σε περίπτωση όμως που η κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας, μετατραπεί σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη τότε το ανώτατο όριο ποινής κατεβαίνει στα δέκα χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση ίσως η φράση ενός εκ των συνηγόρων της Ιωάννας , απηχεί μία αλήθεια που γνωρίζει καλά και η κατηγορουμένη και το θύμα: “Όταν σε πέντε -έξι χρόνια η Έφη βγει από την φυλακή, η Ιωάννα ακόμη δεν θα έχει τελειώσει με τις επεμβάσεις που χρειάζονται για να έχει μία κανονικότητα”.