Βουλευτές και γερουσιαστές των ΗΠΑ με επιστολές τους ζητούν από το Μάικ Πομπέο να αξιοποιήσει τη σημερινή (Παρασκευή) συνάντηση που θα έχει με τον Νίκο Δένδια προκειμένου να καλέσει ευθέως την Άγκυρα να απομακρύνει όλα τα πλοία της από την ελληνική ΑΟΖ και να συμμορφωθεί με τις επιταγές του διεθνούς δικαίου.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με το megatv.com, σε επιστολή των γερουσιαστών, Chris van Hollen και Bob Menendez, οι ΗΠΑ ζητούν να δείξουν από κοινού με την ΕΕ ένα σχέδιο συνολικών κυρώσεων που θα επιβληθούν σε βασικούς τομείς της τουρκικής οικονομίας.

Σε μια δεύτερη επιστολή, οι συμπρόεδροι της ελληνοϊσραηλινής συμμαχίας στο Κογκρέσο τονίζουν στον Μάικ Πομπέο ότι η Τουρκία διακινδυνεύει μια κλιμάκωση που θέτει σε κίνδυνο τα ίδια τα αμερικανικά συμφέροντα.

Η αμερικανική διπλωματία έχει δύο βασικούς στόχους. Πρώτος στόχος είναι να επιτευχθεί όσο το δυνατόν ταχύτερα η αποκλιμάκωση στην περιοχή και σε δεύτερη φάση να ξανακινήσουν οι συνομιλίες για τον ερευνητικό διάλογο.

H συνάντηση θα πραγματοποιηθεί πριν το έκτακτο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ που είναι προγραμματισμένο για το μεσημέρι. 

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε χθες, τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα Καγκελάριο και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τους οποίους ενημέρωσε για την τουρκική προκλητικότητα, αλλά και συσκέψεις με τους υπουργούς Εξωτερικών, Άμυνας και τον αρχηγό των όπλων Κων/νο Φλώρο.

Συνομιλία με την Άνγκελα Μέρκελ είχε χθες και ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος υπογράμμισε ότι η Τουρκία πιστεύει στην επίλυση των προβλημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο υπό το διεθνές δίκαιο, στη βάση του διαλόγου και της ισότητας.

Νωρίτερα, ο Ερντογάν, ο οποίος επικοινώνησε και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είχε επιρρίψει στην Αθήνα την ευθύνη, για την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή, τονίζοντας ότι η Άγκυρα δεν επιδιώκει οποιεσδήποτε περιπέτειες στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι η λύση στη διένεξη σχετικά με τις ενεργειακές έρευνες θα έρθει μέσα από τη διαπραγμάτευση.

Όπως αναφέρουν πηγές της ΕΕ, ο Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι η ΕΕ στέκεται πλήρως στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου.
Παράλληλα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Σαρλ Μισέλ καταδίκασε τη συμφωνία μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας και κάλεσε για αποκλιμάκωση της έντασης και αποφυγή των προκλήσεων. Επιπροσθέτως, ο κ. Μισέλ σύμφωνα με ευρωαπϊκές πηγές επεσήμανε ότι « η ΕΕ παρακολουθεί στενά την κατάσταση και βρίσκεται σε επαφή με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη». Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημείωσε ότι «τα ζητήματα λύνονται μέσω του διαλόγου».

Η τουρκική παραβατικότητα αποτελεί κίνδυνο για όλες της χώρες της περιοχής μας, για την ασφάλεια και τη σταθερότητα, διεμήνυσε την Πέμπτη από το Ισραήλ, ο Νίκος Δένδιας, στις συναντήσεις του με τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον Ισραηλινό ομόλογό το κ. Ασκενάζι.

Νωρίτερα, ο κ. Δένδιας είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Γάλλο ομόλογό του, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, αλλά και με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ, καθώς και με Αμερικανούς Γερουσιαστές. Στη συνομιλία του με τον Αμερικανό γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, συζήτησαν για την τουρκική παραβατικότητα και τη διαφύλαξη της περιφερειακής σταθερότητας. Επίσης, συνομίλησε με τον γερουσιαστή των ΗΠΑ Κρις βαν Χόλεν για τις περιφερειακές εξελίξεις, με έμφαση στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.