Επιστροφή στη νέα κανονικότητα μέρος 4: Ξεκινά η εστίαση και οι μετακινήσεις σε νησιά

by MANIFESTO

Ύστερα από εξαντλητικές διαβουλεύσεις με την επιτροπή εμπειρογνωμόνων, την ανάλυση των επιδημιολογικών στοιχείων που παρουσιάζει η χώρα μας και τα οποία είναι πολύ καλά, καθώς και την τήρηση των συστάσεων και των μέτρων ατομικής προστασίας από τους πολίτες, ξεκινάει σήμερα το τέταρτο στάδιο άρσης των περιοριστικών μέτρων, το οποίο εξελίσσεται ομαλά και συνοδεύεται και αυτό όπως και τα προηγούμενα, από αυστηρά μέτρα και κανόνες.

Σήμερα ανοίγουν τα καταστήματα εστίασης, επιτρέπονται οι μετακινήσεις από και προς τα νησιά και επαναλειτουργούν τα Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, καθώς και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Παιδιών με Αναπηρίες.

Επίσης, κατόπιν ομόφωνης θετικής εισήγησης της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, θα επαναλειτουργήσουν τη Δευτέρα 1η Ιουνίου, δημοτικά σχολεία, νηπιαγωγεία και παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί. Όπως δηλώνουν οι ειδικοί η εμπειρία από το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων είναι θετική.

Προχωράμε με προσοχή, ιδιαίτερα από σήμερα για να μείνουμε ασφαλείς, τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, σημειώνοντας παράλληλα ότι η συνεργασία πολιτών και Πολιτείας, είναι απολύτως απαραίτητη. «Οσο πιο πιστά τηρήσει ο καθένας τους κανόνες υγιεινής τόσο περισσότερο ενισχύουμε την ασπίδα προστασίας που έχουμε δημιουργήσει».

Η εστίαση

Περισσότερες από 30 χιλιάδες επιχειρήσεις εστίασης, εστιατόρια,ταβέρνες και καφέ,επανεκκινούν και περισσότεροι από 300.000 εργαζόμενοι επιστρέφουν στην εργασία τους, υπό τις νέες πρωτόγνωρες συνθήκες.

Έως 6 άτομα στα τραπέζια, τραπεζομάντιλα μιας χρήσης, καλαμάκια τυλιγμένα, ατομικά αλατοπίπερα, είναι μερικά μόνο από τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα πρέπει να εφαρμόσουν οι επιχειρήσεις. Με μάσκες οι εργαζόμενοι στο σέρβις και βεβαίως αντισηπτικό σε εμφανή σημεία. Με μεζούρες μετρούν τις αποστάσεις των τραπεζοκαθισμάτων οι επιχειρηματίες στους οποίους και δόθηκε η δυνατότητα να καταλαμβάνουν με τα τραπεζοκαθίσματα τους επιπλέον χώρο, όπου αυτό είναι εφικτό, χωρίς να επιβαρύνονται με πρόσθετα δημοτικά τέλη ενώ για όσους δεν υπάρχει χωροταξικά η δυνατότητα, οι δήμοι θα μπορούν να μειώσουν τα τέλη προς τις επιχειρήσεις έως και 50%.

Τα νησιά

Από το λιμάνι του Πειραιά για σήμερα έχουν προγραμματιστεί 7 δρομολόγια, για Κρήτη Κυκλάδες και Δωδεκάνησα. Πριν από την επιβίβαση στο πλοίο, οι ταξιδιώτες θα θερμομετρούνται υποχρεωτικά και θα φορούν μάσκα.

Στα καθίσματα ανά τριάδα αναλογεί πλέον ένας επιβάτης.

Στο 100% είναι οι πληρότητες βάσει των κρατήσεων για τις δύο πρώτες μέρες απελευθέρωσης των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών για τα νησιά των Σποράδων. Αυτό που προβληματίζει ωστόσο είναι το υψηλό κόστος των εισιτηρίων.

Περίπου 800 επιβάτες κατά μέσο όρο, ταξίδεψαν με πλοία της γραμμής προς το Ηράκλειο, το επταήμερο μετά την άρση των περιορισμών μετακίνησης στο νησί.

Το νέο πρωτόκολλο για ταξίδια με πλοία ισχύει μέχρι τις 15 Ιουνίου.

Από τις 15 Ιουνίου απελευθερώνονται οι πτήσεις προς το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και από την 1η Ιουλίου προς όλα τα αεροδρόμια της χώρας.

Αρχικά, το «πράσινο φως» για να στείλουν τουρίστες, μέσω πτήσεων ή και οδικώς θα πάρουν περίπου 20 χώρες, που καταγράφουν χαμηλή διασπορά του ιού.

 Τρεις υγειονομικές ζώνες για τα νησιά 

  • Α ΖΩΝΗ: 10 νοσοκομεία με 79 κλίνες για τα βαριά περιστατικά
  • Β ΖΩΝΗ: 9 νοσοκομεία με απλές κλίνες για ήπια περιστατικά Covid-19
  • Γ ΖΩΝΗ: Στελέχωση και εξοπλισμός των περιφερειακών ιατρείων και Κέντρων Υγείας σε κάθε νησί για την πρώτη υποδοχή ενδεχόμενων κρουσμάτων

Από τον Ιούνιο θα λειτουργούν εργαστήρια για διαγνωστικά τεστ σε 20 νησιά, ανάλογα με την επισκεψιμότητα.

Θα λειτουργεί επίσης, αποκλειστική κλινική covid – 19 σε όλα τα νοσοκομεία αναφοράς σε Αττική και Περιφέρεια.

ΠΗΓΗ: amna.gr, ert.gr

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα