Ελληνοτουρκικά: Τα επόμενα βήματα της Ελλάδας: Διπλωματικός μαραθώνιος

15

Προσεκτικά και πάντα μέσω της διπλωματικής οδού αναμένονται οι επόμενες κινήσεις της Ελλάδας για να αντιμετωπιστούν οι τουρκικές προκλήσεις.  Το πιο άμεσο βήμα είναι η Σύνοδος Κορυφής που θα διεξαχθεί Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Οι επιδιώξεις της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο,  είναι ξεκάθαρες καθώς στόχος είναι μια ρητή καταδίκη των ενεργειών της Τουρκίας από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Πρωθυπουργός πρόκειται μάλιστα να ζητήσει σαφή αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων, έχοντας δύο επιδιώξεις: Τον χαρακτηρισμό της συμφωνίας ως παράνομης, και την στήριξη της Ελλάδας στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο από πλευράς της Ένωσης.

Τις προσδοκίες αυτές , επιβεβαίωσε και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

«Στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων συζητήσαμε το σχέδιο συμπερασμάτων της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  που θα διενεργηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή. Στο σχέδιο αυτό συμπεριελήφθη ρητή αναφορά στο γεγονός ότι το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Παρουσιάσαμε συνολικά την τουρκική συμπεριφορά – όλους τους τελευταίους μήνες- που προκαλεί ανασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή. Η ξεκάθαρη θέση των εταίρων μας για αλληλεγγύη στην Ελλάδα και την Κύπρο αποτελεί μια ξεκάθαρη απάντηση, ευρωπαϊκή απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα», ανέφερε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επαφές με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, τόσο στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, όσο και σε τηλεφωνικές επαφές, αναλύοντας διεξοδικά τις ελληνικές θέσεις και τα νομικά επιχειρήματα απέναντι σε μια συμφωνία που παραβιάζει ευθέως το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Ανάλογες κινήσεις έγιναν και από διπλωματικά κανάλια, τις προηγούμενες ημέρες, ώστε να διασφαλιστεί το επιθυμητό αποτέλεσμα για τα εθνικά συμφέροντα.

Ο Πρωθυπουργός πρόκειται να κάνει παρεμβάσεις κατά την διάρκεια του δείπνου της Πέμπτης και την Παρασκευή, ολοκληρώνοντας, σε πρώτη φάση, έναν διπλωματικό μαραθώνιο για την διεθνοποίηση του ζητήματος, την οικοδόμηση συμμαχιών και την διπλωματική απομόνωση της Άγκυρας.

Τα μηνύματα που έχει εισπράξει η ελληνική κυβέρνηση είναι θετικά και αυτό επιβεβαιώνεται από τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ένωσης όπου συζητήθηκε σε πρώτη φάση το σχέδιο συμπερασμάτων της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής. Αναμένεται στο σχέδιο αυτό να συμπεριλήφθη ρητή αναφορά στο γεγονός ότι το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης δεν παράγει έννομα αποτελέσματα.

Το όλο κλίμα αποτυπώνει και η δήλωση του Γερμανού πρέσβη στην χώρα, ο οποίος δήλωσε χθες ότι «Είμαστε πλήρως, ευρωπαϊκά αλληλέγγυοι προς την Ελλάδα όσον αφορά στο πρόσφατα συμφωνημένο μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης». Ισχυρή στήριξη για τις ελληνικές θέσεις καταγράφεται και από την πλευρά Γαλλίας, Ιταλίας και Ολλανδίας.

 

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr