Οι ύποπτες ΜΚΟ, που βρίσκονται στο μικροσκόπιο των αρχών, οι τραγωδίες-καρμπόν και η επιχείρηση «Αλκμήνη».

 

Γράφει ο Κώστας Δημητράκος

 

Ενα πολύ σκληρό και απάνθρωπο πόκερ με διεθνή πολιτικά χαρακτηριστικά, με τεράστιες ροές κονδυλίων και πολυπλόκαμες διασυνδέσεις των οργανωμένων κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων (trafficking in human beings) με ΜΚΟ παίζεται εδώ και πολλά χρόνια στα ελληνοτουρκικά σύνορα και κυρίως γύρω από την περιοχή του Εβρου. Ενα καλοστημένο παιχνίδι με συγκλονιστικούς τζίρους και πολλές ύποπτες δραστηριότητες που πολλές φορές ξεπερνούν αυτές του οργανωμένου εγκλήματος, αγγίζοντας αυτές της κατασκοπείας και των μυστηριωδών διπλωματικών παιχνιδιών.

Μέσα σε όλες αυτές τις λεπτομέρειες, που από το βράδυ του Δεκαπενταύγουστου έχουν δει το φως της δημοσιότητας, υπάρχει μία που δεν κάνει «θόρυβο», αλλά κάνει ιδιαίτερη εντύπωση: κατά τη διάρκεια των ατελείωτων και βασανιστικών «πηγαινέλα» των ανθρώπων στον Εβρο και όταν η τουρκική στρατοφυλακή αποφάσισε να τους προωθήσει στην ελληνική πλευρά, τους έδωσαν χαρτάκια με ονόματα και τηλέφωνα Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων με την παραίνεση «Πάρτε σε αυτούς, θα σας σώσουν και θα σας περάσουν στην Ελλάδα». Αυτά τα είπαν οι ίδιοι οι διασωθέντες στις ελληνικές αρχές στις καταθέσεις τους ενώ, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «tomanifesto», ορισμένα από τα χαρτάκια αυτά βρίσκονται στα χέρια των ελληνικών αρχών και ήδη έχουν ξεκινήσει έρευνες.

 

Ομοιότητες

Οι έρευνες θα ανιχνεύσουν, μεταξύ άλλων, τις ομοιότητες της τελευταίας υπόθεσης με προηγούμενες και μάλιστα με την εμπλοκή τουλάχιστον τεσσάρων ΜΚΟ, η οποία είχε προκύψει ύστερα από σύνθετη και επικίνδυνη επιχείρηση της ΕΥΠ πριν από δύο χρόνια με την κωδική ονομασία «Αλκμήνη». Η αποστολή εκείνη είχε λάβει χώρα από τον Μάιο του 2020 και είχε ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου. Ενα από τα σημαντικά χαρακτηριστικά της ήταν ότι δύο πράκτορες της ΕΥΠ είχαν εισχωρήσει σε κυκλώματα λαθροδιακινητών και είχαν ακολουθήσει με βάρκα το δρομολόγιο που είχαν χαράξει οι έμποροι καθώς και πολλά από τα επίπεδα της συνεργασίας τους με τις συγκεκριμένες ΜΚΟ.

Η αποστολή των δύο πρακτόρων ήταν περισσότερο από μυστική. Είχαν στρατολογηθεί από τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες για τις ανάγκες της συγκεκριμένης επιχείρησης και δουλειά τους ήταν να παρατηρούν, να καταγράφουν και να ενημερώνουν για τα κυκλώματα λαθρεμπόρων που συνεργάζονται με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για τη διά θαλάσσης μεταφορά μεταναστών στα ελληνικά παράλια. Πληροφορίες και σαφείς υποψίες για τη δράση των συγκεκριμένων τεσσάρων ΜΚΟ, αλλά και μερικών ακόμα, είχαν διαβιβαστεί προς στελέχη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και της Ελληνικής Αστυνομίας ήδη από τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2016 με αφορμή τα σκληρά, αιματηρά επεισόδια που είχαν ξεσπάσει στην Ειδομένη.

 

Στη Λέσβο

Αρχικά η έρευνα αφορούσε τις δραστηριότητες συνολικά έξι ΜΚΟ που είχαν έντονη δραστηριότητα στη Λέσβο. Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου 2020 είχε ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της έρευνας και βάσει των στοιχείων που προέκυψαν οι δικαστικές αρχές της Λέσβου παρήγγειλαν τη συνέχιση της έρευνας για τις τέσσερις από τις συνολικά έξι ΜΚΟ που ήταν αρχικά στο στόχαστρο των ερευνών. Ετσι οργανώθηκε το κύριο και σημαντικότερο σκέλος της επιχείρησης «Αλκμήνη», το οποίο μάλιστα ήταν και το πιο επικίνδυνο.

Οι δύο «μετανάστες» θα μετατρέπονταν σε insiders, θα έπαιζαν τους ρόλους τους μέσα στη βάρκα με τους υπόλοιπους μετανάστες που το κύκλωμα θα μετέφερε από τα παράλια της Σμύρνης στη Λέσβο και θα ενημέρωναν για όλες τις λεπτομέρειες την ΕΥΠ. Στις 12 Αυγούστου, οι δύο πράκτορες ταξίδεψαν στη Σμύρνη υπό την καθοδήγηση των στελεχών της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου, σύμφωνα με τις πληροφορίες, επιβιβάστηκαν στη βάρκα μαζί με τους υπόλοιπους για να περάσουν στη Λέσβο. Ολο αυτό το διάστημα της παραμονής τους στη Σμύρνη αλλά και του ταξιδιού παρακολουθούσαν και κατέγραφαν τα πάντα ώστε να είναι σε θέση να ενημερώσουν. Οι δυσκολίες της επιχείρησης είναι αυτονόητο ότι ήταν πάμπολλες και έγιναν ακόμα περισσότερες τόσο λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών όσο και του «πολεμικού» κλίματος που επικρατούσε εκείνη την περίοδο στο Αιγαίο με τα πλοία του ελληνικού και του τουρκικού στόλου να βρίσκονται σε καθεστώς «κόκκινου συναγερμού».

 

Το «Mare Liberum»

Στις 5 Σεπτεμβρίου 2020 οι ελληνικές λιμενικές αρχές έκαναν έφοδο στο γερμανικών συμφερόντων πλοίο «Mare Liberum», αφού προηγουμένως αποκωδικοποίησαν τις πρώτες πληροφορίες και τις περιγραφές των δύο πρακτόρων που είχαν στρατολογήσει. Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι συγκεκριμένοι άνθρωποι, μέλη των υπό έρευνα ΜΚΟ, χρησιμοποιούσαν τον εξοπλισμό που διαθέτει το πλοίο, το οποίο είναι μονίμως «δεμένο» στη Λέσβο και παρέχει αποκλειστικά υπηρεσίες προς μετανάστες και ΜΚΟ, για τους δικούς τους στόχους και τις μυστήριες επιδιώξεις τους στη συνεργασία τους με τα κυκλώματα διακίνησης των μεταναστών. Κατά την έρευνα στο πλοίο, κατασχέθηκε πλήθος σημειώσεων και ηλεκτρονικών συσκευών (κινητά τηλέφωνα, tablets και διάφορα άλλα) με τα οποία, μεταξύ άλλων, γίνονταν επικοινωνίες με την πλατφόρμα alarmphone.org, μέσω Twitter. Πρόκειται για την πλατφόρμα με την οποία μεταδίδονται σε όλους τους εμπλεκόμενους, είτε έχουν καλές προθέσεις είτε όχι, πληροφορίες για τις συνθήκες της θαλάσσιας μετακίνησης των μεταναστών. Η ίδια πλατφόρμα χρησιμοποιήθηκε και τώρα για να αρχίσει να γίνεται ευρέως γνωστή η περιπέτεια των ανθρώπων στον Εβρο.

Ενα από τα πρώτα συμπεράσματα της τότε έρευνας στο πλοίο των γερμανικών συμφερόντων ήταν και το ότι οι εμπλεκόμενοι παρακολουθούσαν τις συνομιλίες του Λιμενικού ενώ βρέθηκαν και πειστήρια που καταδείκνυαν ότι παραλάμβαναν φωτογραφίες και βίντεο από τους διακινητές ή από τους ίδιους τους μετανάστες, οι οποίοι κατέγραφαν τις κινήσεις των πλωτών μέσων του Λιμενικού.

Η επιχείρηση έληξε στις 23 Σεπτεμβρίου 2020 και οι περιγραφές των δύο πρακτόρων καθαρογράφηκαν και συμπεριελήφθησαν στο υλικό που διαβίβασαν οι ελληνικές αρχές στην Εισαγγελία της Μυτιλήνης. Σύμφωνα με αυτές, προέκυψαν ενδείξεις για τη διασύνδεση τουλάχιστον 35 μελών των υπό έρευνα τεσσάρων ΜΚΟ με τα κυκλώματα των διακινητών των μεταναστών τα οποία εισπράττουν αστρονομικά ποσά για τις μεταφορές. Μεταξύ των εμπλεκομένων μελών των ΜΚΟ βρίσκονται άνθρωποι από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ελβετία, τη Νορβηγία, την Αυστρία και τη Βουλγαρία. Σε μία περίπτωση, μάλιστα, δύο εκ των τεσσάρων υπό έρευνα ΜΚΟ έχουν έδρα στο Βερολίνο και μάλιστα στο ίδιο κτήριο και στον ίδιο όροφο, χωρίς κανείς να αποκτήσει περισσότερες πληροφορίες καθώς όταν έγινε γνωστό ότι οι ελληνικές αρχές είχαν φτάσει με κάποιους τρόπους σε αυτές, έγιναν διάφορες τροποποιήσεις στα καταστατικά τους και οι έδρες των συγκεκριμένων μεταφέρθηκαν σε άλλες χώρες.

 

Σύμπτωση;

Το έργο μοιάζει να είναι καρμπόν, κάτι που δεν προξενεί ιδιαίτερη εντύπωση στις ελληνικές Αρχές. Και για του λόγου το ασφαλές: στις 18 Μαρτίου 2022, πέντε μήνες πριν από τη σημερινή περιπέτεια των 38 παράτυπων μεταναστών, σε μία από τις επίσημες εφημερίδες του ΣΥΡΙΖΑ, την «ΕφΣυν», είχε δημοσιευτεί ένα ρεπορτάζ το οποίο αν το διαβάσει κανείς σήμερα νομίζει ότι πρόκειται ακριβώς για την ίδια ιστορία. Δίνει την εντύπωση ότι οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονταν σ’ εκείνη τη νησίδα όχι τις τελευταίες δύο εβδομάδες, όπως γράφεται κατά κόρον, αλλά εδώ και περίπου μισό χρόνο. Αναφέρει, μεταξύ άλλων, το ρεπορτάζ: «Οι ελληνικές αρχές συνέχισαν μέχρι αργά χτες το βράδυ να αγνοούν επιδεικτικά την κατεπείγουσα εντολή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) να παράσχουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης στους περίπου 30 πρόσφυγες που παρέμειναν χτες για πέμπτη ημέρα εγκλωβισμένοι και αβοήθητοι σε νησίδα του Εβρου, όπως και την εντολή της Εισαγγελίας Ορεστιάδας χτες το πρωί στην αστυνομία να προχωρήσει σε επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης των προσφύγων. […] Ο χρόνος μετρά επίσης αντίστροφα για τους ίδιους τους πρόσφυγες, που έστελναν χτες με βίντεο απεγνωσμένα μηνύματα που περιέγραφαν την κατάστασή τους και ζητούσαν επειγόντως βοήθεια. Οπως ενημέρωσαν χτες το βράδυ, η μία από τις δύο εγκύους, η οποία αιμορραγούσε τις προηγούμενες ημέρες, χτες λιποθύμησε και ένα από τα επτά παιδιά έκανε συνεχώς εμετό, πιθανή συνέπεια ότι αναγκάζονται να πίνουν νερό από το ποτάμι και να τρέφονται με τις λιγοστές προμήθειες ή ακόμα και από αποφάγια που έχουν πετάξει προηγούμενοι επισκέπτες της νησίδας».

Λίγο παραπάνω και με έμμεσο τρόπο δίδεται στη δημοσιότητα και η πηγή του ρεπορτάζ, η δικηγόρος μίας ΜΚΟ η οποία περιγράφει στην εφημερίδα το χρονικό της περιπέτειας των ανθρώπων με πλήρεις λεπτομέρειες. Οπως αντιλαμβάνεται κανείς, αν είχε να επιλέξει μεταξύ σύμπτωσης και οργανωμένου σχεδίου, μάλλον θα απέκλειε τη σύμπτωση. Ιδίως, μάλιστα, όταν οι ΜΚΟ γνωρίζουν, σχεδόν πάντα, τις ακριβείς συντεταγμένες όπου βρίσκονται οι άνθρωποι…