Η συμμαχία των κυβερνήσεων Ελλάδας και Ιταλίας είχε ως αποτέλεσμα την “πτώση” των αντιστάσεων και του σθεναρού τείχους στη μάχη για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας. Όχι όμως χωρίς την ύπαρξη κανόνων που έθεσε η αρμόδια Επιτροπή στις δύο χώρες, κατά κύριο λόγο, οι οποίες έχουν και το υψηλότερο χρέος από τα 27 κράτη μέλη της ευρωπαϊκής Ένωσης!

Γράφει ο Μανώλης Μαυρομμάτης

Στο αποτέλεσμα αυτό κατέληξαν οι προτάσεις για  μετάβαση σε ένα πλαίσιο εποπτείας με βάση τους κινδύνους που διαφοροποιεί τις χώρες λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις του δημόσιου χρέους τους. διαφορετικά για κάθε κράτος μέλος από τους Επιτρόπους Βαλντις Ντομπροφσκυς και Πάολο Τζεντιλονι, οι οποίες θα προωθηθούν γραπτές στα αρμόδια υπουργεία των χωρών μελών εντός των ημερών.

Όπως κατ’ αποκλειστικότητα είχε αναλύσει πριν από ένα περίπου μήνα tommanifesto, μετά από είκοσι χρόνια το Σύμφωνο Σταθερότητας αντί να ενισχύσει τις οικονομίες των κρατών της ΕΕ επέτρεψε στις κυβερνήσεις ανεκτικότητα, σε βαθμό ανεξέλεγκτο. Ετσι ώστε πολλά κράτη νa υπερβούν τους κανόνες που ορίζονται στο Σύμφωνο Σταθερότητας.

Η Κομισιόν εργάσθηκε επί ένα χρόνο σε συνεργασία με τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας των 27, φθάνοντας στην τελική της πρόταση – εισήγηση, η οποία αφορά κατά κύριο λόγο τις κυβερνήσεις που είδαν το δημόσιο χρέος τους να ξεπερνά το όριο του 90% του ΑΕΠ όπως προβλέπεται στο Σύμφωνο Σταθερότητας.

Έτσι, στην σφοδρή μάχη που δόθηκε και χθες το πρωί στις Βρυξέλλες, μεταξύ Κομισιόν και των αποκαλούμενων “Τσιγκούνηδων” χωρών του βορρά με επικεφαλής την Ολλανδία και  την Δανία (στις οποίες προστέθηκαν Αυστρία, Σουηδία και Φινλανδία), η πλάστιγγα έγειρε  τελικά στο μέρος της Επιτροπής.

Και αυτό, χάρη στη σκληρή αντίσταση Ιταλίας και Ελλάδας, με συμμάχους στη συνέχεια, την Πορτογαλία, την Γαλλία και την Ισπανία, οι οποίες πέτυχαν να ανατρέψουν το «σκορ» και να φθάσουν σε «νίκη», στην πρώτη μάχη αλληλεγγύης ύστερα από πολλά χρόνια.

Ως αποτέλεσμα αυτή της μάχης η Κομισιόν προτείνει στα υπερχρεωμένα κράτη όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, την αναπροσαρμογή τους και μέσα σε διάστημα τεσσάρων χρόνων να βελτιώσουν με επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις το χρέος τους με βάση το 90% του ΑΕΠ για κάθε κράτος

. Σε περίπτωση που αυτό δεν επιτευχθεί η Επιτροπή με διαβουλεύσεις θα παρατείνει στα επτά χρόνια το όριο μείωσης του χρέους με βάση πάντοτε το Εθνικό Ακαθάριστο Προϊόν των κρατών μελών όπως η Ελλάδα και η Ιταλία. Και κατά αναλογία στα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ.

Αξίζει φυσικά να σημειώσουμε όπως μας αποκάλυψε πηγή μας στις Βρυξέλλες οι διαβουλεύσεις των δύο χωρών βρήκαν στήριγμα και ανταπόκριση εξ αιτίας και της στάσης  των δύο αρμόδιων Επιτρόπων, οι οποίοι είναι και οι βασικοί ρυθμιστές του χρόνου και της έγκρισης των εκταμιεύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και των αιτημάτων που φθάνουν στις έδρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ετσι, Ολλανδοί και Δανοί επέμεναν στην σκληρή γραμμή απέναντι στους δύο “άτακτους”, αλλά Τζεντιλονι και Ντομπροφσκυς  έδωσαν την λύση με στόχο να μην υπάρξει ρήξη στο Συμβούλιο καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι άγνωστο πόσο θα διαρκέσει συμπεριλαμβάνοντας στο σκεπτικό τους την οικονομική κρίση, το ενεργειακό αλλά και εθνικές και Ευρωπαϊκές εκλογές το 2023 και 2024!

Γεγονός τώρα είναι η υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης να συντάξει νέα οργανογράμματα. Να επισπεύσει τις διαδικασίες απορρόφησης των πόρων που μας αναλογούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, ώστε οι επενδύσεις να καταγραφούν στα υπέρ της με όπλο τις ανάγκες μεταρρυθμίσεων κυρίως στο φορολογικό.

Και αυτό δεδομένου ότι το επόμενο βήμα της Κομισιόν, όπως ενημερωθήκαμε, είναι όλα τα κράτη σε σύντομο χρόνο να έχουν ίδια βάση φορολόγησης και φορολογικό σύστημα. Μια απόφαση που θα συζητηθεί μέχρι το τέλος του έτους, με πρόθεση την εφαρμογή του κανονισμού από την έναρξη του καινούργιου χρόνου 2023.

* Ο Μανώλης Μαυρομμάτης είναι πρώην ευρωβουλευτής της Ν.Δ και ειδικός Σύμβουλος στην Κομισιόν, με Επίτροπο την Κρισταλινα Γκεοργκιεβα, νυν πρόεδρο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου