Ονομάζεται Ραονί Μετουκτίρε και είναι ο αρχηγός της φυλής Καγιαπό. Μια ομάδα Βραζιλιάνων ανθρωπολόγων και περιβαλλοντολόγων από τη Βραζιλία πρότεινε τον ιθαγενή αρχηγό  της φυλής Καγιαπό ως υποψήφιο για το Νόμπελ Ειρήνης του 2020, για το έργο της ζωής του, την προστασία του τροπικού δάσους του Αμαζονίου.

Στην άλλη άκρη του πλανήτη ο Αλέξης Τσίπρας έχει προταθεί για το Νόμπελ. Αυτός βέβαια δεν προτάθηκε από ανθρωπολόγους γιατί έδωσε μάχες για την προστασία του Αμαζονίου. Έδωσε όμως… μάχη για τις Πρέσπες κι αυτό εκτιμήθηκε δεόντως από εκείνους που τον πρότειναν. Ανεξάρτητα από το κίνητρα το ζήτημα είναι ότι ο Τσίπρας έχει αντίπαλο και μάλιστα ισχυρό αφού ο Αμαζόνιος συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει τη λίμνη. Έπειτα είναι και το άλλο. Ο Ραονί, με τον διακοσμητικό δίσκο στο χείλος, τα κίτρινα φτερά παπαγάλου στο κεφάλι και τα σκουλαρίκια του, έχει συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι του Τσίπρα που το μόνο που διαθέτει ως χαρακτηριστικό γνώρισμα είναι ότι δεν φοράει γραβάτα. Άντε και ότι κάνει και καμιά κωλοτούμπα.

Φέτος, στα 89 του πλέον, ο Ραονί βρίσκεται και πάλι σε περιοδεία, ζητώντας βοήθεια για να σταματήσουν οι καταστροφικές πυρκαγιές στη ζούγκλα. Επιρρίπτει την ευθύνη στα σχέδια του ακροδεξιού προέδρου της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου να αναπτύξει οικονομικά την περιοχή του Αμαζονίου και να αφομοιώσει τους ιθαγενείς.

Την ίδια στιγμή ο Τσίπρας περιοδεύει στα περίπτερα της 84ης ΔΕΘ, δηλώνει “Είμαστε εδώ” και επιρρίπτει την ευθύνη στην κυβέρνηση Μητσοτάκη γιατί τρώει από τα έτοιμα. Δηλαδή αυτά που είχε αρπάξει από τους “ιθαγενείς” της μεσαίας τάξης η φυλή του ΣΥΡΙΖΑ. Εδώ που τα λέμε θα πέσει πολύ βαρύ στον Τσίπρα μέσα σ’ ένα χρόνο να χάσει την κυβέρνηση και το Νόμπελ. Θα το αντέξει;

Easy Writer