Στην παρέμβαση του Βερολίνου οφείλεται η προσωρινή διακοπή ερευνών από την Αγκυρα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που βρίσκεται εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, γεγονός που επιβεβαιώθηκε από τις χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν, αλλά και τις συγκλίνουσες πληροφορίες περί μορατόριουμ ερευνών ενός μηνός, δηλαδή έως τα τέλη Αυγούστου.

«Ο πρόεδρός μας είπε “αφού θα συνεχιστούν αυτές οι διαπραγματεύσεις, ας κοιτάξουμε πιο μπροστά, ας είμαστε εποικοδομητικοί και ας περιμένουμε για ένα διάστημα”. Προς το παρόν, μπορούμε να περιμένουμε για ένα διάστημα. Η βασική αρχή του προέδρου μας εδώ είναι να είμαστε εμείς πάντα ένα βήμα μπροστά στις διαπραγματεύσεις», δήλωσε ενδεικτικά ο κ. Καλίν, δίχως, βέβαια, να αναφερθεί ρητώς στο χρονικό διάστημα του ενός μήνα που ανοίγεται από τώρα. Κρίσιμη ημερομηνία αποτελεί το διήμερο 27-28, όταν έχει προγραμματιστεί να γίνει η άτυπη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.

Η κρισιμότητα της ημερομηνίας έγκειται στο ότι η Αγκυρα πιθανολογεί ότι τότε θα έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία πιθανών κυρώσεων κατά της Τουρκίας σε τεχνικό επίπεδο και θα τίθεται, πλέον, ζήτημα πολιτικών αποφάσεων. Ως εκ τούτου, η κρίσιμη συμβολή της Γερμανίας στην αποκλιμάκωση της έντασης σχετίζεται με τις κυρώσεις. Το τρίγωνο ανάμεσα στον διπλωματικό σύμβουλο της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, Γιαν Χέκερ, στην Ελένη Σουρανή, διπλωματική σύμβουλο του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη, και στον κ. Καλίν φαίνεται ότι λειτουργεί. Παρά το γεγονός ότι προβάλλεται η άποψη πως το Βερολίνο επιθυμεί αναδίπλωση της Αγκυρας, ώστε οποιαδήποτε ένταση να μη συμπέσει με τη γερμανική προεδρία, φαίνεται ότι ο ορίζοντας είναι πολύ πιο μακροπρόθεσμος.

Στην πραγματικότητα, εκείνο που αναζητείται είναι ο τρόπος ενός πιθανού διαλόγου (δηλαδή η αναβίωση των διερευνητικών) και όχι τόσο άμεσα το περιεχόμενο. Πάντως, προκειμένου να δείξει ότι δεν επιθυμεί να υποχωρήσει η Αγκυρα, λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις Καλίν ανήγγειλε έρευνες του «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ, σε περιοχή που εκτείνεται στα οικόπεδα 2 και 3. Ως προς το περιεχόμενο πιθανών συνομιλιών, ο κ. Καλίν (CNN Turk) άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι η Αγκυρα επιθυμεί συνεκμετάλλευση. Ζήτησε από τις δύο πλευρές στην Κύπρο (Κυπριακή Δημοκρατία και ψευδοκράτος) να κάνουν «κοινά έργα» και αν βρεθεί κάτι, «να μοιραστούν τα έσοδα». Μάλιστα, πρόσθεσε πως «αυτό να μην το περιορίσουμε μόνο στην Κύπρο, αλλά σε όλη την Ανατ. Μεσόγειο, να το θέσουμε ως αρχή. Δηλαδή, αύριο, όταν ωριμάσουν οι πολιτικές συνθήκες, μπορούμε να κάνουμε παρόμοιες εργασίες με το Ισραήλ ή την Αίγυπτο».

Ο κ. Καλίν ανέφερε, επίσης, τη συμφωνία Ελλάδας – Ιταλίας ως ένα παράδειγμα που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για τις ελληνοτουρκικές διαφορές. «Αυτή τη στιγμή υπάρχει έδαφος για διάλογο. Στο πλαίσιο της οδηγίας του προέδρου μας, εμείς είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε όλα τα ζητήματα με την Ελλάδα, το Αιγαίο, την υφαλοκρηπίδα, τα νησιά, τον εναέριο χώρο, τις εργασίες έρευνας, την Ανατολική Μεσόγειο και όλα τα άλλα διμερή ζητήματα. Εμείς είμαστε έτοιμοι να τα συζητήσουμε χωρίς προϋποθέσεις», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Καλίν. Ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας έκανε, χθες, λόγο για θετική εξέλιξη, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι «απαραίτητη προϋπόθεση για τον διάλογο είναι η έμπρακτη αποκλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας». Σημειώνεται, τέλος, ότι χθες ο κ. Ερντογάν ανήγγειλε ότι η Μονή της Παναγίας Σουμελά θα λειτουργήσει τον Δεκαπενταύγουστο, καθώς ολοκληρώθηκαν οι πενταετείς εργασίες συντήρησής της.

Του Βασίλη Νέδρου από την Καθημερινή