Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος βρίσκεται στη Βαλέτα της Μάλτας όπου και πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη. Ο κ. Αβραμόπουλος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Μάλτας κ. George Vella, τον Πρωθυπουργό κ. Joseph Muscat, τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Carmelo Abela, τον Υπουργό Εσωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Ασφάλειας κ. Michael Farrugia, και την Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Ισότητας κα Helena Dalli. Κύριο θέμα των συναντήσεων του Ευρωπαίου Επιτρόπου αποτέλεσαν τα θέματα της μετανάστευσης, της διαχείρισης των συνόρων και της ασφάλειας. Επίσης, ο Ευρωπαίος Επίτροπος συναντήθηκε με την Εισηγήτρια της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κα Roberta Metsola. Στη συνέχεια ο κ. Αβραμόπουλος θα συμμετάσχει σε Διάλογο με τους Πολίτες της Μάλτας σχετικά με τις προκλήσεις της μετανάστευσης και της ασφάλειας στην Ευρώπη. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Εθνικό Μουσείο Καλών Τεχνών της Μάλτας (MUŻA). Σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Υπουργό Εσωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Ασφάλειας κ. Farrugia, ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

« Χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκομαι ξανά στη Μάλτα. Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, το περιστατικό με το σκάφος Allan Kurdi αποτέλεσε και πάλι μια ευκαιρία να συγχαρώ τη Μάλτα για το γεγονός ότι ενώ είναι το μικρότερο Κράτος Μέλος, δείχνει τη μεγαλύτερη αλληλεγγύη.

Χωρίς αμφιβολία, η Μάλτα αντιμετωπίζει σημαντικές μεταναστευτικές προκλήσεις σε σύγκριση με το μέγεθος του πληθυσμού της. Συνολικά, σε επίπεδο ΕΕ, έχουμε επιστρέψει στα προ κρίσεως επίπεδα των παράτυπων αφίξεων. Ωστόσο, στη Μάλτα, οι αφίξεις αυξήθηκαν το 2018 λόγω των επιχειρήσεων αναζήτησης και διάσωσης στη Μεσόγειο και της ασταθούς κατάστασης στη Λιβύη.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εξακολουθούμε να παράσχουμε στη Μάλτα την απαραίτητη επιχειρησιακή και οικονομική στήριξη σε ότι αφορά την υποδοχή και την αντιμετώπιση της μετανάστευσης. Τα ευρωπαϊκά κονδύλια είναι φυσικά διαθέσιμα ώστε να συνεχίσουν να επιτρέπουν τη μεταφορά των αποβιβασθέντων σε άλλα Kράτη Mέλη.

Θα ήθελα επίσης να συγχαρώ τα Κράτη Μέλη που δείχνουν αλληλεγγύη όσον αφορά στις αποβιβάσεις στη Μάλτα. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 575 από τις 687 προβλεπόμενες μετεγκαταστάσεις από τη Μάλτα – δηλαδή πάνω από 80% – συμπεριλαμβανομένων των 67 μετεγκαταστάσεων μετά την αποβίβαση του σκάφους AllanKurdi.

Αυτή η απτή αλληλεγγύη θα πρέπει να εμπνεύσει την ανάπτυξη της εμπιστοσύνης μεταξύ των Κρατών Μελών και τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την προώθηση της μεταρρύθμισης του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου. Πράγματι, χρειαζόμαστε μια δεδομένη και διαρκή αλληλεγγύη. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τα Κράτη Μέλη ώστε να βρεθούν σύντομα μακροπρόθεσμες και βιώσιμες ευρωπαϊκές λύσεις.

Βασιζόμαστε στη Μάλτα και στη στήριξη της για την επίτευξη συμφωνιών σε επίπεδο ΕΕ σχετικά με την αποβίβαση και τη μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου, καθώς και στη στήριξη των γειτονικών τρίτων χωρών και στις δύο πλευρές της Μεσογείου.

Θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίησή μου προς τη Μάλτα για τη στήριξη της στην ενίσχυση της Λιβυκής Ακτοφυλακής. Ενθαρρύνω επίσης τη Μάλτα να συνεχίσει να υποστηρίζει ένα χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ σχέδιο για τη διαχείριση των συνόρων στη Λιβύη. Η διαχείριση των συνόρων είναι καθοριστικής σημασίας για την καλύτερη διαχείριση της μετανάστευσης και τη μείωση των παράτυπων αφίξεων.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είμαι πολύ ικανοποιημένος από τη συμφωνία που επιτύχαμε πριν από μερικές εβδομάδες για την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής. Το μόνιμο σώμα των 10.000 συνοριοφυλάκων θα διαμορφωθεί σταδιακά από το 2021 και μετά, θα επεκταθεί επίσης η συνεργασία με τρίτες χώρες και η Υπηρεσία θα μπορέσει να βοηθήσει ακόμη περισσότερο με τις επιστροφές.

Όλα αυτά θα πρέπει να συμβαδίζουν με την υποστήριξή μας στις γειτονικές μας χώρες. Ειδικά στη Λιβύη, συνεργαζόμαστε με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (IOM) για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των μεταναστών, καθώς για τη μεταφορά τους από τη χώρα προς την ΕΕ μέσω της επανεγκατάστασης, εάν χρήζουν προστασίας, ή προς τη χώρα καταγωγής τους ή τις άλλες Αφρικανικές χώρες-εταίρους.

Θα ήθελα τέλος να αναφερθώ στις επικείμενες ευρωεκλογές. Εν μέσω της αυξανόμενης λαϊκίστικης και εθνικιστικής ρητορικής, καθώς και των ψεύτικων ειδήσεων (παραπληροφόρηση), οι πολίτες μας μπορεί να αισθάνονται φοβισμένοι ή χειραγωγημένοι. Πρέπει να συνεχίσουμε να ακούμε τους πολίτες μας, να αντιμετωπίζουμε τους φόβους και τις ανησυχίες τους, αλλά και να τους ενημερώνουμε πλήρως και με ειλικρίνεια για τις ενέργειες και τα επιτεύγματά μας.

Αυτό ακριβώς κάνουμε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τα τελευταία 4,5 χρόνια έχουμε οικοδομήσει μια Ευρώπη πιο ασφαλή και πιο ανθεκτική. Τα ισχυρότερα σύνορα και τα συστήματα πληροφοριών μας αποτελούν ένα μόνο παράδειγμα. Πολλοί επικεντρώνονται στις διαφωνίες. Όμως συλλογικά έχουμε πετύχει περισσότερα μέσα σε αυτά τα χρόνια στα ζητήματα της μετανάστευσης και της ασφάλειας από ό,τι κατά τις προηγούμενες δεκαετίες.

Ελπίζω ότι στο μέλλον δεν θα χρειαστούμε άλλες κρίσεις για να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να συνεργαστούμε προς την ίδια κατεύθυνση. Αυτές οι προκλήσεις μπορούν να αντιμετωπισθούν μόνο συλλογικά και αυτή είναι η ουσία της ΕΕ».