Επικουρικές συντάξεις: Στους λογαριασμούς των δικαιούχων τα αναδρομικά

by MANIFESTO

Αναδρομικά ως 8.259 ευρώ καταβάλλονται αύριο Πέμπτη (9/7) σε 235.000 συνταξιούχους. Πρόκειται για ποσά που αφορούν τις αυξήσεις των επικουρικών συντάξεων από τον περασμένο Οκτώβριο έως και τον Μάιο, τις οποίες προβλέπει ο νέος ασφαλιστικός νόμος.

Τα ποσά ανά επικουρικό ταμείο καταγράφονται στον πίνακα που παρουσιάζουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ». Οι δικαιούχοι των επικουρικών είναι η μία από τις έξι συνολικά κατηγορίες συνταξιούχων που θα πάρουν αυξήσεις και αναδρομικά λόγω της εφαρμογής του νόμου Βρούτση είτε λόγω δικαστικών αποφάσεων ή των νέων ασφαλιστικών ρυθμίσεων.

Οι έξι κατηγορίες είναι οι ακόλουθες:

1 ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΚΥΡΙΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

Με τις συντάξεις Οκτωβρίου (τέλος Σεπτεμβρίου) θα καταβληθούν οι αυξήσεις και τα αναδρομικά 12μήνου σε όσους συνταξιούχους έχουν πάνω από 30 συντάξιμα έτη, σε εφαρμογή του νόμου Βρούτση, λόγω της αύξησης των ποσοστών αναπλήρωσης. Οι νέοι συνταξιούχοι, όσοι δηλαδή παίρνουν σύνταξη με 30 και άνω έτη ασφάλισης μετά τις 13 Μαΐου του 2016 (με τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου – Ν. 4387/2016), θα πάρουν ολόκληρη την αύξηση στην τσέπη, ενώ όσοι έχουν προσωπική διαφορά θα πάρουν την αύξηση πάνω από το ποσό της προσωπικής τους διαφοράς. Οι παλαιοί συνταξιούχοι θα πάρουν την αύξηση με δύο τρόπους:

– Με μεγαλύτερη σύνταξη και χωρίς προσωπική διαφορά. Η αύξηση θα είναι πραγματική, καθώς θα ξεπεράσει το ποσό της προσωπικής διαφοράς και θα φανεί στην τσέπη.

– Με μεγαλύτερη σύνταξη, αλλά με μικρότερη προσωπική διαφορά. Σε αυτή την περίπτωση η σύνταξη θα αυξηθεί μεν, αλλά αν η αύξηση δεν ξεπεράσει την προσωπική διαφορά, το αποτέλεσμα θα είναι ίδιο στην τσέπη, πλην όμως ένα τμήμα της προσωπικής διαφοράς που ήταν επικίνδυνο για περικοπές θα έχει μετατραπεί σε σύνταξη.

2 ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Με επικείμενη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας, θα αυξηθεί το ποσοστό της προσωρινής σύνταξης από το 50% στο 80% για τους μισθωτούς και στο 70% για τους αυτοαπασχολουμένους, τους ελεύθερους επαγγελ- ματίες και τους ασφαλισμένους του πρώην ΟΓΑ.

3 ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

Αύριο Πέμπτη θα καταβληθούν τα αναδρομικά οκταμήνου των επικουρικών συντάξεων σε 235.000 δικαιούχους. Ετσι θα καταβληθούν τα αναδρομικά 8 μηνών από τις αυξήσεις επικουρικής σύνταξης για το διάστημα από τον Οκτώβριο του 2019 μέχρι και τον Μάιο του 2020. Πρόκειται για τις αυξήσεις που προβλέπει ο νέος ασφαλιστικός νόμος, οι οποίες καταβλήθηκαν τον Ιούνιο. Τα ποσά των αναδρομικών θα κυμαίνονται μεσοσταθμικά έως 1.700 ευρώ. Δικαιούχοι των αναδρομικών είναι οι συνταξιούχοι που είχαν περικοπές το καλοκαίρι του 2016 στο πλαίσιο του νόμου Κατρούγκαλου, επειδή τότε το άθροισμα της κύριας και επικουρικής τους σύνταξης υπερέβαινε τα 1.300 ευρώ.

4 ΕΦΑΠΑΞ

Με διάταξη του υπό κατάθεση ασφαλιστικού νομοσχεδίου θα προβλέπεται προκαταβολή στο εφάπαξ, η οποία μέχρι σήμερα δεν δινόταν.

5 ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

Από τον Αύγουστο (με τις συντάξεις Σεπτεμβρίου) πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή το νέο ευνοϊκό καθεστώς στην απασχόληση συνταξιούχων. Η σύνταξη θα περικόπτεται κατά 30% αντί για 60% που προβλεπόταν με βάση το προηγούμενο καθεστώς. Μάλιστα, επειδή το νέο μέτρο έχει τεθεί σε ισχύ από τον Φεβρουάριο, θα καταβληθούν αναδρομικά που θα αφορούν τις συντάξεις του Μαρτίου 2020 και μετά.

6 ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΠΑΛΙΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι παλιοί συνταξιούχοι (πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου) αναμένοντας την κρίσιμη απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά. Η απόφαση μετατίθεται για εντός του Ιουλίου με πιθανές ημερομηνίες τη 10η Ιουλίου ή τη 17η Ιουλίου. Η απόφαση αυτή θα αφορά 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους και θεωρείται ξεκάθαρο πως θα αφορά μόνο τους διαδίκους. Δηλαδή μόνο όσους έχουν προσφύγει, αφού το δικαστήριο δεν έχει δικαιοδοσία να επεκτείνει την εφαρμογή μιας απόφασης. Επαφίεται δηλαδή στην πολιτική βούληση – η οποία είναι εκπεφρασμένη.

Του Ηλία Γεωργάκη από Τα Νέα

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα