Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν ο Ρίσι Σούνακ με τον Εμανουέλ Μακρόν, “δεσμεύτηκαν να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους ώστε να αποτρέψουν τα θανατηφόρα ταξίδια στη Μάγχη που ωφελούν τους οργανωμένους εγκληματίες”.

“Ο Βρετανός Πρωθυπουργός τόνισε τη σημασία και για τα δύο κράτη να καταστήσουν το πέρασμα της Μάγχης εντελώς μη βιώσιμο για τους εμπόρους ανθρώπων”, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ.

Το τηλεφώνημα έγινε με αφορμή την ανάληψη καθηκόντων του Ρίσι Σούνακ καθώς έθεσε στην πρώτη του ομιλία ως πρωθυπουργός το μεταναστευτικό ως προτεραιότητα στην κυβέρνηση του.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα ο κος Σούνακ θέλει να συνάψει μία συμφωνία με το Παρίσι που θα θέτει στόχο την μείωση μεταναστευτικών ροών από την Θάλασσα της Μάγχης.

Το σχέδιο της συμφωνίας προβλέπει ότι ένας ελάχιστος αριθμός Γάλλων αστυνομικών θα περιπολούν τις παραλίες ανά πάσα στιγμή, αναφέρουν οι Τάιμς.

Το Βρετανικό Υπουργείο Εσωτερικών εξετάζει διαφορετικά μέτρα για να επιταχύνει την διαδικασία αξιολόγησης των αιτημάτων ασύλου και την προώθηση των μεταναστών εκτός χώρας.

Επίσης, προσπαθεί να ελαττώσει το κόστος στέγασης των μεταναστών καθώς αυτό έχει φτάσει στο ύψος των 6,8 εκατομμυρίων λιρών την ημέρα στα ξενοδοχεία.

Μία από τις λύσεις που προωθείται είναι η πληρωμή ενοικίου και εξόδων σε ιδιοκτήτες σπιτιών ώστε να στεγάσουν μετανάστες όπως πληροφορήθηκε η Σαν, ή ακόμη και να στήσουν τέντες στα πάρκα του Λονδίνου, όπως γράφουν οι Τάιμς.

Ο αριθμός των μεταναστών που μπήκε παράνομα στη χώρα και φιλοξενείται από το κράτος ξεπερνάει τις 33 χιλιάδες σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί ο μεγάλος αριθμός των Αλβανών που εισέρχονται παράνομα στη Βρετανία και έχει φτάσει ήδη τις 12.000 (οι 10 χιλιάδες άντρες) για το 2022, όταν το 2021 ήταν 800 και το 2020 μόλις 50. Οι αρχές φοβούνται εισαγωγή εγκληματικών στοιχείων στην βρετανική κοινωνία καθώς η Αλβανία είναι μη εμπόλεμη χώρα με δημοκρατικό πολίτευμα, κάτι που δεν συνάδει με τα κριτήρια για προσφυγικό στάτους.