Σε αναζήτηση ιδιωτών παιδιάτρων και αναισθησιολόγων βρίσκεται η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, που επιχειρεί για μία ακόμη φορά μέσω της επιστράτευσης γιατρών να ενισχύσει το ΕΣΥ που πολιορκείται από το πέμπτο κύμα. Η είσοδος στην επίμαχη λίστα των δύο αυτών κρίσιμων ειδικοτήτων, που για πρώτη φορά θα λάβουν… φύλλα πορείας, δείχνει την εκτεταμένη επιχείρηση οχύρωσης των νοσοκομείων της χώρας απέναντι στην Ομικρον που μολύνει αδιακρίτως όλους τους πολίτες.

Παράλληλα, στην οδό Αριστοτέλους έχει ξεκινήσει το σχετικό κάλεσμα και προς ιδιώτες παθολόγους, πνευμονολόγους και γενικούς γιατρούς για να συνδράμουν τις κλινικές του ΕΣΥ που χρειάζονται άμεσα ενίσχυση δυνάμεων, εξαιτίας και των αυξανόμενων κρουσμάτων στην κρίσιμη «δεξαμενή» του μόνιμου υγειονομικού προσωπικού. Παρ’ όλα αυτά και σε αντίθεση με όσα είχαν προβλεφθεί κατά τις δύο προηγούμενες επιστρατεύσεις ιδιωτικών γιατρών, πλέον θα τους δίνεται η δυνατότητα να εργάζονται με μειωμένο κατά 50% ωράριο στα νοσοκομεία ώστε να μπορούν να διατηρούν ανοιχτά τα ιατρεία τους. Με τον τρόπο αυτό η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιχειρεί να κάμψει τυχόν αντιστάσεις του κλάδου. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με στελέχη της Αριστοτέλους, σε αυτήν τη φάση γίνεται καταγραφή των αναγκών, ώστε η επιχείρηση της επιστράτευσης να ξεκινήσει όπως όλα δείχνουν το αργότερο την ερχόμενη Δευτέρα, με τους ιδιώτες γιατρούς να λαμβάνουν θέση μάχης ακόμη και την επομένη. Μάλιστα, η αρχή θα γίνει ξανά από τη Θεσσαλονίκη, με την Αθήνα να ακολουθεί.

Οπως λένε, πάντως, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), η διείσδυση της Ομικρον εντός των νοσοκομείων έχει ήδη ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωσή τους, καθώς εκτιμάται ότι 2.500 μέλη του προσωπικού βρίσκονται σε καραντίνα με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Εν τω μεταξύ, φουντώνει και το κύμα νέων εισαγωγών. Τα τελευταία 24ωρα ο ημερήσιος αριθμός τους ξεπερνάει ακόμη και τις 600. Υπενθυμίζεται, δε, πως το «σφυροκόπημα» της ζήτησης για νοσοκομειακή φροντίδα εντάθηκε, ενώ το ΕΣΥ νοσήλευε ήδη 4.000 και πλέον νοσούντες με λοίμωξη Covid-19, γεγονός που κάνει ασφυκτική την πίεση.

Υπό τις εξελίξεις αυτές, από το συρτάρι βγαίνει και ο σχεδιασμός για την επιπλέον ανάπτυξη κλινών Covid σε κοινούς θαλάμους, με έμφαση στα νοσοκομεία της Αττικής, όπου λαμβάνουν φροντίδα τέσσερις στους 10 ασθενείς που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό πανελλαδικά. Καθώς, όμως, βασική στόχευση παραμένει να μην εξαντληθούν οι εφεδρείες στα δημόσια νοσοκομεία και να μη μετατραπεί εκ νέου το ΕΣΥ σε σύστημα για την αντιμετώπιση μόνον μίας πάθησης, το δυναμικό ενισχύεται και με 300 κλίνες από ιδιωτικές κλινικές του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών.

Ο ίδιος σχεδιασμός προβλέπει σε δεύτερη φάση – και εφόσον κριθεί αναγκαίο – τη μετατροπή επιπλέον νοσοκομείων αποκλειστικά σε υγειονομικές μονάδες διαχείρισης Covid. Υπενθυμίζεται ότι προς το παρόν μόνον το «Σωτηρία» έχει ως αποκλειστικό έργο τη διαχείριση περιστατικών που έχουν μολυνθεί από τον πανδημικό ιό, όμως στην περίπτωση επιδείνωσης των «σκληρών δεικτών» αντίστοιχη εμπειρία έχει και το Σισμανόγλειο αλλά και ο Ερυθρός Σταυρός. Παράλληλα, όμως, και καθώς οι γενικές εφημερίες φαίνονται να μετατρέπονται εκ νέου σε πεδίο μάχης, εξετάζεται το ενδεχόμενο να συνδράμουν και τα στρατιωτικά νοσοκομεία, όπως συνέβη κατά τα προηγούμενα κύματα.

Και ενώ το πανδημικό τοπίο παραμένει θολό με τους επιστήμονες στη χώρα μας να προσπαθούν να αποτιμήσουν τις επιπτώσεις της Ομικρον, την ερχόμενη εβδομάδα τα μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων θα κληθούν από το υπουργείο Υγείας να επαναξιολογήσουν τα μέτρα που βρίσκονται σε εφαρμογή. Παράλληλα, το παράδειγμα της Ιταλίας ανοίγει εκ νέου τη συζήτηση και στη χώρα μας για την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους πολίτες 50-59 ετών, με τις κυβερνήσεις να αναζητούν οριστικό διέξοδο από την πανδημία.

Από Τα Νέα