Εμβόλια: Τείχος προστασίας για τους άνω των 60 μέχρι τον Μάιο

by MANIFESTO

Την βεβαιότητα πως «όλοι οι συμπολίτες μας άνω των 60 ετών θα είναι εμβολιασμένοι εντός του Μαΐου» εξέφρασε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στο ραδιόφωνο Real. 

«Έχουμε εμβόλια, όχι ακόμα την ποσότητα που θέλουμε, αλλά φτάνουμε το 1 εκατομμύριο εμβολιασμούς, 1.750.000 εμβολιασμούς στο τέλος Μαρτίου. Όλοι οι συμπολίτες μας άνω των 60 ετών θα είναι εμβολιασμένοι εντός του Μαΐου.

Βλέπετε, και αυτό έρχεται από τους πολίτες προς τα εμάς, τον άψογο τρόπο με τον οποίο έχει σχεδιαστεί η επιχείρηση «Ελευθερία» και ο εμβολιασμός, με σεβασμό στους συμπολίτες μας, στην αξιοπρέπειά τους, με μηνύματα χωρίς να καθυστερούν, με αγάπη και φροντίδα από τους υγειονομικούς μας και τους εμβολιαστές.

Προχωράμε και με τις ευπαθείς ομάδες. Νομίζω ότι είναι εμφανές ότι το Μάρτιο θα έχουμε πολλαπλάσια εμβόλια από ότι είχαμε το Φεβρουάριο και τον Ιανουάριο και φυσικά τον Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο ακόμα περισσότερα.

Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα σε όλη την κοινωνία να εμβολιαστεί και να στήσουμε το τείχος ανοσίας.

Πιστεύω ότι θα έχουμε προχωρήσει σε πολύ μεγάλο επίπεδο μέχρι το τέλος Ιουνίου, καθώς θα εγκριθεί και το εμβόλιο της Johnson & Johnson μονοδοσικό εμβόλιο, μετά η CureVac. Θα έχουμε λοιπόν 5 εμβόλια, κάθε εβδομάδα θα στέλνουν δόσεις αυτές οι πέντε εταιρείες, αυξάνονται οι δυνατότητες» σημείωσε ο υπουργός Υγείας.

Παράλληλα απευθύνει έκκληση στην κοινωνία για μια τελευταία προσπάθεια: «Υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό των συμπολιτών μας που πειθαρχεί. Για τους υπόλοιπους διερωτώμαι αν αξίζει τον κόπο η κούραση, η ανάγκη για μία βόλτα ή μία παρασπονδία, να ρισκάρει κανείς την υγεία τη δική του, της οικογένειάς του και την προσπάθεια που όλοι μαζί έχουμε κάνει ως κοινωνία αυτό τον ένα χρόνο. Ειδικά όταν η λύση, που είναι η λύση των εμβολίων, είναι εδώ και προχωρά.

Αυτό ακριβώς προσπαθώ να τονίσω. Από τη στιγμή που είμαστε τόσο κοντά, μα τόσο κοντά, και παρά την κούραση των 12 μηνών, δεν αξίζει τον κόπο να κάνουμε μια τελευταία προσπάθεια και να προσέξουμε όλοι;

Αξίζει τον κόπο με όλη αυτήν την προσπάθεια που έχουμε κάνει, να αντέξουμε λίγο ακόμα. Αυτό είναι το μήνυμα προς την κοινωνία και η Πολιτεία θα κάνει τη δουλειά της. Είναι μια έκκληση στην κοινωνία με πολύ σεβασμό σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που αγωνιούν».

Ο Βασίλης Κικίλιας δεν έκρυψε την ανησυχία του για την πορεία της πανδημίας. «Η νόσος διασπείρεται στην κοινωνία. Δεν είναι θέμα περίθαλψης, είναι θέμα Δημόσιας Υγείας. Και τα πιο πλούσια και προηγμένα κράτη, με χιλιάδες ΜΕΘ, δεν μπορούν να αντέξουν τα συστήματα Υγείας τους όταν διασπείρεται οριζοντίως και με τέτοιους ρυθμούς η νόσος» είπε συμπληρώνοντας πως «τα μέτρα αποδίδουν. Δεν αποδίδουν, προφανώς, όπως απέδιδαν στην αρχή της προσπάθειάς μας πριν από ένα χρόνο. Υπάρχει κόπωση, είναι λογικό. Υπάρχει η αίσθηση ότι πρέπει να κινηθεί ο κόσμος, πρέπει να πάρει τις ανάσες του».

«Από την ημέρα του lockdown στην Αττική, δηλαδή 18 μέρες πριν, έχουμε προσθέσει κλίνες Covid στα Νοσοκομεία της Αττικής. Τότε είχαμε 1.673 απλές κλίνες Covid, τώρα έχουμε 2.064. Και έχουμε προσθέσει και κλίνες ΜΕΘ-COVID. Είχαμε 229, σήμερα έχουμε 312. Αυτό δείχνει την τεράστια πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας και την πολύ μεγάλη προσπάθεια που κάνουν όλοι οι υγειονομικοί μας για να βοηθήσουν τον κόσμο. Από την άλλη, φτάνουμε σε λίγες μέρες το ένα εκατομμύριο εμβολιασμούς και αυτό είναι μεγάλη ελπίδα, μιας τεράστιας προσπάθειας που είναι επιτυχημένη και όσο πιο πολύς κόσμος εμβολιάζεται, τόσο γρηγορότερα θα μπορέσουμε να αποσυμπιέσουμε και το Ε.Σ.Υ. και να επιστρέψουμε σε μία κανονικότητα. Εμείς έχουμε αντέξει ένα χρόνο. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας με τεράστιες προσπάθειες υπερδιπλασιάστηκε ως προς τις ΜΕΘ σε έναν χρόνο. Σήμερα έχουμε 312 ΜΕΘ-COVID μόνο στην Αττική. Είναι όσες σχεδόν υπήρχαν για το σύνολο της χώρας επί της προηγούμενης διακυβέρνησης. Έχουν προσληφθεί πάνω από 10.000 υγειονομικοί και έχουν γίνει τεράστιες προσπάθειες» τόνισε ο υπουργός.

Για την συνεργασία του ΕΣΥ με τον ιδιωτικό τομέα είπε πως «έχουμε ήδη πάρει 120 κλίνες ΜΕΘ non Covid» προαναγγέλλοντας πως «προχωρούμε σε συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα και με θεραπευτήρια τις επόμενες μέρες και θα το ανακοινώσω».

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις συγκεντρώσεις και τις πορείες χαρακτηρίζοντας τες «πολύ επικίνδυνες για τη Δημόσια Υγεία».

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα