Με την ένταση να κορυφώνεται, προκαλώντας ρήγματα και εσωκομματικούς κραδασμούς, ολοκληρώνονται οι εκλογές νέων νομαρχιακών επιτροπών στις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Το Σαββατοκύριακο που διανύσαμε έγιναν πολλές ανά την Ελλάδα, με όρους τηλεσύσκεψης αλλά και με αρκετές περιπέτειες. Μέχρι επεισόδια είχαμε στην Κυψέλη – σε μια σφοδρή εσωτερική σύγκρουση που πολιτικά θα λέγαμε πως διεξάγεται σχηματικά: μεταξύ κομματικών και εκείνων που θέλουν τη διεύρυνση. Στην πορεία προς την προγραμματική – πανελλαδική συνδιάσκεψη του κόμματος, οι οργανώσεις μελών θα διαβουλευτούν τις προγραμματικές θέσεις. Ηδη όμως σήμερα διαμορφώνονται οι νέοι συσχετισμοί, για πολλούς αντιπροσωπευτικοί για τη νέα ανθρωπογεωγραφία του ΣΥΡΙΖΑ, οπού αναζητείται με αγωνία ένας πολιτικός βηματισμός αντιπολίτευσης αλλά και πειστικού σχεδίου. Για μια πρώτη εικόνα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 69 νομαρχιακές οργανώσεις, 5 εκ των οποίων δεν προσδιορίζονται γεωγραφικά αλλά θεματικά (π.χ. κλαδικές) – οι 55 έχουν ολοκληρώσει διαδικασίες. Στο ρεπορτάζ του Δημήτρη Μανιάτη για την εφημερίδα Τα Νέα, πολύπειρος παράγοντας περιγράφει θετικά τις διαδικασίες παρά τα ευτράπελα, με την πρόσθετη πληροφορία πως στις περισσότερες κλήθηκαν και μαζικοί ή συνδικαλιστικοί φορείς σε περιοχές – σαν σημάδι ώσμωσης με την κοινωνία. Το Σαββατοκύριακο αυτό είχαμε τις οργανώσεις της Βόρειας Αθήνας να συνεδριάζουν, αλλά, ανάμεσα σε άλλες, και στην Εύβοια, την Α’ Αθήνας, τη Δυτική Αθήνα (εδώ χαιρέτισε η Εφη Αχτσιόγλου και πολλοί βλέπουν μια πιθανή υποψηφιότητά της στις βουλευτικές εκλογές στην ταξικά ενδιαφέρουσα αυτή επικράτεια άμα τη αποχωρήσει του Γιάννη Δραγασάκη…), τη Μεσσηνία κ.α. Ως ένα γενικό στοιχείο, όπως χαρτογραφείται από επιτελείς των ρευμάτων και τάσεων, το διατασικό της Ομπρέλας σημειώνει μια δυναμική, ενώ έχει ενδιαφέρον πως, σύμφωνα με πληροφορίες, στις περισσότερες οργανώσεις το ρεύμα της ΡΕΝΕ (Κοτσακάς, Ρήγας, Σκορίνης κ.ά.) δεν κατέβηκε με όρους τάσης και μηχανισμού.

Η μάχη πάντως ήταν σφοδρή σε τρεις μεγάλες οργανώσεις. Και τα μαχαίρια εδώ βγήκαν. Στην Ανατολική Αττική η προεδρική Κίνηση Μελών κατέγραψε σαφές προβάδισμα στην επιτροπή, ενώ εδώ σημαίνων ρόλο είχε ο Χρήστος Σπίρτζης, που εσχάτως είναι ο οργανωτικός νους της Κίνησης που θέλει διακαώς τη διεύρυνση του κόμματος. Στη Βόρεια Αθήνα, η Ομπρέλα καταγράφει μεγάλη δυναμική. Είχε εξασφαλίσει 24 στα 41 μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής και καλή καταγραφή των παλαιών ανανεωτικών υπό τον Δημήτρη Παπαδημούλη, που πάντως έχουν συμμαχήσει με τους 53 και την Ομπρέλα.

Η μεγάλη αντιπαράθεση καταγράφηκε στην Α’ Αθήνας. Εδώ η μάχη για το κόμμα πήρε μέχρι και τη μορφή αντιδικιών και καβγά στην Οργάνωση Κυψέλης, με επεισόδια που διέρρευσαν στα κοινωνικά δίκτυα. Η πλευρά των «πασοκογενών» καταγγέλλει πως στην Οργάνωση Εξαρχείων αλλά και αλλού υπήρξαν αποκλεισμοί 125 νέων μελών. Εδώ συγκεντρώνεται η δύναμη της ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ υπό τον Μιχάλη Νικηφόρο, που έχει ανοιχτή αντιπαράθεση με τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, ενώ φέρεται να έχει δίαυλο με τον Χριστόφορο Βερναρδάκη. Οίτης ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ αλλά και «πασοκογενών» που καταγράφονται σε αυτό το δίκτυο, αλλά και μέλη της διοίκησης στο Οικονομικό Επιμελητήριο, όπως ο Γιάννης Ρέππας, θεωρούν πως δεν έγιναν δεκτές εγγραφές νέων μελών (αυτοπρόσωπες ή από τον isyriza) από τις τάξεις τους, αφού έτσι «θα έχανε τους συσχετισμούς η Ομπρέλα». Κατηγορούν δε το Οργανωτικό του κόμματος (εδώ προΐσταται η Εφη Καλαμαρά που συνομιλεί με την τάση Τζανακόπουλου) πως κάλυψε τους αποκλεισμούς.