Η κληρονομιά του Διονύση Σιμόπουλου, η εκπληκτική εργασία που γίνεται εδώ και χρόνια στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο, θα μας θυμίζει πως όταν αφιερωνόμαστε σε έναν σκοπό μπορούμε να καταφέρουμε «θαύματα».

 

Γράφει ο Φώτης Καρύδας

 

Ο επιφανής αστροφυσικός Διονύσης Σιμόπουλος δεν είναι πια κοντά μας. Ηταν αναμφισβήτητα ιδιαίτερα χαρισματικός, ένα πρότυπο επιστήμονα και ανθρώπου. Τον γνωρίσαμε όλοι ως διευθυντή και αργότερα επίτιμο διευθυντή του Ευγενιδείου Πλανηταρίου. Ενας επιστήμονας πολυβραβευμένος για τη συνεισφορά του στην αστρονομική εκπαίδευση. Η κληρονομιά του, η εκπληκτική εργασία που γίνεται εδώ και χρόνια στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο, θα μας συντροφεύει και θα μας θυμίζει πως όταν κάποιος αφιερώνεται με όλες του τις δυνάμεις σε έναν σκοπό μπορεί να καταφέρει «θαύματα».

Γεννήθηκε στα Γιάννενα και έφυγε για να σπουδάσει στις ΗΠΑ στο Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα, όπου στη συνέχεια, μεταξύ 1968-1973, εργάστηκε και ως διευθυντής του Πλανηταρίου της πολιτείας. Επειτα από πρόσκληση του Ιδρύματος Ευγενίδου ανέλαβε τη διεύθυνση του Πλανηταρίου στην Αθήνα (1973-2014) και στη συνέχεια ονομάστηκε επίτιμος διευθυντής του.

Είχε στο ενεργητικό του πολλές εγχώριες και διεθνείς διακρίσεις, έχοντας υπάρξει, μεταξύ άλλων, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Αστρονομική Εκπαίδευση (1994-2002). Το 2006 τιμήθηκε με τον «Ακαδημαϊκό Φοίνικα» του υπουργείου Παιδείας της Γαλλίας και το 2015 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών.

Είχε γράψει πολλά σενάρια για τηλεοπτικές εκπομπές, σειρές και ντοκιμαντέρ στο πεδίο της επιστήμης του. Είχε δημοσιεύσει εκατοντάδες άρθρα και μελέτες σε ελληνικά και ξένα περιοδικά και εφημερίδες, ενώ είχε γράψει και αρκετά βιβλία, μεταξύ άλλων, για τις παραστάσεις του Ευγενίδειου Πλανηταρίου.

Ενα φωτεινό μυαλό με διεθνή ακτινοβολία, άξιος πρεσβευτής της χώρας μας σε ολόκληρο τον πλανήτη. Είναι εντυπωσιακό πώς ένας άνθρωπος ξεκινώντας από τα Γιάννενα, από μια φτωχή οικογένεια, έφτασε να αγγίξει τα αστέρια και να θεωρείται ένας από τους πιο διακεκριμένους αστροφυσικούς του κόσμου.

Το παράδειγμά του μας διδάσκει να ακολουθούμε με πάθος τα όνειρά μας και να καταπιανόμαστε με ό,τι στα αλήθεια αγαπάμε. Με αυτήν τη συνταγή, μύησε δεκάδες χιλιάδες Ελληνες από την παιδική ηλικία τους στον κόσμο των άστρων και του σύμπαντος, μέσα από το συγγραφικό του έργο αλλά και πρωτοστατώντας στη δημιουργία του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Αξίζει να πραγματοποιήσουμε όλοι ανεξαιρέτως μια επίσκεψη στο Πλανητάριο, ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη του μεγάλου Ελληνα επιστήμονα Διονύση Σιμόπουλου.