Επιστροφή στην ανάπτυξη και τα πρωτογενή πλεονάσματα: Τι προβλέπει το Πρόγραμμα Σταθερότητας

by MANIFESTO

Τις προβλέψεις της Αθήνας για την οικονομική ανάπτυξη και το χρέος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στην Κομισιόν.

Η φετινή ανάπτυξη εκτιμάται ότι θα κινηθεί στο 3,6%, με βασικό μοχλό την εγχώρια ζήτηση που αναμένεται να συμβάλλει θετικά κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες. Τη μερίδα του λέοντος αναμένεται να καλύψει η ιδιωτική κατανάλωση, με στήριξη από την ενίσχυση της αγοράς εργασίας, τις υποστηρικτικές πολιτικές και την υλοποίηση δαπανών από τις αυξημένες καταθέσεις το προηγούμενο διάστημα.

Επιπλέον, αναμένεται αύξηση των επενδυτικών δαπανών, για πρώτη φορά την τελευταία τριετία, λόγω και της απορρόφησης κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Όπως γράφει το euro2day.gr, το 2022 αναμένεται επιτάχυνση της ανάπτυξης στο 6,2% καθώς θα υπάρχει περιθώριο κινητοποίησης της παραγωγικής ικανότητας της χώρας και αύξησης της ζήτησης. Η εγχώρια ζήτηση αναμένεται να συμβάλλει με 4,9 ποσοστιαίες μονάδες στο ΑΕΠ, μέσω αύξησης των επενδύσεων και της ιδιωτικής κατανάλωσης.

Το 2023 και τα επόμενα χρόνια, η ελληνική οικονομία αναμένεται να παραμείνει σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης, αν και οι ρυθμοί αναμένεται να υποχωρήσουν κάπως σε σχέση με το 2022, υπό την έννοια ότι η οικονομία θα έχει καλύψει το χαμένο έδαφος λόγω της πανδημίας. Το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να ενισχυθεί με ρυθμό άνω του 4% τόσο το 2023 όσο και το 2024.

Το έλλειμμα
Το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ότι το έλλειμμα προϋπολογισμού και το πρωτογενές έλλειμμα θα διαμορφωθούν στο 9,9% και το 7,2% αντίστοιχα. Το 2022 αναμένεται σημαντική βελτίωση του ελλείμματος, το οποίο εκτιμάται στο 2,9% του ΑΕΠ.

Η Ελλάδα αναμένει ότι το πρωτογενές ισοζύγιο θα γίνει πλεονασματικό το 2023 (πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ) ενώ αναμένεται πρωτογενές πλεόνασμα 2,9% του ΑΕΠ το 2024.

Σταδιακή αποκλιμάκωση αναμένεται και για το χρέος, το οποίο υπολογίζεται στα 341 δισ. ευρώ στα τέλη του 2020 ή 205,6% του ΑΕΠ. Φέτος θα κλείσει στα 352,5 δισ. ή 204,8% του ΑΕΠ. Στην συνέχει και για τα τρία επόμενα έτη αποκλιμακώνεται: 189,5% το 2022, 176,7% το 2023 και 166,1% το 2024.

Τα εναλλακτικά σενάρια
Η κυβέρνηση παραδέχεται ότι στις προβλέψεις για την ανάπτυξη υπάρχει αβεβαιότητα, κυρίως σε ότι αφορά την εξέλιξη της πανδημίας. Στο πλαίσιο αυτό βάζει δυο εναλλακτικά σενάρια. Το πρώτο προβλέπει μικρότερη ανάπτυξη κατά μια ποσοστιαία μονάδα φέτος, ενώ στο δεύτερο μια ποσοστιαία μονάδα υψηλότερη. Σε ένα τρίτο σενάριο εξετάζει τις συνέπειες από μια απότομη αύξηση των επιτοκίων.

Τα μέτρα στήριξης
Σύμφωνα με το κείμενο οι συνολικές παρεμβάσεις για τη στήριξη της οικονομίας στην πανδημία θα φτάσουν τα 40,7 δισ. ευρώ (περιλαμβάνονται και τα μέτρα για την παροχή ρευστότητας μέσω των τραπεζών), εκ των οποίων τα 23,1 δισ. διατέθηκαν το 2020, τα 15,6 δισ. θα διατεθούν φέτος, ενώ προγραμματίζονται παρεμβάσεις 2 δισ. για το 2022. Το δημοσιονομικό κόστος των παραπάνω ανέρχεται σε 27,9 δισ. ευρώ.

Το Ταμείο Ανάκαμψης
Η κυβέρνηση στηρίζει πολλά στο «Ελλάδα 2.0» που κινητοποιεί πόρους 30,5 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 18,4 δισ. αφορούν σε επιχορηγήσεις. Σε συνδυασμό με τους πόρους του ιδιωτικού τομέα αναμένεται να φτάσουν τα 60 δισ. ευρώ.

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα