Ώθηση για την ανάπτυξη μιας ελληνοαλβανικής πρωτοβουλίας κατά του καρκίνου έδωσε η πρόσφατη μετάβαση αντιπροσωπείας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας σε περιοχές της νότιας Αλβανίας, προκειμένου να προσφέρει, μέσω Κινητής Μονάδας, δωρεάν προληπτικό μαστογραφικό έλεγχο και κλινική εξέταση μαστού σε γυναίκες.

Περισσότερες από 170 γυναίκες από τους δήμους της Χειμάρρας, των Αγίων Σαράντα, της Δρόπολης και της Φοινίκης είχαν την ευκαιρία να υποβληθούν, από τις 7 έως τις 10 Ιουνίου, σε προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού ενώ βρέθηκαν 2-3 ύποπτα περιστατικά, για τα οποία συνιστάται υπερηχογραφικός έλεγχος, ο οποίος όμως δεν μπορεί να γίνει καθώς στις περιοχές αυτές δεν υπάρχει υπερηχογράφος.

Να σημειωθεί ότι οι νοσοκομειακές δομές των Ιωαννίνων, τις οποίες φαίνεται να προτιμούν οι Αλβανοί πολίτες δεν ήταν προσβάσιμες των τελευταίο χρόνο καθώς υπήρχαν οι περιορισμοί που τέθηκαν εξαιτίας της πανδημίας.

Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία μετέβη με Κινητή Μονάδα στις περιοχές της νότιας Αλβανίας ανταποκρινόμενη σε πρόσκληση της Ελληνικής Πρεσβείας με χορηγία από την ΚΕΔΕ. Στα μελλοντικά σχέδιά της είναι μια νέα περιοδεία σε περιοχές της νότιας Αλβανίας προκειμένου να δοθεί στις γυναίκες η δυνατότητα να κάνουν δωρεάν προληπτικές εξετάσεις όχι μόνο για τον καρκίνο του μαστού αλλά αυτή τη φορά και για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, χειρουργός μαστού Ευάγγελος Φιλόπουλος, ο οποίος συνόδευσε την Κινητή Μονάδα στην Αλβανία, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε ότι η μετάβαση σε περιοχές που κατοικούνται κυρίως από ομογενείς αποτέλεσε μια πρωτόγνωρη εμπειρία.

«Κατ’ αρχάς διαπιστώσαμε ότι στις περιοχές που πήγαμε το δημόσιο σύστημα υγείας είναι σε πολύ κακή κατάσταση και υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις. Η κατάσταση στον χώρο της υγείας θυμίζει την Ελλάδα της δεκαετίας του ’60. Υπάρχει πληθυσμός που είναι ακάλυπτος από στοιχειώδεις υπηρεσίες. Για παράδειγμα, στους Άγιους Σαράντα δεν υπάρχει ακτινολογικό μηχάνημα για να κάνει μια ακτινογραφία πνεύμονα ή να δουν ένα κάταγμα. Μας παρακάλεσαν να δούμε αν μπορούμε να τους βοηθήσουμε και θα κοιτάξω μήπως βρεθεί κάποιο μεταχειρισμένο μηχάνημα που δεν χρησιμοποιείται για να τους το στείλουμε. Στην περιοδεία μας, εκτός από μαστογραφικό έλεγχο, προσφέραμε και κλινική εξέταση. Δεν κάναμε μόνο πρόληψη αλλά ελέγχαμε και γυναίκες που είχαν ιστορικό καρκίνου μαστού, οι οποίες δεν μπορούσαν πλέον να πάνε εύκολα στην Ελλάδα, στα Ιωάννινα, καθώς τα σύνορα ήταν κλειστά λόγω της πανδημίας. Φαίνεται ότι τα Ιωάννινα και η Ελλάδα γενικότερα αποτελεί έναν δημοφιλή προορισμό των Αλβανών πολιτών, είτε είναι ομογενείς είτε δεν είναι. Δυστυχώς σε κάποιες από τις γυναίκες που εξετάσαμε συνιστάται υπερηχογραφικός έλεγχος, αλλά δεν είχαμε μαζί μας φορητό υπερηχογράφο, ούτε και υπήρχε υπερηχογράφος στις δομές της περιοχής. Μετά απ’ όσα είδα εκεί θαύμασα το ελληνικό σύστημα υγείας γιατί πρόσφερε απλόχερα υπηρεσίες σε εκατοντάδες Αλβανούς πολίτες», σημείωσε ο κ. Φιλόπουλος.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο της ελληνοαλβανικής αντικαρκινικής συνεργασίας, ο κ. Φιλόπουλος είπε: «Διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας με την Αλβανία ώστε να μπορέσουμε να αναπτύξουμε μία ελληνοαλβανική πρωτοβουλία ενάντια στον καρκίνο γιατί υπάρχει ακόμη μεγάλη άγνοια σε πολλά θέματα και υπάρχουν και προκαταλήψεις, οι οποίες με την κατάλληλη διαφώτιση μπορούν να εξαλειφθούν και να έχει ο κόσμος καλύτερη αντιμετώπιση αλλά και συμπεριφορά ενάντια στη νόσο».

Αναφερόμενος στα μελλοντικά σχέδια της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, ο κ. Φιλόπουλος ανέφερε ότι σχεδιάζεται μια νέα περιοδεία με Κινητή Μονάδας σε νότιες περιοχές της γειτονικής χώρας προκειμένου, αυτή τη φορά, εκτός από δωρεάν προληπτικό μαστογραφικό έλεγχο να γίνονται και τεστ ΠΑΠ. Πρόσθεσε δε, ότι θα φροντίσει να υπάρχει στην Κινητή Μονάδα και φορητός υπερηχογράφος ώστε ο έλεγχος να είναι πλήρης. Μάλιστα, για τον σκοπό αυτό εξετάζεται το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί η Κινητή Μονάδα του Θεαγενείου.