«Αν δεν δουλέψει η πραγματική παραγωγική βάση της οικονομίας σας, δηλαδή ο τουρισμός, η βιομηχανία, ο αγροτικός τομέας, η ναυτιλία και οι υποδομές, μην περιμένετε να λειτουργήσει στην πράξη η ρύθμιση των 120 δόσεων».

του Στέφανου Χριστιανού

Με αυτή τη χαρακτηριστική φράση …υποδέχτηκαν στις Βρυξέλλες την ανάλυση-παρουσίαση της ρύθμισης των 120 δόσεων την οποία έκανε πρόσφατα κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, δίνοντας εντελώς άλλη διάσταση στους …πανηγυρικούς τόνους που προσπαθεί μάταια να δώσει η κυβέρνηση.

Πρόσθεσαν μάλιστα οι των Βρυξελλών, πως εάν δεν υπάρξουν πραγματικά εισοδήματα στην οικονομία από παραγωγική δραστηριότητα τα προβλήματα που θα συσσωρευτούν από τη ρύθμιση θα είναι περισσότερα από αυτά που θα λυθούν: «να το θυμηθείτε εκεί στην Αθήνα ότι τον ερχόμενο Δεκέμβριο μόλις περάσουν 4-5 μήνες από την εφαρμογή του σχεδίου, θα ακολουθήσουν χιλιάδες απεντάξεις από τη ρύθμιση και θα δημιουργηθεί μια νέα άτυπη γενιά δευτερο-οφειλετών, δηλαδή προσώπων που χρωστούν οφειλή πάνω στην οφειλή. Αλλωστε αυτό στη χώρα σας έχει ξανασυμβεί πολλές φορές» του είπαν χαρακτηριστικά δύο στελέχη της Κομισιόν. Ο ένας μάλιστα σχετίζεται έμμεσα με την Τρόικα και παρακολουθεί στενά την ελληνική οικονομία αρκετά χρόνια, ενώ το άλλο πρόσωπο θεωρείται αυθεντία στα Δημοσιονομικά της ΕΕ και έχει αυτό που λέμε βαρύ όνομα απολαμβάνοντας σεβασμό στους κύκλους της Κομισιόν.

Οι δύο έμπειροι και έγκυροι αξιωματούχοι υπολογίζουν ότι τουλάχιστον ένας στους τρείς που θα ενταχθούν στη ρύθμιση αφού πληρώσουν 3-5 δόσεις και λάβουν φορολογική ενημερότητα ή πάρουν έγκριση συνταξιοδότησης μέχρι το τέλος του χρόνου θα αφήσουν απλήρωτες δόσεις με ο,τι αυτό συνεπάγεται για τη ρύθμιση και για τα Δημόσια Ταμεία.

ΤΙ ΕΝΤΟΛΗ ΕΔΩΣΕ ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΣΤΟΝ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟ

Ο Ελληνας οικονομικός αξιωματούχος μετέφερε αυτούσιες τις ενστάσεις στην κορυφή του οικονομικού επιτελείου αλλά και στο Μέγαρο Μαξίμου, πριν την περιβόητη συνεργασία Τσίπρα-Τσακαλώτου που κατέληξε στον προσδιορισμό των όρων ένταξης στις 120 δόσεις και στις υπόλοιπες εξαγγελίες.

Στην Πλατεία Συντάγματος το κλίμα που επικρατεί είναι «εντάξει να μην το παρακάνουμε και ρισκάρουμε με τα πλεονάσματα» αλλά στο Μαξίμου η προσέγγιση-εντολή ήταν «προέχει να δώσουμε παροχές πριν τις εκλογές, προχωρήστε τη ρύθμιση και όλα τα άλλα θα τα δούμε μετά!». Ο τυχοδιωκτισμός σε όλο του το μεγαλείο.

Επίσημα πάντως και στις τρέχουσες συζητήσεις με τους επικεφαλής των θεσμών, στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής παρακολούθησης, ολόκληρο το πακέτο όπως και η δημοσιονομική βάση για τις παροχές θα εξεταστούν αναλυτικά και σε βάθος και οι κ.κ.Τσακαλώτος-Χουλιαράκης πρέπει να δώσουν διεξοδικές εξηγήσεις, αφού επίσημα οι Θεσμοί διοχετεύουν πληροφορίες για ελλιπή ενημέρωση από την Αθήνα σε σχέση με τα μέτρα.

Ο κ.Τσακαλώτος από την πλευρά του υποστηρίζει κατ’ιδίαν ότι δεν θα υπάρξουν σοβαρές αντιρρήσεις για την ουσία της ρύθμισης των 120 δόσεων, ούτε για τις παροχές. Ο ίδιος θα τους δώσει και αναλυτικό σημείωμα για το πακέτο μέτρων και παροχών. Στα μέτρα περιλαμβάνονται κυρίως φορολογικές ελαφρύνσεις όπως η μείωση φορολογικών συντελεστών, περαιτέρω μείωση ΕΝΦΙΑ ενώ θα φανεί στην πράξη ποιο θα είναι τελικώς το αποτέλεσμα από το μείγμα που προκρίνεται.

Φυσικά οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών επιμένουν στην πιστή εφαρμογής των αυστηρών δημοσιονομικών γραμμών αλλά και οι δικές τους αντιστάσεις έχουν χαλαρώσει λόγω Ευρωεκλογών και ανακατατάξεων στην Κομισιόν αλλά και λόγω της γενικότερης γραμμής για «κατανόηση προς τον Τσίπρα μετά τη λύση του Μακεδονικού» όπως χαρακτηριστικά μας μετέφερε πολύ πρόσφατα αξιωματούχος των Βρυξελλών.

Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι …απέλπιδα μάχη υπέρ του κ. Τσίπρα δίνει καθημερινά ο Επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί για δικούς του λόγους, αλλά και οι Γερμανοί στην Κομισιόν είναι πλέον ελαστικότεροι απέναντι στην κυβέρνηση. «Μακεδονικό και προσφυγικό έχουν παίξει μεγάλο ρόλο σε αυτή τη μεταμόρφωση» προσθέτει με νόημα ο ίδιος κοινοτικός αξιωματούχος.