Ελληνοτουρκικά: Τα τετελεσμένα που επιδιώκει η Άγκυρα

by news

Την τουρκική παραβατικότητα σχολίασαν στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο υποναύαρχος ε.α. Βασίλης Πολίτης και ο διδάκτωρ γεωστρατηγικής και γεωπολιτικής, Γιώργος Φίλης.

Ο υποναύαρχος εκτίμησε ότι Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται σε συγκρουσιακή τροχιά, ενώ έκανε λόγο ότι η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα στην περιοχή, όπως η διενέργεια γεωτρήσεων. Σε ότι αφορά στην ελληνική κόκκινη γραμμή, έκανε λόγο ότι αυτή τίθεται από την κυβέρνηση. «Για μένα η Τουρκία έχει περάσει την κόκκινη γραμμή. Είναι μέσα στην υφαλοκρηπίδα μας ήδη», είπε.

Συμπλήρωσε ότι «η υποχωρητική διπλωματία δημιουργεί τετελεσμένα». «Ορθά διαλέξαμε τη διπλωματία, όμως κάπου υπάρχει και η κόκκινη γραμμή» τόνισε ο ναύαρχος.

Ακόμα, χαρακτήρισε ως εξαιρετική κίνηση τη συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκου Δένδια με τον αρχηγό του κουρδικού κράτους, στο Ιράκ.

«Κόκκινη γραμμή πρέπει να είναι τα 12 μίλια, διότι εάν εγκατασταθεί μεταξύ των 6 και των 12 το τουρκικό πλοίο, μας αμφισβητεί de facto το δικαίωμά μας να επεκταθούμε στα 12 μίλια στο Αιγαίο» εξήγησε ο Γιώργος Φίλης.

«Εάν αφήνουμε αυτά τα σκάφη να πηγαινοέρχονται στην υφαλοκρηπίδα μας χωρίς κάποια τιμωρητική ενέργεια, de facto περάσαμε σε πρώτο στάδιο ‘’κυπριοποίησης’’ της ΑΟΖ της Ελλάδας» συμπλήρωσε.

«Φοβόμαστε» σχολίασε ο διεθνολόγος, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα δεν επεκτείνει στα 12 μίλια τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο.

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα