Με επιτόκιο 2,05% το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε από τις αγορές ρευστότητα 2 δισ. ευρώ με την νέα έκδοση 7ετών ομολόγων πετυχαίνοντας τον στόχο που είχε θέσει το οικονομικό επιτελείο. Έτσι το συνολικό ποσό που έχει αντλήσει η χώρα από τις αγορές μετά την έξοδο της από τα Μνημόνια αυξάνεται στα 13,5 δισ. ευρώ.

«Σήμερα η Ελλάδα, μέσα στις αντίξοες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες που έχει δημιουργήσει παγκοσμίως η πανδημία, βγήκε στις αγορές.Και τα κατάφερε!» αναφέρει σε δήλωσή του για την έκδοση του επταετούς ομολόγου του ελληνικού Δημοσίου ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

«Η έκδοση 7ετούς ομολόγου, ύψους 2 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 2%, αποτελεί θετική εξέλιξη. Οι Έλληνες μπορούμε να αισθανόμαστε ικανοποίηση, αφού το κόστος δανεισμού είναι ίσο της αντίστοιχης έκδοσης Ιουλίου του 2019, με πολύ καλύτερο μάλιστα τότε οικονομικό περιβάλλον. Και είναι πολύ χαμηλότερο της αντίστοιχης έκδοσης Μαρτίου του 2018, όταν διαμορφώθηκε στο 3,5%.

Σημειώνω, επιπροσθέτως, την καλή ποιότητα της σημερινής έκδοσης, δεδομένου ότι η πλειοψηφία είναι ξένα χαρτοφυλάκια και θεσμικοί επενδυτές. Με αυτά τα δεδομένα, το οικονομικό και πολιτικό εγχείρημα πέτυχε! Η εμπιστοσύνη των αγορών στην Κυβερνητική πολιτική επιβεβαιώνεται! Η Ελλάδα απέδειξε ότι και μέσα σε αντίξοες συνθήκες, μπορεί να τα καταφέρει!», αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών.

Δυσμενές το οικονομικό περιβάλλον

Ωστόσο οι πιέσεις στην δευτερογενή αγορά ήταν και σήμερα έντονες με αποτέλεσμα τόσο σε Ελλάδα όσο και στην Ιταλία οι αποδόσεις των ομολόγων να επιστρέφουν στα υψηλά επίπεδα που είχαν φθάσει πριν ξεκινήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τις αγορές μέσω του προγράμματος EPP.

Oι δυσμενείς προβλέψεις του ΔΝΤ για την εξέλιξη της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας επιβάρυναν περαιτέρω το αρνητικό κλίμα. Το ΔΝΤ στην έκθεση του Fiscal Monitor, προβλέπει ότι το Δημόσιο Χρέος θα αγγίξει φέτος το 200% του ΑΕΠ εξαιτίας της αύξησης του ελλείμματος στο 9% του ΑΕΠ (περίπου 17 δισ. ευρώ).

Έτσι στην εγχώρια αγορά η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ξεπέρασε το 2,1% από 1,92% χθες του 5ετους το 1,53% από 1,48% και του 15ετούς στο 2,08% από 1,96%. Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 9 εκατ.ευρώ οι οποίες στο σύνολο τους αφορούσαν εντολές πώλησης. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 2,13% από 1,84% χθες έναντι -047 του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,50% από 2,22%.

Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί ελαφρώς το ευρώ, με αποτέλεσμα η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου νωρίς το απόγευμα να κυμαίνεται στα 1,0916 δολ. από τα 1,0979 5 δολ. που άνοιξε η αγορά. Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,0903  δολ.

Υπενθυμίζεται ότι με την προηγούμενη έκδοση 7ετούς ομολόγου, τον Ιούλιο του 2019, η Ελλάδα είχε δανειστεί 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1,9%. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δανειστεί το Φεβρουάριο 2018, πάλι με επταετές ομόλογο, ποσό 3 δισ. ευρώ με επιτόκιο 3,5%, δηλαδή με επιτόκιο πολύ υψηλότερο από το επιτόκιο με το δανείστηκε σήμερα η χώρα μας εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.