Ενισχύεται το πολιτικό κεφάλαιο του Μητσοτάκη

by news

«Η ελληνική κοινωνία πιστεύω ότι περιβάλλει την κυβέρνηση και εμένα προσωπικά με αρκετή εμπιστοσύνη Και το κάνει επειδή πιστεύει οτι δεν είμαι τακτικιστής. Οτι το μέλημά μου είναι να κυβερνήσω όσο πιο καλά μπορώ τη χώρα και να τιμήσω την εντολή την οποία πήρα Πήρα μία εντολή τετραετίας». Αυτή ήταν η τοποθέτηση του πρωθυπουργού σε τελευταία τηλεοπτική συνέντευξή του, απαντώντας στο ερώτημα πώς αντιμετωπίζει το σενάριο περί πρόωρων εκλογών, στη βάση του να «κάψει» την απλή αναλογική. Ποιο είναι το πολιτικό κεφάλαιο που διαθέτει ο πρωθυπουργός στην παρούσα πλέον φάση, μετά την κρίση συνόρων που επιχείρησε η Τουρκία και την υγειονομική διαχείριση της πανδημίας του C0VID-19 που ακολούθησε επιφέροντας πλέον διεθνή οικονομική ύφεση:

Αρχικά, η πλειοψηφία στο νομοθετικό σώμα που του έδωσαν οι πολίτες στις εκλογές του περυσινού Ιουλίου. 158 βουλευτές με ορίζοντα θητείας στη διακυβέρνηση μέχρι τον Ιούλιο του 2023. Αποτελεί την πρώτη αυτοδύναμη κυβέρνηση αυτή του κ Μητσοτάκη ύστερα από 10 χρόνια (2009), όταν εξελέγη πρωθυπουργός με απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο ο κ. Γ. Παπανδρέου. Σημαντικό και ενδιαφέρον είναι ότι το πολιτικό κεφάλαιο που συγκεντρώνει ο σημερινός πρωθυπουργός -στην ουσία πλεόνασμα εμπιστοσύνης από τους πολίτες- με το πέρασμα των μηνών ενισχύεται.

Ενώ το σύνηθες είναι οι κυβερνήσεις λίγους μήνες μετά τις εκλογές να χάνουν τουλάχιστον ένα 25% του πλεονάσματος της εμπιστοσύνης των πολιτών, κάτι ανάλογο με τη μείωση κεφαλαίου όταν αγοράζεις ένα νέο αυτοκίνητο, στην παρούσα φάση η πραγματικότητα είναι απολύτως διαφορετική. Διαδοχικές δημοσκοπήσεις στη μετεκλογική περίοδο αναδεικνύουν μια εντυπωσιακή αύξηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στις δυνατότητες και τις επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Η σημερινή δημοσκόπηση της εταιρείας GPO, που δημοσιοποιούν τα «Π», δίνει επίσης αυτό το μήνυμα. Το πολιτικό κεφαλαίο του πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του αυξάνεται. Συγκεκριμένα, ο κ Μητσοτάκης καταγράφει 68.7% στις θετικές γνώμες έναντι 36% για τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης, κ. Τσιπρα. και 27.2% για την επικεφαλής του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος. Συνολικά, οι θετικές γνώμες για τους κ Τσίπρα και Γεννηματά, σωρευτικά, υπολείπονται αυτών που αφορούν τον κ Μητσοτάκη. Ταυτόχρονα, το 80.8% των ερωτώμενων διαφωνεί με το σενάριο των πρόωρων εκλογών όπως και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Είναι άξιο υπογράμμισης ότι το 75.3% όσων ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές ΣΥΡΙΖΑ είναι επίσης ενάντια στην πρόωρη προσφυγή στις κάλπες

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα