Επέστρεψε η κανονικότητα και στο ΥΠΕΞ: Επανήλθε η ενημέρωση των συντακτών

25

Την επανέναρξη «της αυτονόητης διαδικασίας», όπως τη χαρακτήρισε, της ενημέρωσης των διπλωματικών συντακτών από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, χαιρέτισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

«Στη λογική της κυβέρνησης Μητσοτάκη», επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, «είναι κάτι το απολύτως απαραίτητο η έγκαιρη, τακτική και ουσιαστικά επιβεβλημένη ενημέρωση όσον αφορά τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής».

Επικαλούμενος τους στίχους του νομπελίστα ποιητή Γιώργου Σεφέρη, που αποτυπώνονται στο φόντο της αίθουσας του ΥΠΕΞ που φέρει το όνομά του και όπου θα γίνεται η τακτική ενημέρωση («κι όμως να λογαριάσουμε πώς προχωρούμε […] κι όμως να λογαριάσουμε κατά πού προχωρούμε»), είπε πως αυτό είναι διαχρονικά ζητούμενο για το ελληνικό σύστημα. «Δηλαδή, να μπορέσουμε να συμφωνήσουμε σε ένα πλαίσιο ομόνοιας και εθνικής συνεννόησης με τις κατανοητές διαφοροποιήσεις μας, αλλά πάντως μέσα στο πλαίσιο της ομόνοιας και της εθνικής συνεννόησης και των μακροπρόθεσμων στόχων της χώρας μας, πώς προχωράμε και κατά πού», διευκρίνισε.

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως «εισερχόμαστε σε μια ιδιαίτερα πολύπλοκη και γεμάτη περίοδο, κατά την οποία η αλληκατανόηση και η ορθή ενημέρωση της κοινής γνώμης είναι κάτι το απολύτως απαραίτητο» και προσέθεσε ότι «για να επιτευχθεί αυτό το απολύτως απαραίτητο είναι πιο απαραίτητη η συνεργασία μαζί σας».

«Ευχαριστώ τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, που μας τιμά σήμερα με την παρουσία του και χωρίς τη στήριξη και την προτροπή του οποίου η επανέναρξη της χρήσιμης αυτής διαδικασίας δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί. Η ενημέρωση και η διαχείριση της πληροφορίας στο περιβάλλον όπου κινούμαστε σήμερα έχει καταστεί ιδιαίτερα ένα απαιτητικό εγχείρημα», σημείωσε, από την πλευρά του, ξεκινώντας την ενημέρωση, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς.

Με τον Ζάεφ ο Δένδιας

Συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ και τον υπουργό Εξωτερικών, Νικολά Ντιμιτρόφ, θα πραγματοποιήσει αύριο, Παρασκευή 8 Νοεμβρίου, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στη Γενεύη, όπου μεταβαίνει προκειμένου να συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών από τον εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου, Αλέξανδρο Γεννηματά.

«Στηρίζουμε διαχρονικά την ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων», ανέφερε ο κ. Γεννηματάς και σημείωσε: «Η Ελλάδα ήδη από το 2003, με τη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης, υπήρξε πρωτεργάτης της ενταξιακής αυτής προοπτικής και μετέπειτα πορείας. Η συζήτηση θα εστιαστεί στο πώς θα συνεχίσουν οι μεταρρυθμίσεις και πώς η Ελλάδα θα στηρίξει την εφαρμογή αυτών των μεταρρυθμίσεων και από εκεί και πέρα ως προς τη συμφωνία των Πρεσπών, εκεί οι θέσεις είναι γνωστές, στο πώς θα υπάρξει ορθή και απαρέγκλιτη τήρηση της συμφωνίας».

Αυτήν τη στιγμή, όπως τόνισε ο κ. Γεννηματάς, η Ελλάδα συνομιλεί πάνω σε αυτό το ζήτημα με τους εταίρους, όμως αξιολογεί τα όποια  επόμενα βήματα σχετικά με την ενταξιακή προοπτική, τα οποία πρέπει να είναι προσεκτικά.

«Η Ελλάδα έχει έναν ενεργό ρόλο να διαδραματίσει στην περιοχή και θα συνεχίσει στην κατεύθυνση αυτή», επισήμανε για να συμπληρώσει: «Όποια πρωτοβουλία είναι να ανακοινωθεί θα πρέπει να γίνει με γνώμονα την επίτευξη των μεγαλύτερων δυνατοτήτων προκειμένου να υπάρξει πρόοδος. Δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι ήδη αύριο θα μεταβληθούν οι δεδηλωμένες θέσεις σημαντικών χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να εργαστούμε προκειμένου να επιτευχθούν οι συνθήκες εκείνες, που θα επιτρέψουν σε σχετικά γρήγορο χρονικό διάστημα να υπάρξει πρόοδος στην επιθυμητή αυτή κατεύθυνση».

Όσον αφορά τις επιτροπές για τις απαιτούμενες αλλαγές με βάση τη συμφωνία των Πρεσπών, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου εξωτερικών υποστήριξε ότι αναμένεται να καθοριστεί σύντομα η νέα σύνθεση της επιτροπής για τα βιβλία, ενώ για τα εμπορικά σήματα υπογράμμισε την ανάγκη να στηριχθεί η επωνυμία της «αυθεντικής, πραγματικής Μακεδονίας και να κερδίσουμε σε παγκόσμιο επίπεδο το παιχνίδι της εποικοινωνίας». «Αυτό που έχει σημασία για την Ελλάδα είναι να συνεχίσει απρόσκοπτα η εφαρμογή αυτής της συμφωνίας», είπε ο κ. Γεννηματάς.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στη Μόσχα και στη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε ότι η επίσκεψη κρίνεται ιδιαίτερα επιτυχής.

Ερωτηθείς για το θέμα της αναγνώρισης της Ουκρανικής Εκκλησίας, το οποίο συζητήθηκε χθες στη συνάντηση, ο κ. Γεννηματάς επισήμανε τους διακριτούς ρόλους Πολιτείας και Εκκλησίας και υπογράμμισε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν πως το ζήτημα δεν πρόκειται να αποτελέσει εμπόδιο για την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεών τους.

 

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr