Ελληνοτουρκικά: O “πόλεμος” των NAVTEX, η Αίγυπτος και ο παράγων Ρωσία

by news

Την άποψη ότι η νέα τουρκική NAVTEX που παρατείνει την παρουσία του Oruc Reis στο Αιγαίο δεν ισχύει εξέφρασε ο Γιώργος Φίλης, μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA».

Ο διδάκτωρ Γεωπολιτικής και Γεωστρατηγικής, εξήγησε πως «οι ναυτιλομένοι στην περιοχή θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες της ελληνικής υδρογραφικής υπηρεσίας και των ελληνικών αρχών».

Σύμφωνα με τον Γιώργο Φίλη η Ελλάδα πρέπει να βρίσκεται σε ετοιμότητα σε όλα τα μέτωπα. «Ο κ. ο Ερντογάν δεν φαίνεται να θέλει να μειώσει την ένταση. Θα έχουμε μια πολύμηνη κρίση, που είναι ένας αγώνας αντοχής» σημείωσε, χαρακτηρίζοντας τεράστιο αποσταθεροποιητικό παράγοντα της περιοχής την Τουρκία.

Σχολιάζοντας τις πληροφορίες περί επαναπροσέγγισης Τουρκίας και Αιγύπτου, τόνισε, πως στην ελληνοαιγυπτιακή ΑΟΖ, υπάρχει όρος, που κάνει λόγο ότι κανένα μέρος (Αθήνα ή Κάιρο) δεν μπορεί να συμφωνήσει με τρίτη χώρα, αν δεν έχει συμφωνήσει ο έτερος συμβαλλόμενος.

Επιπλέον, είπε, ότι είναι σημαντική  η επαναπροσέγγιση Ελλάδας- Ρωσίας μια και «η Μόσχα για εμάς είναι ένας μεγάλος εξισορροπιστής ισχύος με την Τουρκία».

Το θερμό επεισόδιο και οι ελληνορωσικές σχέσεις

Δεν θα υπάρξει θερμό επεισόδιο στην περιοχή που εκδόθηκαν οι NAVTEX Ελλάδας και Τουρκίας σύμφωνα με τον Γιάννη Μπαλτζώη. «Αν έχουμε θερμό επεισόδιο, θα έχουμε στο Καστελλόριζο» τόνισε ο αντιστράτηγος ε.α., ενώ σχολιάζοντας τις πληροφορίες για τουρκοαιγυπτιακές επαφές, απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ερντογάν και Σίσι.

Σε ότι αφορά στην επίσκεψη του Ρώσου ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα, υπογράμμισε, ότι με αυτό τον τρόπο αναθερμαίνονται οι ελληνορωσικές σχέσεις. «Έχουμε οπλικά ρωσικά συστήματα που πάνε να απαξιωθούν στις Ένοπλες Δυνάμεις» ανέφερε, αναδεικνύοντας μια «ξεχασμένη» πτυχή των διμερών σχέσεων των δύο χωρών, ενώ υποστήριξε ότι η ελληνορωσική επαναπροσέγγιση πιστώνεται στον Νίκο Δένδια.

Τέλος, επισήμανε ότι το διάστημα από τις προεδρικές εκλογές μέχρι την ανάληψη της νέας διοίκησης στις ΗΠΑ, θα είναι κρίσιμο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η «μάχη» των NAVTEX

Νωρίτερα, η Αθήνα απάντησε με αντι-NAVTEX στην αντίστοιχη τουρκική για έρευνες του Oruc Reis σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελλόριζο. Η ελληνική NAVTEX τονίζει ότι η τουρκική αφορά «σε μη εγκεκριμένη δραστηριότητα» και είναι «παράνομη» διότι η περιοχή που εκτείνεται «επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα».

Επίσης, υπογραμμίζεται, ότι ο σταθμός της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού στο Ηράκλειο έχει τη δικαιοδοσία για την έκδοση μηνυμάτων στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή.

Σημειώνεται ότι το Oruc Reis αυτή την ώρα πλέει εγγύτερα στη νήσο Ρω.

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα