Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ψηφιακή εκδήλωση με τίτλο «Skills for the Future of Work: Empower people to self-sufficiency», που διοργάνωσε την Τρίτη 15 Ιουνίου, το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και η Επιτροπή Απασχόλησης, με στόχο την ανάδειξη του μετασχηματισμού δεξιοτήτων στην αγορά εργασίας, όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα, σε ένα περιβάλλον διαρκών αλλαγών.
Σε έναν ουσιαστικό διάλογο που πραγματοποιήθηκε, αναδείχθηκαν οι προοπτικές συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα σχετικά με τη βελτίωση της ενίσχυσης των εργασιακών δεξιοτήτων, αλλά και η έλλειψη κοινής ατζέντας η οποία παραμένει σημαντικό εμπόδιο. Σημαντικές προσωπικότητες από το επιχειρηματικό και θεσμικό οικοσύστημα, ανάμεσά τους ο Διοικητής ΟΑΕΔ, Σπύρος Πρωτοψάλτης και η Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, του Υπουργείου Τουρισμού, Βίκυ Λοΐζου, επεσήμαναν τον καθοριστικό ρόλο του τουρισμού και την αναγκαιότητα υιοθέτησης ενός βιώσιμου πλαισίου απασχόλησης για ευάλωτες ομάδες εργασίας, τονίζοντας ότι κρίνεται απαραίτητο σε αυτό το συνεχώς μεταβαλλόμενο εργασιακό περιβάλλον.
Ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Ηλίας Σπυρτούνιας, στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ανέφερε: «Στις ημέρες μας δεν υφίστανται οι παλιές σταδιοδρομίες όπως τις γνωρίζαμε, καθώς πολλά επαγγέλματα απαρχαιώνονται και εξαφανίζονται, ενώ ταυτόχρονα η κινητικότητα μεταβάλλει τις ικανότητες του δυναμικού προσωπικού. Στο πλαίσιο αυτό, όπου οι εργαζόμενοι πρέπει να διαθέτουν πολλές και υψηλές δεξιότητες ώστε να έχουν καλύτερες θέσεις εργασίας και επιτυχημένη επαγγελματική διαδρομή, είναι ζωτικής σημασίες οι αποτελεσματικές συνεργασίες».

Ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Νικόλαος Μπακατσέλος, δήλωσε: «Το τελευταίο διάστημα ζούμε σε αχαρτογράφητα νερά βιώνοντας συνεχώς σημαντικές αλλαγές. Για αυτό τον λόγο επιβάλλεται ευελιξία, προσαρμοστικότητα και αξιολόγηση προτεραιοτήτων, καθώς αναπτύσσονται νέες κουλτούρες. Ο δικός μας ρόλος είναι να αναζητήσουμε και να αναπτύξουμε νέες δεξιότητες, ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε με εύφορο τρόπο στις προκλήσεις της εποχής. Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με τους θεσμικούς φορείς αλλά και τις επιχειρήσεις, συζητάμε για αυτές τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που γεννώνται».

Από την πλευρά της η Δρ. Βενετία Κουσία, Πρόεδρος Επιτροπής Απασχόλησης, Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, δήλωσε: «Η εναρμόνιση των δεξιοτήτων με τις απαιτήσεις της αυριανής αγοράς εργασίας, ώστε να καλυφθούν με επιτυχία οι ανάγκες όλου του ενεργού πληθυσμού, αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα διαχείρισης της αλλαγής. Όλοι χρειάζεται να κατανοήσουμε καλύτερα τις ανάγκες και τις προκλήσεις, ώστε να συμμετέχουμε σε έναν αποτελεσματικό κοινωνικό διάλογο. Προς αυτήν την κατεύθυνση θα συνδράμουν και οι καινοτόμες συνεργασίες για την ανίχνευση των αναγκών και την αντιστοίχιση των υποψηφίων με τις καθημερινά μεταβαλλόμενες ανάγκες των επιχειρήσεων και της οικονομίας. Στα αχαρτογράφητα νερά της νέας κανονικότητας η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού με τις κατάλληλες δεξιότητες δεν είναι απλώς μια πράξη κοινωνικής ευθύνης είναι μία άκρως απαραίτητη λειτουργία για τη βελτίωση της παραγωγικότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης των επιχειρήσεων κάθε μεγέθους και κάθε νομικής μορφής».

Ο Σπύρος Πρωτοψάλτης, Διοικητής ΟΑΕΔ, σημείωσε τα εξής: «Οι ραγδαίες εξελίξεις στην αγορά εργασίας απαιτούν νέες πολιτικές, νέες δράσεις και νέες στρατηγικές απόκτησης και αναβάθμισης δεξιοτήτων. Στο πλαίσιο της 4ης βιομηχανικής επανάστασης και των νέων αναγκών και προοπτικών του ψηφιακού μετασχηματισμού και της πράσινης ανάπτυξης, είναι απαραίτητο να επενδύσουμε στο ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας μέσω της ποιοτικής, αποτελεσματικής κατάρτισης, επανακατάρτισης και επανειδίκευσης, αξιοποιώντας πλήρως το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ, καθώς και όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία. Αλλά για να πετύχουμε το κοινό μας στόχο, πρέπει να συνεργαστούμε με όλους τους κοινωνικούς εταίρους για να διασυνδέσουμε επιτέλους την επαγγελματική κατάρτιση με τις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας. Σε αυτή την προσπάθεια, ο ΟΑΕΔ είναι έτοιμος να συνδράμει με όλες του τις δυνάμεις στην προώθηση της απασχόλησης και στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη».

Η Βίκυ Λοΐζου, Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, Υπουργείο Τουρισμού αναφέρθηκε στα ακόλουθα: «Ο τουρισμός υπόκειται διαχρονικά σε έντονες προκλήσεις και απειλές, γεγονός που έγινε ακόμα πιο ξεκάθαρο κατά την τρέχουσα συγκυρία, καθώς η πανδημία επέφερε βαθύτατο πλήγμα. Η αλλαγή του επιχειρηματικού μοντέλου στον τουρισμό και η προσαρμογή του στη νέα εποχή, είναι πλέον ζωτικής σημασίας. Είναι κρίσιμο να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται και από τις τεχνολογικές εξελίξεις. Εξελίξεις που έχουν αποφέρει μεν μεγάλα οφέλη, αλλά παράλληλα απαιτούν μεγάλες αλλαγές στην τουριστική πολιτική. Οφείλουμε να δράσουμε άμεσα, ώστε να ενισχυθεί η ανάπτυξη του κλάδου την επόμενη δεκαετία, καθώς στη χώρα μας ο τουρισμός αποτελεί κύριο μοχλό ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, αντιστοιχεί σε πάνω από 20% του ΑΕΠ και απασχολεί το 25% του ελληνικού εργατικού δυναμικού. Το τουριστικό οικοσύστημα συνίσταται κατά κύριο λόγο από μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Παρά το ευρύ φάσμα των παρεχόμενων υπηρεσιών, κατά κύριο λόγο οι ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις είναι οικογενειακές και δεν διαθέτουν πάντα υψηλού επιπέδου δεξιότητες ή τον απαραίτητο ψηφιακό εγγραμματισμό. Για να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες που διαμορφώνονται και με γνώμονα τη βελτίωση της εμπειρίας των επισκεπτών, βελτιώνουμε την ποιότητα των υπηρεσιών μας μέσω -μεταξύ άλλων- της ψηφιακής διείσδυσης στον τουρισμό και του εκσυγχρονισμού των προγραμμάτων σπουδών της τουριστικής εκπαίδευσης».

Ο Tiziano Barone, Director of Veneto Lavoro, Veneto Regional Government Employment Agency, τόνισε: «Για να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε την αναζήτηση δεξιοτήτων στο μελλοντικό εργασιακό περιβάλλον, είναι απαραίτητο να έχουμε καλές υπηρεσίες απασχόλησης και πολιτικές για την ενεργοποίηση ατόμων που δεν έχουν εργασία ή θέλουν να την αλλάξουν. Οι πιο ανταγωνιστικές περιοχές στην Ευρώπη γνωρίζουν ότι η ταχύτητα και η απλότητα των πολιτικών είναι σημαντικοί παράγοντες. Η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην πολιτική είναι σημαντική για να διασφαλιστεί ότι όλοι οι άνεργοι θα έχουν την ευκαιρία να επανεκπαιδευτούν αλλά και να καταρτιστούν σε νέες δεξιότητες. Η προϋπόθεση είναι ότι οι δημόσιες υπηρεσίες θα πρέπει να εγγυηθούν τον έλεγχο των πολιτικών, διότι μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούν να παρακολουθούνται και να αξιολογούνται τα μέτρα. Με αυτές τις συνθήκες θα είναι δυνατό να επιτρέπεται στους ανθρώπους να επιτύχουν την αυτάρκεια».

Η Olga Strietska-Ilina, ILO Area Lead Skills Strategies for Future Labour Markets, ανέφερε ειδικότερα: «Ο κόσμος σήμερα, συναντά πολλαπλούς μετασχηματισμούς οι οποίοι επηρεάζονται από την τεχνολογική αλλαγή και την ψηφιοποίηση, την κλιματική αλλαγή, τις δημογραφικές εξελίξεις, την αυξημένη κινητικότητα της εργασίας και την παγκοσμιοποίηση. Αυτές οι αλλαγές θα επιφέρουν νέες θέσεις εργασίας αλλά και θα «καταστρέψουν» ορισμένες άλλες. Ενώ η συνολική καθαρή επίδραση αυτής της δημιουργικής καταστροφής στην απασχόληση αναμένεται να είναι θετική, πολλές εργασίες θα αλλάξουν σημαντικά και θα απαιτήσουν μαζική επανεκπαίδευση και αναβάθμιση δεξιοτήτων. Ο ILO εκτιμά ότι η πανδημία  το 2020, ώθησε πάνω από 30 εκατομμύρια ανθρώπους στην ανεργία και πάνω από 80 εκατομμύρια εκτός της αγοράς εργασίας. Οι εργαζόμενοι και οι αιτούντες εργασία θα χρειαστεί να εκπαιδευτούν για τις θέσεις εργασίας που παραμένουν διαθέσιμες, καθώς και για τους τομείς που αναπτύσσονται και αντιμετωπίζουν ελλείψεις δεξιοτήτων. Η ατζέντα του μέλλοντος της εργασίας απαιτεί απομάκρυνση από το μοντέλο μετάβαση από το σχολείο στην εργασία σε ένα μοντέλο μετάβαση από μία εργασία σε μία άλλη και για τον λόγο αυτό απαιτείται η συνεχής εκπαίδευση σε όλη την επαγγελματική καριέρα. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσα από τις συνεργασίες των εμπλεκομένων μερών έχοντας ένα κοινό όραμα για το μέλλον και τις κοινές υποχρεώσεις τους συμπεριλαμβανομένου τη συγχρηματοδότηση της δια βίου μάθησης. Οι συνεργασίες κλαδικού επιπέδου για τις δεξιότητες λειτουργούν αποτελεσματικότερα όταν ενώνουν όλους τους παράγοντες με βάση τους δικούς τους στόχους, ενδιαφέροντα και προτεραιότητες».

Ο Eamonn Davern, Independent Employment Services Expert, δήλωσε: « Το μέλλον της εργασίας έφτασε. Βλέπουμε ήδη βαθιές αλλαγές στην αγορά εργασίας. Παρά την επίμονη μακροχρόνια ανεργία, οι εργοδότες αναφέρουν ελλείψεις δεξιοτήτων σε τομείς ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένων των ζωτικών και αναπτυσσόμενων τομέων τεχνολογίας και πράσινης απασχόλησης. Η πανδημία έχει επιδεινώσει τις προϋπάρχουσες τάσεις και οι αλλαγές στα πρότυπα εργασίας έχουν εισαχθεί γρήγορα, ειδικά με τη μαζική επέκταση της τηλεργασίας. Η διασφάλιση ότι οι πιο ευάλωτοι πολίτες δεν θα υποστούν αυξημένο κοινωνικό και εργασιακό αποκλεισμό και θα έχουν την απαραίτητη υποστήριξη ώστε να μπορούν να επωφεληθούν πλήρως από τις νέες ευκαιρίες, είναι πιθανώς η πιο σημαντική πρόκληση για την ευρωπαϊκή κοινωνική πολιτική και πολιτική απασχόλησης. Η ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ των ενδιαφερομένων είναι ουσιώδης για τη διασφάλιση ότι η ζωτική υποστήριξη των επωφελούμενων μπορεί να ενεργοποιήσει τις καινοτόμες πολιτικές. Η ψηφιακή πρόοδος επιτρέπει την αποτελεσματική επικοινωνία και δυναμική ανταλλαγή πληροφορίας. Η συνεργασία των εργοδοτών, των υπηρεσιών απασχόλησης και των παρόχων κατάρτισης μπορούν να οδηγήσουν σε μία πιο εποικοδομητική συνεργασία για την προώθηση της βιώσιμης απασχολησιμότητας για τους πολίτες».

Η Lisa Simmons, Lead Vice President of Domestic and Global Operations, Maximus δήλωσε μεταξύ άλλων πως: « Σήμερα η αλλαγή είναι παντού και η αλλαγή φέρνει προκλήσεις. Η Maximus παρέχει προγράμματα απασχόλησης σε πολλές χώρες και πολιτισμούς για πάνω από 40 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, έχουμε αποκτήσει σημαντική εμπειρία , υιοθετήσαμε και προσαρμόσαμε τις υπηρεσίες μας ανάλογα με τις συνθήκες. Μεταφέρουμε τη διεθνή εμπειρία και εξειδίκευσή μας και την ενσωματώνουμε στις τοπικές μας υπηρεσίες με γνώμονα τους ανθρώπους. Ενισχύουμε τους ανθρώπους υποστηρίζοντάς τους σε σημαντικές αλλαγές στη ζωή τους. Όντας ένας αξιόπιστος συνεργάτης στους κυβερνητικούς πελάτες μας, είμαστε πάντα ανοιχτοί για να μοιραστούμε τις γνώσεις μας σε πολιτικές που εστιάζουν στους πολίτες ειδικά τώρα στην μετά κορωνοϊού εποχή. Με το τέλος της πανδημίας, οι ευρωπαϊκές αγορές εργασίας είναι πιθανό να έχουν έλλειψη εξειδικευμένων εργαζομένων, παρά το αυξανόμενο κύμα αυτοματισμού. Πολλοί άνθρωποι (ήδη άνεργοι αλλά και εκείνοι που θα πρέπει να ενταχθούν στις τάξεις των ανέργων) θα αντιμετωπίσουν μία σημαντική μετάβαση και θα πρέπει να επανεκπαιδευτούν και να λάβουν ενισχυμένη στήριξη για να ενταχθούν και πάλι στην αγορά εργασίας. Η Maximus λειτούργησε υπό την ιδρυτική αποστολή της, Helping Government Serve the People®, επιτρέποντας στους πολίτες σε όλο τον κόσμο να συνεργαστούν επιτυχώς με τις κυβερνήσεις τους σε όλα τα επίπεδα και σε μια ποικιλία προγραμμάτων υγείας και κοινωνικών υπηρεσιών προσφέροντας καινοτόμες λύσεις διαχείρισης επιχειρηματικών διαδικασιών και τεχνολογίας που συμβάλλουν στη βελτίωση των αποτελεσμάτων για τους πολίτες και συμβάλλουν σε υψηλότερα επίπεδα παραγωγικότητας, ακρίβειας, υπευθυνότητας και αποτελεσματικότητας.