Με νέους κανόνες θα επιστρέψουν στα σχολεία οι μαθητές από τις 11 Μάη, όπως έκανε σαφές χθες Τρίτη (28/4) ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίαζοντας τους βασικούς άξονες μιας “γέφυρας ασφαλείας” προς τη νέα καθημερινότητα. Οι τελικές αποφάσεις για την τύχη των δημοτικών και των νηπιαγωγείων δεν έχουν παρθεί, με κυρίαρχη τη σκέψη να ανοίξουν από 1η Ιούνη εφόσον, όμως, η εξέλιξη της πανδημίας βαίνει καθοδικά.

Σχετικές ανακοινώσεις για τους νέους όρους επιστροφής στις τάξεις αναμένονται σήμερα Τετάρτη (29/4) στις 6 το απόγευμα από την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, η οποία θα παραστεί στην καθιερωμένη ενημέρωση με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, καθηγητή, Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

«Τα σχολεία, όμως, θα λειτουργήσουν με άλλους κανόνες που θα περιορίσουν -όσο αυτό είναι εφικτό- τον συγχρωτισμό. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα εξακολουθεί να υποστηρίζει παιδιά τα οποία, για ειδικούς λόγους, δεν πρέπει να έρθουν στη τάξη. Δημοτικά και νηπιαγωγεία παραμένουν κλειστά. Ενδέχεται, επαναλαμβάνω ενδέχεται, να ανοίξουν την 1η Ιουνίου και μόνο αν είμαστε απολύτως σίγουροι ότι η πορεία της επιδημίας βαίνει καθοδικά», σημείωσε χαρακτηριστικά ο ο πρωθυπουργός.

Το δεδομένο είναι ότι στις 11 Μάη επιστρέφουν στα θρανία οι μαθητές της  Γ’ Λυκείου και μια εβδομάδα αργότερα, δηλαδή στις 18η Μαΐου, θα επιστρέψουν και οι μαθητές της Α’ και Β’ τάξης του Λυκείου, καθώς και οι μαθητές των τριών τάξεων του Γυμνασίου.

Το άνοιγμα των σχολείων θα συνδυασθεί με την εφαρμογή μέτρων υγιεινής , με συχνό πλύσιμο χεριών και χρήση αντισηπτικού, ενώ προβλέπεται η διεξαγωγή των μαθημάτων σε αίθουσες με μικρότερο αριθμό μαθητών, οι οποίοι δεν θα ξεπερνούν τους 15. Στην κατέυθυνση αυτή, αναμένεται να εφαρμοστεί κυλιόμενο ωράριο ή και να λειτουργήσουν απογευματινά τμήματα.

Ανάλογα με την εμφάνιση κρουσμάτων, θα αποφασίζεται αν κάποιο σχολείο ή σχολεία της περιοχής θα κλείσουν ή όχι.

Πανελλαδικές

Σε ό,τι αφορά τις Πανελλαδικές εξετάσεις, αναμένεται να ξεκινήσουν στις 20 Ιουνίου και να ολοκληρωθούν στα μέσα Ιουλίου. Ο αριθμός των μαθητών ανά αίθουσα δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 10 και για το λόγο αυτό θα χρησιμοποιηθούν και τα σχολικά συγκροτήματα των γυμνασίων και όχι των δημοτικών τα οποία εφόσον ανοίξουν θα συνεχίζουν τα μαθήματα μέχρι τότε. Για κάθε αίθουσα θα υπάρχουν δύο επιτηρητές, ενώ οι υποψήφιοι θα πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη των δύο μέτρων.

Επιφυλάξεις

Επιφυλάξεις για το άνοιγμα των σχολείιων έχουν εκφραστεί από την εκπαιδευτική και επιστημονική κοινότητα, με την ΟΛΜΕ να θέτει το ζήτημα της προστασίας  τόσο των εκπαιδευτικών όσο και των παιδιών, που δεν θα πρέπει να γίνουν ξανά φορείς του ιού μεταφέροντας τον στον υπόλοιπο πληθυσμό.

Μιλώντας στο MEGA ο καθηγητής επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, διερωτήθηκε μήπως χρειαζόμαστε λίγο ακόμα χρόνο για να καταλάβουμε τι ακριβώς συμβαίνει με τα παιδιά και τον ιό για να είμαστε πιο προετοιμασμένοι.

Ενώ ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος, υπογραμμίζει ότι ειδικά στα σχολεία μεγάλο ρόλο θα παίξει η αυστηρή τήρηση των μέτρων. Συμπλήρωσε πως «όλο αυτό που θα γίνει τώρα είναι ένα τεστ για το Σεπτέμβριο».